Sport

Granzii Europei, reticenți în perioada de mercato. Premier League a înregistrat cea mai mare „gaură”

Transferurile importante au lipsit în perioada de iarnă. Motivul principal al acestui fenomen este reprezentat de fairplay-ul financiar, o regulă care a pus sub alertă cluburile.
25.01.2024 | 21:42
Granzii Europei reticenti in perioada de mercato Premier League a inregistrat cea mai mare gaura
Perioada de transferuri din aceasta iarna a fost sub asteptari
ADVERTISEMENT

În această lună, pasionații de transferuri fotbalistice au rămas dezamăgiți, deoarece cluburile din întreaga Europa se luptă să finanțeze mutări semnificative. De la deschiderea ferestrei de transferuri la începutul lui ianuarie, vântul a suflat peste continent.

Transferurile în această iarnă au stagnat

Chiar și în Premier League, unde cluburile obișnuiesc să arunce bani fără prea multă grijă pentru consecințe, s-a lăsat liniștea. Ironic, având în vedere critica pe care Daniel Levy a primit-o în trecut pentru strângerea bugetului, este de fapt Tottenham cel care conduce în prezent în clasamentul cheltuielilor.

ADVERTISEMENT

Dar nici ei nu au cheltuit foarte mult, semnând cu Timo Werner cu împrumut și plătind aproape 30 de milioane de euro pentru serviciile lui Radu Dragusin. Au fost legați și de o mutare pentru Conor Gallagher de la Chelsea, dar par să fi renunțat din motive economice, reflectând trendul general de restricție financiară exercitat de cluburile din întreg continentul în această lună.

Această austeritate financiară la nivelul cluburilor europene în această lună este rezultatul direct al cheltuielilor anterioare. Datorită dominanței cluburilor din Premier League în ceea ce privește veniturile din difuzare și comerciale, acestea sunt de obicei cele care dau tonul pe caruselul transferurilor.

ADVERTISEMENT

În ultimii doi ani, recordul de cheltuieli estivale în prima ligă engleză a fost doborât de două ori. În 2022, aproape de 2 miliarde de lire sterline (2,5 miliarde de dolari) au fost investite de cele 20 de cluburi. Acest record a fost depășit din nou în vara aceasta, cu cheltuieli care au atins suma impresionantă de 2,4 miliarde de lire sterline (3 miliarde de dolari).

Cluburile din Premier League se confruntă cu probleme financiare

Chiar și cu veniturile în creștere compensând într-o oarecare măsură aceste cheltuieli, într-o lume post-pandemie, este înțelegător faptul că Premier League pur și simplu a rămas fără bani. Și, odată cu primul domino care refuză să cadă, restul Europei, care nu-și poate permite decât să viseze la salariile și sumele de transfer cerute în Anglia, se luptă să strângă fondurile necesare pentru a face mutările de care au nevoie.

ADVERTISEMENT

Cu guvernul britanic amenințând să strice petrecerea prin introducerea unui regulament fotbalistic independent, Premier League a început în sfârșit să-și arate colții în ceea ce privește reglementările financiare. Everton a descoperit acest lucru la propriul lor risc în noiembrie, când li s-a acordat în mod șocant o penalizare de 10 puncte pentru încălcarea regulilor de profit și sustenabilitate.

Forest așteaptă și ea pedeapsa pentru încălcarea regulilor de profit și sustenabilitate, în timp ce 115 acuzații planează acum asupra lui Manchester City. Regulile de profit și sustenabilitate dictează că un club nu poate raporta pierderi de peste 105 milioane de lire sterline într-un interval de trei ani. Chelsea a înregistrat o cheltuială netă de aproape 700 de milioane de lire sterline în ultimii cinci ani.

ADVERTISEMENT

În întreaga Europa, există numeroase alte cluburi care se confruntă cu probleme similare în propriile lor ligi. Barcelona, de exemplu, pare să fi epuizat toate pârghiile pentru a atenua problemele lor economice, în timp ce finaliștii Ligii Campionilor, Inter, se pare că au datorii în jur de 900 de milioane de euro.

ADVERTISEMENT