News

Trafic de organe la o clinică privată din București. Doi medici, trimiși în judecată

Trafic de organe la o clinică privată din București. Două cadre medicale au adus, în mod ilegal, din Italia peste 300 de cornee.
13.07.2023 | 14:44
Trafic de organe la o clinica privata din Bucuresti Doi medici trimisi in judecata
Trafic de organe la o clinică privată din București. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Trafic de organe la o clinică privată din București. Doi medici au fost trimiși în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, după ce anul trecut procurorii și-au început urmărirea penală.

Trafic de organe la o clinică privată din Capitală

Cele două cadre medicale sunt cercetate pentru infracțiunile de „introducerea sau scoaterea din ţară de organe, ţesuturi ori celule de origine umană fără autorizaţia specială emisă de Agenţia Naţională de Transplant şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.”

ADVERTISEMENT

Mai exact, în perioada 2019-2023, medicii, care sunt administratorii clinicii din Capitală, au adus din Italia peste 300 de cornee, deși nu aveau autorizație obținută de la Agenția Națională de Transplant.

„Doi medici care administrează clinica ar fi introdus pe teritoriul țării țesuturi de origine umană, respectiv 303 cornee, fără a deține autorizația specială emisă de Agenția Națională de Transplant”.

ADVERTISEMENT

De asemenea, cei doi au făcut operații de transplant de cornee, în clinica privată din București. „S-a mai stabilit că până în prezent ar fi fost efectuate 303 de operații de transplant de cornee, din cel provenit de la o bancă de țesuturi din străinătate.”, au transmis oamenii legii.

Mai mult, unul dintre medici ar fi folosit documente false, din care reieșea că ar deține autorizația de import privind țesuturile umane. În acest fel, medicii reușeau să aducă în țară cornee de la Banca Fondazione Degli Occhi Del Veneto – Onlus, din Italia.

ADVERTISEMENT

Medicii continuă să își desfășoare activitatea

În urma perchezițiilor efectuate de polițiști, au fost găsite mai multe înscrisuri și 283 de fișe de transplant de cornee. „În 293 de documente de import cornee, unul dintre medicii asociați ar fi atestat împrejurări necorespunzătoare adevărului, respectiv că deține autorizația specială de import țesuturi de origine umană — cornee.”, au adăugat procurorii.

Pe de altă parte, pe numele celor două cadre medicale nu fost înregistrate plângeri de malpraxis. „Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 1 București nu au fost înregistrate plângeri din partea pacienților care au beneficiat de cheratoplastii, adică de transplantul de cornee, astfel că procurorii nu au putut cerceta dacă a existat în această speță vreun caz de malpraxis”, au transmis procurorii.

ADVERTISEMENT

Totodată, nici clinica și nici medicii nu au primit interdicții în ceea ce privește desfășurarea activității. Însă, nu mai au voie să efectueze operaţii de cheratoplastie, au precizat oamenii legii.

 

 

ADVERTISEMENT