News

Goana după locuri eligibile a început. Traseismul parlamentar se intensifică odată cu apropierea alegerilor

Parlamentarii fără afiliere politică încep să se apropie de partidele parlamentare încercând să-și asigure locuri eligibile pe listele pentru alegerile din 2024.
07.12.2023 | 16:15
Goana dupa locuri eligibile a inceput Traseismul parlamentar se intensifica odata cu apropierea alegerilor
Ringo Dămureanu și George Simion au adus ă AUR parlamentari din toate partidele, mai puțin UDMR/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Traseismul parlamentar începe să se intensifice pe măsură ce se apropie alegerile legislative din 2024, îndeosebi printre deputații și senatorii care erau fără afiliere politică, dar care acum încearcă să-și facă loc în partidele care ar putea să le asigure un nou mandat. Alții încep să părăsească partidele pe listele pe care au fost aleși în favoarea altora cotate mai bine în sondaje sau care sunt dispus să le garanteze locuri eligibile pe liste.

Lupii singuratici își caută haită în prag de alegeri

În momentul de față mai sunt 36 de deputați și 7 senatori fără afiliere politică la formațiunile politice pentru care au candidat la alegerile parlamentare din anul 2020. Importanța lor în aritmetica parlamentară este una redusă în condițiile în care guvernul PSD-PNL dispune de o majoritate confortabilă în cele două Camere. Din acest motiv, numărul lor este deja în descreștere întrucât unii deja s-au oploșit pe la alte partide în căutare de locuri eligibile.

ADVERTISEMENT

Dintre cei 43 de parlamentari neafiliați, majoritatea sunt oricum membri ai partidelor care s-a desprins din PNL și USR, adică Forța Dreptei (FD) și REPER, dar cărora nu li s-a permis să-și formeze grupuri parlamentare distincte. Apropierea alegerilor i-a făcut deja pe unii neafiliați să nu mai riște și să-și găsească între timp alte partide, situație în care sunt 9 deputați. Rodica-Luminița Barcari a părăsit PNL după Congresul din 2021, dar a ezitat să se alăture celorlalți disidenți conduși de Ludovic Orban din FD, iar după numai trei luni a revenit în partidul din care plecase. Același traseu l-a urmat și Nicolae Giugea, cu mențiunea că acesta a fost chiar printre fondatorii Forței Dreptei.

Dumitru Coarnă a fost exclus din PSD, în aprilie 2022, după vizita făcută la ambasada Rusiei, alături de Diana Șoșoacă, imediat după începerea războiului ruso-ucrainean. Ulterior, Coarnă și-a fondat propriul partid, ARCA. Ulterior, a fost văzut alături de Șoșoacă la unele evenimente, dar nu s-a înscris în partidul acesteia, SOS România, iar mai apoi s-a apropiat de AUR-ul lui George Simion, în care s-a înscris în luna noiembrie a acestui an.

ADVERTISEMENT

Odată cu Coarnă a devenit membru AUR și un alt deputat care a fost membru PSD, Daniel Florea. Acesta părăsise rândurile social-democraților din cauza refuzului acestui partid de a-l desemna drept candidat la Primăria Sectorului 4, pe care de altfel o condusese în 2016-2020.

Apoi din rândurile neafiliaților au ieșit câțiva deputați care au fost aleși pe listele AUR, dar care au părăsit sau au fost excluși din partid. Dănuț Aelenei a avut chiar îndrăzneala să fie contracandidatul lui George Simion la șefia AUR,  în martie 2022. Aelenei a plecat cu scandal din partid, afirmând că ar fi fost amenința că va fi călcat cu mașina. Odată cu el a plecat și soția sa, Evdochia Aelenei, care este senator. Insultele și amenințările par acum a fi uitate, soții Aelenei fiind reprimiți în partid.

ADVERTISEMENT

În aceeași situație este și Dumitru-Viorel Focșa, exclus din AUR în ianuarie 2023, după ce s-a aflat că și-a bătut nevasta. Focșa a acuzat conducerea AUR că acționează în mod stalinist prin excluderea sa imediată, însă penitența lui Focșa a durat doar până în luna noiembrie când a fost reprimit în grupul parlamentar al AUR.

Exces de locuri eligibile la AUR

Atractivitatea AUR pentru parlamentarii neafiliați sau din alte partide este explicabilă ținând seama că sondajele de opinie cotează partidul lui George Simion cu cel puțin dublul scorului obținut la alegerile din 2020, ceea ce înseamnă că locuri eligibile pe listele acestei formațiuni sunt multe. Astfel că în AUR au început să intre și parlamentari care au făcut parte din partide considerate de unii „respectabile”, precum USR sau PNL. Astfel, Dumitru Flucuș a stat doar o lună fără partid, după ce a demisionat din PNL, iar Daniel Gheba a ajuns de la USR la AUR după numai patru luni în care a fost fără partid.

ADVERTISEMENT

Deputatul Ringo Dămureanu, cel care s-a ocupat de racolarea celor doi, nu a ratat ocazia să dea cu tifla celorlalte partide din Parlament. „Este o bucurie pentru noi să creștem, este un semn bun, care contrazice etichetările pe care ni le fac cei de la Putere, cum că AUR ar fi un partid mai puțin “frecventabil”. Iată că parlamentari aleși pe listele PNL sau USR vin către AUR, în timp ce niciun parlamentar ales pe listele AUR nu a migrat către vreun partid din actualul Parlament”, scria Dămureanu pe Facebook.

O situație aparte este aceea a deputatului George Paladi care, în luna martie, a anunțat că demisionează din PSD și că se afiliază grupului PNL, asta în pofida faptului că cele două partide sunt partenere la guvernare și ar trebui, cel puțin teoretic, să nu-și fure parlamentarii unii altora. Pentru a evita o situație jenantă, liderul deputaților liberali, Gabriel Andronache, nu a confirmat afilierea lui Paladi la grupul PNL. Abia în luna septembrie, noul statut al lui Paladi a fost oficializat. Deocamdată, intrarea acestuia în PNL le-a adus liberalilor mai mult inconveniente, întrucât PSD s-a folosit de acest incident pentru a justifica racolarea mai multor primari din rândurilor aliaților de la guvernare.

Există și parlamentari care par condamnați să rămână neafiliați. Este vorba de Apjok Norbert care a fost exclus din UDMR încă din februarie 2021, după ce s-a aflat că mințise în ce privește studiile absolvite. De asemenea, Andi Grosaru a reușit performanța de a fi primul deputat exclus din grupul minorităților naționale, după un conflict cu reprezentanții comunităților rutene (Iulius Firczak) și evreiești (Silviu Vexler).

În momentul de față, există loc și pentru alte transferuri în căutare de locuri eligibile întrucât există printre parlamentarii neafiliați persoane care nu au afiliere politică nici la REPER, nici la Forța Dreptei sau sunt membri ai unor partide obscure, fără șanse la viitoarele alegeri.

ADVERTISEMENT