Life

Greșeala pe care multe persoane o fac atunci când gătesc uleiul. Este un obicei periculos pentru sănătate

Greșeala făcută de multe persoane atunci când gătesc uleiul. Obiceiul este unul foarte periculos pentru sănătatea organismului.
14.11.2023 | 17:38
Greseala pe care multe persoane o fac atunci cand gatesc uleiul Este un obicei periculos pentru sanatate
Ce greșeală fac mulți atunci când gătesc uleiul. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Care este greșeala făcută de multe persoane atunci când gătesc uleiul. Acest obicei trebuie evitat, deoarece poate provoca probleme serioase de sănătate.

Greșeala pe care mulți o fac atunci când gătesc uleiul. Îți poate pune sănătatea în pericol

Atunci când gătești preparate pentru care este nevoie să folosești ulei, trebuie să ai mare grijă, deoarece poate fi destul de toxic pentru organism. În general, uleiurile rezistă la anumite niveluri de căldură, însă supraîncălzirea poate să creeze pericole.

ADVERTISEMENT

În cazul în care nivelul este depășit, atunci uleiul își va pierde valoarea nutritivă și aroma. Mai mult, acesta va produce vapori toxici, precum și substanțe periculoase, care se numesc radicali liberi.

Medicul nutriționist dr. Anca Ioniță a explicat motivele pentru care baia de ulei este toxică. Alimentele care sunt prăjite în ulei vor avea mai multe calorii decât dacă sunt fierte sau gătite la cuptor, spre exemplu.

ADVERTISEMENT

“Baia de ulei este un mod de gătire destul de nociv pentru organismul nostru. Un aliment, spre exemplu cartofii, absorb ca un burete uleiul în procesul de prăjire. Aceştia adăugă de 3 ori mai multe calorii decât dacă ar fi gătiţi la cuptor sau fierţi. 

Pe lângă efectul negativ al prăjelii asupra sănătăţii noastre, aceasta vine şi cu un exces de calorii care duc la o creştere în greutate”, a explicat medicul nutriționist pentru dcmedical.ro.

ADVERTISEMENT

În cazul în care vrei să gătești alimentele în ulei, trebuie să te asiguri că nu folosești o cantitate prea mare Este suficientă o singură lingură de ulei pentru a trage mâncarea la tigaie.

Multe persoane refolosesc uleiul în care au gătit prima dată, obicei care nu este deloc sănătos. Toate uleiurile cu temperaturi ridicate tolerează diferit căldura, însă nu sunt la fel de sigure atunci când sunt gătite.

ADVERTISEMENT

“Uleiul nu se refoloseşte. O dată ce a fost utilizat, este bine să îl punem în recipiente de reciclare şi să îl ducem la departamentele special create pentru reutilizarea uleiului în alte scopuri decât alimentaţia. Dacă este refolosit, uleiul devine nociv”, a mai explicat Dr. Anca Ioniță.

Cum știi că uleiul gătit este nociv

Se consideră că uleiul de gătit încălzit este nesigur în momentul în care atinge punctul de fumat, adică temperatura la care acesta începe să se descompună chimic și să fumege.

Moleculele de grăsime se descompun atunci în glicerol și acizi grași liberi. Acest glicerol se descompune și el, la rândul lui, producând vapori toxici și radicali liberi.

Potrivit specialiștilor, cel mai nesănătos ulei este cel de palmier, de cocos și uleiurile hidrogenate. Uleiul de măsline, de rapiță, de semințe de in, de nuci, de susan, de struguri, de avocado și de floarea-soarelui sunt considerate cele mai sănătoase.

Radicalii liberi sunt generați de subprodusele chimice din fumul toxic și pot provoca probleme grave de sănătate, precum cancerul, dacă sunt inhalați. Aceștia pot deteriora alte celule sănătoase din corp prin modificarea ADN-ului acestora.

ADVERTISEMENT
Tags: