Life

Greșeala uriașă pe care o fac toți românii după ce țin post. Duce la reflux gastroesofagian

Ce greșeală fac românii după ce termină de ținut postul Crăciunului. Din această cauză dezvoltă un reflux gastroesofagian.
24.12.2023 | 07:57
Greseala uriasa pe care o fac toti romanii dupa ce tin post Duce la reflux gastroesofagian
Care sunt simptomele refluxului gastroesofagian. Sursa foto: doc.ro
ADVERTISEMENT

Postul Crăciunului se încheie pe data de 24 decembrie, când sărbătorim Ajunul Crăciunului. Specialiștii în nutriție atrag atenția să ieșim din post într-un mod corespunzător, astfel încât să nu dezvoltăm probleme de sănătate, precum refluxul gastroesofagian.

Ce greșeală fac românii când încheie postul Crăciunului. Aceasta le creează reflux gastroesofagian

Refluxul gastroesofagian este cea mai întâlnită afecțiune cu care se confruntă românii după ce încheie o perioadă de post, inclusiv cel al Crăciunului. Această problemă de sănătate survine ca urmare a unei greșeli, comise mai mult sau mai puțin într-un mod inconștient.

ADVERTISEMENT

Medicii nutriționiști atrag atenția că mulți români tind ca imediat după post să mănânce din orice aliment de la care s-au abținut, iar asta în exces. Nu fac bine, căci tocmai din această cauză apare refluxul gastroesofagian. Indicat este să guste câte puțin din ceea ce le-a fost poftă.

Nu mâncați în exces după post, spun medicii nutriționiști

Supraalimentarea produce un disconfort abdominal, balonare, senzație de oboseală și de somnolență. Stomacul se suprasolicită în momentul când îi oferim mai mult decât are nevoie, iar digestia va avea loc mai greu. Stările de greață pot apărea și ele, însoțite de arsurile în zona gâtului.

ADVERTISEMENT

”După o perioadă de post, de cele mai multe ori urmează o perioadă de exces alimentar. Pofta, abţinerea, restricţionarea pot să ducă către o supraalimentare.Este important de ştiut că organismal se adaptează de fiecare dată în funcţie de ceea ce primeşte.

În perioada de post, se produc mai puţine enzime care duc la scindarea proteinelor în aminoacizi. Din acest fapt, un exces ulterior de proteine animale, după un consum redus către zero, poate duce la disconfort abdominal, balonare, stare de oboseală, somnolenţă”, explică dr. nutriționist Anca Ioniță, pentru DC Medical.

ADVERTISEMENT

Supraalimentarea după post duce și la apariția greutății

Nu doar că vom avea reflux gastroesofagian și vom afecta procesul de digestie prin supraalimentare, dar vom consuma și mai multe calorii. Așadar ne putem trezi peste noapte cu kilograme în plus, ceea nu va fi plăcut deloc plăcut dacă vrei să pierzi din greutate.

”Nu doar această este singurul dezavantaj, însă dacă aducem un aport alimentar rapid şi mai mare decât necesarul, stomacul se destinde foarte mult şi poate duce către reflux gastroesofagin.

ADVERTISEMENT

Pe lângă simptomele imediate, pe termen mediu şi lung, acest exces poate însemna şi creştere în greutate”, a mai explicat medicul nutriționist Anca Ioniță pentru sursa menționată anterior, legat de problemele de sănătate care pot apărea după post.

ADVERTISEMENT