Sport

Gică Hagi la AC Milan, marele transfer la care a visat Silvio Berlusconi! Giovanni Becali a intermediat mutarea în vara lui 1989: “Te îmbrăcăm în bani”

Gică Hagi a fost dorit de Silvio Berlusconi în două rânduri la AC Milan, însă marele transfer visat de omul de afaceri italian nu s-a mai realizat.
12.06.2023 | 13:00
Gica Hagi la AC Milan marele transfer la care a visat Silvio Berlusconi Giovanni Becali a intermediat mutarea in vara lui 1989 Te imbracam in bani
Silvio Berlusconi a vrut să-l aducă pe Gică Hagi la AC Milan, iar Giovanni Becali le-a oferit o mână de ajutor italienilor
ADVERTISEMENT

Fotbalul italian este în doliu, după ce Silvio Berlusconi a murit, luni dimineaţă, la 86 de ani. Omul de afaceri a ajutat-o pe AC Milan să revină în top, la finalul anilor ’80, iar FANATIK prezintă povestea negocierilor purtate de fostul premier al Italiei pentru transferul lui Gică Hagi.

Silvio Berlusconi a vrut să-l aducă pe Gică Hagi la AC Milan. Prima tentativă a fost în vara lui 1989

Silvio Berlusconi a cumpărat AC Milan în februarie 1986, când clubul era aproape de faliment, iar performanţele au început să apară imediat. Titlul câştigat în sezonul 1987-1988 a anunţat revenirea “diavolilor” la gloria de odinioară, iar reuşita a venit după ce omul de afaceri a investit masiv în transferuri şi i-a adus, printre alţii, pe Marco van Basten şi pe Ruud Gullit.

ADVERTISEMENT

Un an mai târziu, în 1989, AC Milan a gustat şi succesul continental, după ce a câştigat finala Cupei Campionilor Europeni în faţa Stelei, scor 4-0. Chiar dacă “militarii” au pierdut clar finala jucată la Barcelona, Silvio Berlusconi a fost vrăjit de Gică Hagi şi în vara lui 1989 a încercat să forţeze transferul jucătorului.

Giovanni Becali, mandatat de AC Milan să discute un posibil transfer al lui Gică Hagi la AC Milan

În cartea scrisă de Grigore Cartianu despre viaţa şi cariera lui Gică Hagi, povestea transferului la AC Milan are parte de un pasaj important. După ce a aflat că Silvio Berlusconi este interesat de aducerea “Regelui”, iar conducerea clubului nu avea cum să negocieze direct cu Steaua afacerea, Giovanni Becali a intrat în scenă şi a încercat să intermedieze mutarea.

ADVERTISEMENT

“După finala de la Barcelona, când am văzut că barosanilor de la AC Milan le ardea buza după Hagi, m-am dus cu tupeu şi am discutat direct cu ei. Gullit era accidentat, nu se ştia cât şi cum o să mai joace. Italienii mi-au spus: ‘dacă ni-l aduci pe Hagi, te îmbrăcăm în bani’.

Dar eu am discutat cu Gică şi mi-am dat seama că nu are rost să insist. În cazul lui, sentimentele faţă de părinţi erau prea puternice. Dacă pleca, îi distrugea şi pe ei, dar se distrugea şi pe el, pentru că nu putea să stea multă vreme departe de ei”, a povestit Giovanni Becali în biografia lui Gică Hagi scrisă de Grigore Cartianu.

ADVERTISEMENT

AC Milan a revenit în 1990 pentru transferul lui Gică Hagi

Revoluţia din decembrie 1989 a deschis porţile străinătăţii pentru fotbaliştii români, iar Gică Hagi devenise o ţintă pentru marile cluburi din Europa. AC Milan a încercat din nou să-l convingă pe fotbalist să vină pe “San Siro”, iar jurnaliştii de la La Gazzetta dello Sport dezvăluiau, pe 15 februarie 1990, planul pus la cale pentru a obţine transferul.

“Luni, 19 februarie, directorul sportiv Braida va ajunge la Bucureşti cu Dotti, procuratorul unor români. Trimisul lui AC Milan îi va prezenta lui Gaţu, şeful Stelei, un proiect al lui Berlusconi care prevede sponsorizarea Mediolanum pentru sectorul de tineret al clubului român. Apoi se va vorbi despre Hagi.

ADVERTISEMENT

Braida va încerca să-l blocheze pe jucător cel puţin pentru o lună. Gaţu a spus deja că Steaua ar prefera să-i vândă pe Hagi şi Lăcătuş împreună, pentru 10.000.000 de dolari. Negociabili.

Angajamentele sunt fixate: Hagi cere 700.000 de dolari pe an (contract pe 3 ani), iar Lăcătuş 340.000 (angajament pe 2 ani). Călătoria lui Braida a fost hotărâtă şi pentru a o lua înaintea lui Juventus, care caută să ajungă la Hagi”, scriau jurnaliştii italieni.

hagi

Cum a ales Gică Hagi să meargă la Real Madrid şi să-i spună pas lui AC Milan

În mai 1990, Gică Hagi era cumpărat de Real Madrid, iar Silvio Berlusconi a ratat transferul pe care îl visa de aproape un an. În 2020, într-un interviu pentru Corriere dello Sport, actualul antrenor al Farului a dezvăluit motivul pentru care a ales Madridul în dauna Milanului.

“Nu ascund că interesul lui Arrigo Sacchi pentru mine mi-a mângâiat orgoliul, faptul că el s-a gândit să mă facă să joc în acea echipă de fenomene, dar totul a eșuat. Cineva de la Milan a venit la București, dar nu era o figură de prim rang, în timp ce de la Real Madrid a venit chiar președintele, Ramon Mendoza, care mi-a spus clar de la început că Real Madrid mă vrea.

N-a fost o alegere ușoară. Eram un decar important pentru lumea fotbalului, mă voiau și din Anglia, din Germania, dar cel mai mult a contat faptul că președintele Realului a venit în România pentru a mă convinge”, spunea Gică Hagi.

  • 31 de ani a deţinut Silvio Berlusconi clubul AC Milan
  • 29 de trofee a câştigat AC Milan cu Silvio Berlusconi la cârma clubului
ADVERTISEMENT
Tags: