Life

Greşeala banală pe care o fac mulţi credincioşi. Când se pune, de fapt, grâul la încolţit pentru Sfântul Andrei

Tradiția spune că de Sfântul Andrei se pune grâul la încolțit, dar care este greșeala pe care o fac cei mai mulți credincioși? Tu știai asta?
29.11.2022 | 11:00
Greseala banala pe care o fac multi credinciosi Cand se pune de fapt graul la incoltit pentru Sfantul Andrei
Când se plantează grâul de Sfântul Andrei. Foto: Pinterest
ADVERTISEMENT

Ziua de Sfântul Andrei este marcată de numeroase tradiții și superstiții, iar una dintre ele este legată de viitor. Astfel, creștinii obișnuiesc să pună grâu la încolțit pentru a afla cum le va fi anul care urmează. Totuși, există o greșeală pe care o fac multe persoane.

Când se plantează, de fapt, grâul de Sfântul Andrei

Sfântul Andrei este prăznuit anul pe 30 noiembrie conform calendarului ortodox. A făcut parte din cei 12 apostoli ai lui Iisus și se spune că el este cel care a adus învățăturile creștine pe teritoriul țării noastre, fiind astfel considerat ocrotitorul României.

ADVERTISEMENT

De această zi se leagă mai multe obiceiuri, tradiții, dar și superstiții. Una dintre ele spune că e bine ca oamenii să planteze grâu cu ocazia prăznuirii acestei sărbători pentru a vedea cum va fi anul ce urmează să înceapă.

Totuși, o greșeală pe care mulți credincioși o fac este să sădească semințele în ajunul Sfântului Andrei. De fapt, grâul trebuie plantat chiar în ziua de 30 noiembrie.

ADVERTISEMENT

Datina strămoșească spune că fiecare membru al familiei trebuie să aibă ghiveciul său cu grâu de care să se îngrijească.

Cum se plantează grâul de Sfântul Andrei

Procesul de semănare al grâului este unul simplu. Se ia o mână de semințe și se plantează într-un ghiveci sau într-un vas mai înalt.

ADVERTISEMENT

Boabele se acoperă apoi cu un strat subțire de pământ și se așază într-un loc unde să dispună de lumină naturală și căldură, de preferat pe un pervaz sau în apropierea unei ferestre.

După cum spune tradiția, felul în care recolta va arăta de Anul Nou, semnifică felul în care va arată viitorul celui care a plantat grâul.

ADVERTISEMENT

Dacă firele sunt verzi, înalte și puternice, se spune că posesorul va fi norocos și sănătos în anul ce vine. Pe de altă parte, cunoscătorii spun că dacă grâul din ghiveci arată promițător, așa va fi și cel de pe câmpuri.

ADVERTISEMENT