Un român de 40 de ani a fost arestat în Italia după ce a furat șine de tramvai. El a fost condamnat la închisoare și va executa o pedeapsă de șase luni în urma unei sentințe emise la cererea Parchetului din Milano. Polițiștii italieni au descoperit șinele și traversele furate în portbagajul său, cu o greutate totală de 100 de kilograme.
Acest incident a fost raportat de publicația Trieste Prima. În România, infractorii primesc de obicei pedepse cu închisoarea cu suspendare, în alte țări precum Italia și Belgia se aplică pedepse cu executare pentru astfel de infracțiuni.
Într-un alt caz recent, un român a fost condamnat în Belgia pentru furtul de cabluri feroviare. Tribunalul corecțional din Togres l-a condamnat la 16 luni de închisoare și la o amendă de 1.600 de euro. El trebuie, de asemenea, să plătească o sumă de 49.000 de euro către Infrabel, compania belgiană de infrastructură feroviară, cu titlu de despăgubiri.
Furtul a avut loc între Hasselt și Genk, unde aproximativ 1,1 km de cablu de cupru au fost sustrase. Poliția belgiană a reușit să găsească cablurile furate într-o camionetă abandonată pe drumul E313 la Hoeselt. Ulterior, s-a constatat că șoferul acuzat era de naționalitate română.
Într-un alt incident, aproximativ trei kilometri de cabluri de cupru au fost furate de pe același tronson de cale ferată, dar poliția a reușit să oprească camioneta și să intercepteze furtul. Aceste cazuri subliniază gravitatea infracțiunilor de acest tip și modul în care sunt tratate în diferite țări.
Potrivit datelor statistice prezentate de consulul general al României la Torino, Ioana Gheorghiaș, orașul Torino din Italia a fost dominat de români, cu un cetățean din 10 având origini românești. Rapoartele indică faptul că peste 20% din cele 31.000 de companii străine înregistrate în oraș sunt deținute de români, semnificând o integrare de succes și adaptare în rândul comunității românești.
În cadrul unei comisii speciale municipale de combatere a intoleranței și rasismului, consulul general a prezentat aceste cifre impresionante. În plus, în ultimul an, Torino a atras investiții semnificative de la două mari entități antreprenoriale românești.
Cu toate acestea, a fost subliniată și o implicare redusă a românilor în viața civică a orașului Torino. Aceasta poate fi atribuită, în parte, angajamentului lor puternic față de muncă și faptului că sunt prea harnici pentru a-și lua o zi liberă pentru activități politice sau pentru a se înregistra pe liste. Consulul a sugerat că facilitarea acestui proces ar putea stimula participarea electorală a comunității românești.
”Un cetățean din 10 din zona Torino este român. La 1 ianuarie 2022 erau înregistrați 88.068 cetățeni români, adică 42,2% din străinii aflaţi la Torino și în provincia Torino, din care 44.383 locuiau în capitală.
Există multe asociații care au aderat de câțiva ani la Federația Asociațiilor Române și Moldovenești din Piemont. În plus, la nivel universitar, Universitatea din Torino este una dintre universitățile italiene cu cei mai mulţi studenți romani, o mie la UniTo și tot atâţia la Politehnică. Comunitatea noastră este o comunitate matură care acum este foarte bine integrată în contextul torinez”, a precizat consulul.