Life

Gestul pe care nu trebuie să-l faceți niciodată la restaurant. Mulți români lasă așa tacâmurile

De ce nu trebuie să lăsați tacâmuri folosite la restaurant în formă de cruce pe farfurie. Ce semnificație are acest gest
03.06.2023 | 14:02
Gestul pe care nu trebuie sal faceti niciodata la restaurant Multi romani lasa asa tacamurile
Ce semnifică dacă lași tacâmurile în formă de cruce pe farfurie
ADVERTISEMENT

Una dintre marile noastre plăceri este să ieșim la restaurant cu prietenii sau partenerul de viață. Totul merge mai bine când ai în față o porție din preparatul preferat: discuțiile cu prietenii, întâlnirile de afaceri și, desigur întâlnirile romantice. Și chiar dacă de cele mai multe ori apreciem mâncarea și servirea, mulți sunt cei care nu știu cum să așeze tacâmurile încât să înțeleagă și chelnerul acest lucru. Ba chiar, putem transmite mesaje eronate, neconforme cu ceea ce gândim, de fapt. Iată ce trebuie să știți atunci când plecați dintr-un local.

De ce să nu lăsați tacâmurile în formă de cruce sau unul în altul la restaurantul preferat

Potrivit codului bunelor maniere, cunoscut de toți chelnerii, felul în care lași tacâmurile după ce ai mâncat indică totul despre preparat și servire. Așadar iată ce transmite fiecare fel de a lăsa furculița și cuțitul în farfurie.

ADVERTISEMENT

1. Tacâmuri în formă de cruce

În cazul în care nu ai terminat de mâncat, de preferat este să nu lași tacâmurile în formă de cruce.Acest gest indică faptul că îți dorești să treci la felul următor de mâncare. Chelnerul va veni la masa ta și te va întreba discret dacă va putea să ridice farfuria. Dacă nu ai comandat mai multe feluri de mâncare, atunci vei fi întrebat dacă dorești să mai comanzi și altceva.

2. Tacâmuri puse în formă de V în farfurie

Dacă așezi furculița și cuțitul în formă de V întors semnifică faptul că ai luat o pauză. În cazul în care te afli la o petrecere, la o nuntă și vrei să pleci de la masă pentru a dansa și vrei să mai continui să mănânci, lasă tacâmurile așa.

ADVERTISEMENT

3. Tacâmuri sprijinite pe farfurie

O altă modalitate prin care îi transmiți chelnerului că părăsești masa, dar revii să mănânci este următoarea. Înainte de a te ridica de la masă, sprijini tacâmurile pe marginea farfuriei. Vei lăsa furculița pe muchia stângă a farfuriei și cuțitul pe muchia dreaptă. Astfel, ospătarul va ști cu certitudine că nu ai terminat de savurat preparatul.

4. Tacâmuri orizontale cu vârfurile îndreptate către orele 15:15 în farfurie

Asta este ceea ce vrea orice ospătar să vadă în farfurie. Dacă vei lăsa cuțitul și furculița în poziție paralelă pe farfurie ca și cum ar indica 15:15 înseamnă că ți-a plăcut. Clientul transmite atât chelnerului, cât și bucătarului că preparatul a fost pe gustul său.

ADVERTISEMENT

5. Cuțitul așezat între primii doi dinți ai furculiței

Dacă așezi cuțitul între primii doi dinți ai furculiței transmiți că preparatul nu a fost pe gustul tău. Chiar dacă nimeni nu își dorește asta, astfel de cazuri se pot întâmpla. Așadar,dacă dorești să semnalezi că felul de mâncare nu a fost pe gustul tău trebuie să pui cuțitul între primii doi dinți ai furculiței.

Ce nu trebuie să faci dacă ești client al restaurantului

Tot în ghidul de etichetă de servire a mesei intră și anumite sfaturi legate de modul în care ar trebui să se comporte clienții. Chelnerii îi sfătuiesc pe clienți să nu mai „ajute” la strânsul farfuriilor de pe masă. Nu e nevoie să facă un munte de farfurii și tacâmuri în colțul mesei. De asemenea, nu este recomandat să vă oferiți să ajutați chelnerii. Ospătarii sunt instruiți să debaraseze singuri masa.

ADVERTISEMENT

Ospătarii au anumite reguli sau obiceiuri după care se ghidează atunci când strâng vesela de pe masă. Dacă vă uitați atent, unii aduc chiar și mai multe feluri de mâncare, bazându-se pe echilibru. Așadar, în încercarea de a-l ajuta, ați putea mai degrabă să îl încurcați.

ADVERTISEMENT
Tags: