News

Grafic oficial. De ce a explodat pandemia de Covid-19 în România. Testarea insuficientă, cauza majoră

20.11.2020 | 10:45
Grafic oficial De ce a explodat pandemia de Covid19 in Romania Testarea insuficienta cauza majora
ADVERTISEMENT

Graficul oficial ce dovedeşte că România a scăpat pandemia de coronavirus de sub control şi pentru că testele făcute au fost mult prea puţine în comparaţie cu alte ţări.

O serie de date statistice probează existența unei legături între numărul de teste efectuate și eficiența combaterii epidemiei de COVID-19. În țările care au avut testare amplă raportată la numărul populației, tendința este ca numărul de infectări să fie mai mic.

ADVERTISEMENT

Site-ul Our World in Data a dat publicității mai multe grafice care arată că țările cel mai puțin afectate de coronavirus au testat pe scară largă, lucru ce le-a avantajat pentru că au putut stabili mai bine traseul de contagiune a bolii.

Ţările care au testat masiv au cele mai puţine cazuri noi şi ţin pandemia sub control

Indicatorul-cheie este rata testelor pozitive la coronavirus, iar la acest capitol România, care a doborât un nou record, stă dezastruos, semn că majoritatea cazurile de COVID-19 rămân nedepistate.

ADVERTISEMENT

În schimb, țări care au făcut față cu bine pandemiei au o rată mică a testelor pozitive tocmai pentru că au testat foarte mult.

Potrivit datelor aferente datei de 17 noiembrie, topul ţărilor cu cele mai multe teste şi cele mai puţine cazuri de Covid-19 arată astfel:

ADVERTISEMENT
  • Noua Zeelandă a avut 722 de teste pentru un singur caz confirmat,
  • Australia – 340
  • Coreea de Sud – 95
  • Finlanda – 90

Toate aceste țări se află printre statele care au fost puțin afectate de pandemie. Noua Zeelandă a avut, potrivit datelor publicate joi de către OMS, două cazuri și niciun deces, Australia 21. Coreea de Sud a raportat 343 de cazuri la o populație de 51 de milioane de locuitori. Finlanda, statul UE cu cea mai mică rată a infectărilor, a înregistrat 208, chiar dacă după standardele OMS se află în stadiul transmiterii comunitare.

ADVERTISEMENT

România, în topul negativ: suntem pe locul 7 la rata testelor pozitive la COVID

Prin contrast, România a efectuat pe 17 noiembrie, câte 10 teste la fiecare rezultat pozitiv, iar ponderea testelor pozitive la noi în țară în ultimele 7 zile a fost de nu mai puțin de 27,7%! Adica aproape o treime din cei testaţi, au fost depistaţi pozitiv! Este una dintre cele mai mari rate a testelor pozitive din lume.

Peste România se mai află:

  • Mexic – 66,5%
  • Polonia – 47%
  • Bulgaria – 38,2%
  • Macedonia de Nord – 34,9%
  • Croația – 29,4%
  • Iran – 28,9%

Câte teste a efectuat România la milionul de locuitori

Statistic, România a crescut constant capacitatea de testare, însă aceasta nu a ținut pasul cu răspândirea virusului în rândul populației.

În ultimele 7 zile, România a efectuat 1.562 de teste la un milion de locuitori.

Câte teste a realizat România pentru depistarea unui singur caz de infecţie cu coronavirus: de la 60 teste în mai pentru un caz depistat, la sub 4 teste în noiembrie pentru fiecare infectare cu Covid-19

Însă curba testării devine descendentă dacă e luat în calcul numărul de teste necesare pentru depistarea unui singur caz de infectare, indiciu că răspândirea epidemiei în România a fost mai mare decât creșterea capacității de testare.

Ponderea cea mai mică a cazurilor pozitive în numărul total al testelor a fost la sfârșitul lunii mai, iar de atunci această pondere a crescut constant.

Concluzia specialiştilor: “În țările cu puţine testări, numărul adevărat al infectărilor ar putea fi cu mult mai mare decât numărul cazurilor confirmat”

Nicio țară nu știe numărul total al persoanelor infectate cu COVID-19. Tot ce știm este starea celor care au fost testați (…) Testarea este fereastra noastră către pandemie și modul de răspândire a ei. Fără date despre cei infectați nu putem ști care țări se descurcă bine și care subraportează cazurile și decesele.”

“Unde numărul cazurilor confirmate este relativ mare față de dimensiunea testării, asta sugerează că s-ar putea să nu fie suficiente teste efectuate ca să monitorizeze corect epidemia. În aceste țări numărul adevărat al infectărilor ar putea fi cu mult mai mare decât numărul cazurilor confirmate”, susțin cei de la Our World in Data, site realizat cu colaborarea experților Universității Oxford.

ADVERTISEMENT