Life

Greșeala enormă pe care o fac românii de Sfinții 40 de Mucenici. Explicația preotului Nicolae Trușcă

Ce greșeală enormă obișnuiesc să facă românii de sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici. Iată ce spune preotul Nicolae Trușcă.
09.03.2023 | 16:56
Greseala enorma pe care o fac romanii de Sfintii 40 de Mucenici Explicatia preotului Nicolae Trusca
Confuzia pe care o fac românii de Sfintii 40 de mucenici. Sursa foto: Doxologia, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Anual, pe data de 9 martie, în calendarul creștin-ortodox se sărbătoresc Sfinții 40 de Mucenici. Aceștia sunt descriși în cărțile religioase ca 40 de soldați creștini, de pe vremea împăratului Licinius, care au fost omorâți de către păgâni din cauză că au refuzat să se închine idolilor. Însă, nu toți românii cunosc această poveste și înterpretează greșit sărbătoarea. Iată ce spune preotul Nicolae Trușcă, al Parohiei Negoiești.

Obiceiul păcătos pe care îl fac mulți români de sărbătoarea Sfinților 40 de mucenici. Ce spune preotul Nicolae Trușcă

Ziua ”Sfinților 40 de mucenici” este considerată de către unele persoane ca una care este dedicată bărbatului și în care acesta să bea un număr de 40 de pahare de vin. Obicei total greșit, transmite preotul Nicolae Trușcă, care subliniază și că paharele ”duc la o beție vecină cu nebunia și moartea”.

ADVERTISEMENT

De asemenea, duhovnicul transmite și că bărbații păcătuiesc prin faptul că fac o confuzie între cele 40 de pahare de alcool și cei 40 de mucenici ce și-au dat viața pentru Iisus Hristos  Totodată, băutura peste măsură reprezintă un semn al lăcomiei.

”Este păcătos obiceiul practicat de unele persoane ca, de Sfinții 40 de Mucenici, pe care Biserica îi prăznuiește pe 9 martie, să bea 40 de pahare de vin. Am auzit că se beau 44 de pahare, adăugându-se fără nici o explicație 4 pahare lăcomiei la băutură”, a mai punctat preotul.

ADVERTISEMENT

Duhovnicul Nicolae Trușcă a dat și un exemplu din viața reală pentru a-și susține afirmațiile. El și-a amintit cum într-un an, de 9 martie, a întâlnit în drumul său un enoriaș, în vârstă de 70 de ani, care era căzut, din cauza celor ”40 de pahare”, în zăpadă.

” (…) Am început să râd cu poftă de situația în care intrasem. Cuvintele lui nu mă supărau pentru că îmi dădeam seama că nu m-a recunoscut. Se proptise cu mâinile de mașină, încât nu puteam să-l bag înăuntru. Eu îl împingeam din spate, iar nea’ Fane, care avea peste 70 de ani, era mai puternic decât crezusem”, a rememorat duhovnicul.

ADVERTISEMENT

În cele din urmă, preotul a reușit să-l bage pe bărbat în mașina sa și să-l ducă acasă. Aici, l-a lăsat pe mâinile soției, o femeie bătrână și jenată de situația în care se afla soțul său. După acest episod, preotul Nicolae Trușcă a rămas cu un semn de întrebare legat de modul cum el le-a explicat enoriașilor semnificația celor ”40 de mucenici.

”Am plecat trist acasă, întrebându-mă unde am greșit dacă un credincios al parohiei mele face legătura între Sfinții 40 de Mucenici, care au murit pentru Hristos acum peste 1600 ani, și 40 de pahare de vin băute care duc la o beție vecină cu nebunia și moartea”, a mai scris duhovnicul pe contul de facebook.

ADVERTISEMENT

Cine sunt cei 40 de mucenici

Potrivit creștinortodox.ro, cei 40 de mucenici care au fost uciși în numele lui Hristos acum sute de mii de ani în urmă sunt: Aglaie, Chirion, Candid, Domnos, Isichie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetius, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Domitian, Gaiu, Leonte, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion și Meliton.

ADVERTISEMENT
L-a convins pe Becali » După 4 luni de negocieri, semnează cu FCSB:...
L-a convins pe Becali » După 4 luni de negocieri, semnează cu FCSB: „Azi i-a dat răspunsul!”
Francezii au „foame“ de bani: dovada că prețurile au explodat la Paris, cu...
Francezii au „foame“ de bani: dovada că prețurile au explodat la Paris, cu ocazia Jocurilor Olimpice
EXCLUSIV Gică Hagi nu vrea să mai vine națională! Regele, în onflict cu...
EXCLUSIV Gică Hagi nu vrea să mai vine națională! Regele, în onflict cu FRF. Răzvan Burleanu și Mihai Stoichiță merg în această seară la Constanța să-l convingă!
Insula din Grecia care a ajuns sufocată de mormane de gunoaie
Insula din Grecia care a ajuns sufocată de mormane de gunoaie
Denis Alibec a rupt tăcerea despre noua iubită, o campioană mondială şi europeană...
Denis Alibec a rupt tăcerea despre noua iubită, o campioană mondială şi europeană la gimnastică. Tânără arată răvăşitor
A recunoscut totul! Cătălin Botezatu, declarații despre orientarea lui sexuală, după ce a...
A recunoscut totul! Cătălin Botezatu, declarații despre orientarea lui sexuală, după ce a fost criticat că este Gay: „Și cu femei, și cu bărbați...”
Când VINE PENSIA pe luna august. Este ultima lună înainte de recalculare
Când VINE PENSIA pe luna august. Este ultima lună înainte de recalculare
Alibec, îndrăgostit până peste cap. O campioană mondială la gimnastică i-a sucit mințile...
Alibec, îndrăgostit până peste cap. O campioană mondială la gimnastică i-a sucit mințile fotbalistului
E cea mai mare minciună din istorie? Cum au fost păcăliți oamenii zeci...
E cea mai mare minciună din istorie? Cum au fost păcăliți oamenii zeci de ani
Ea este soția profesorului cu fustă de la Universitatea din București. Bridget și...
Ea este soția profesorului cu fustă de la Universitatea din București. Bridget și Andrei Nae sunt căsătoriți de ani buni
Șef de companie de stat din Romania: 76.000 de lei pe lună. Cosmin...
Șef de companie de stat din Romania: 76.000 de lei pe lună. Cosmin Ghiță a fost numit director general pe 12 februarie 2023
Nu este o pădure, ci un singur copac! Marele Banian, arborele care ocupă...
Nu este o pădure, ci un singur copac! Marele Banian, arborele care ocupă o suprafață de aproape 19.000 de metri pătrați