News

Greva de la metroul bucureștean pare iminentă. Sindicatul a distribuit deja tabelele pentru declanșarea protestului

Greva de la metrou în București pare iminentă, mai ales că sindicatele au distribuit deja tabelele pentru declanșarea protestului care ar urma să înceapă în curând.
09.06.2023 | 16:25
Greva de la metroul bucurestean pare iminenta Sindicatul a distribuit deja tabelele pentru declansarea protestului
Greva de la metroul bucureștean pare iminentă. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Așa cum FANATIK scria, angajații Metrorex se pregătesc să intre în grevă după ce negocierile pentru noul Contract Colectiv de Muncă au eșuat. Oamenii sunt mulțumiți de salariile ”mici” și de faptul că nu au asigurare medicală privată.

Greva de la metrou în București pare iminentă

Uniunea Sindicatul Liber Metrou ceruse o creștere salarială de 33%, însă momentan discuția a rămas în aer. Sindicaliștii anunțaseră în urmă cu 24 de ore că toată lumea în aceste momente trebuie să fie unită, pentru a obține rezultatul dorit.

ADVERTISEMENT

”Astăzi 08.06.2023, ora 10.00 a avut loc ședința Consiliului de Administrație al Metrorex, care au hotărât completarea mandatului dat Comisiei de negociere a Metrorex, în sensul că aceasta poate înainta și negocia o creștere salarială în cadrul negocierilor. Este prima dată în istorie când se întâmplă acest fapt ca în ultima zi de negociere Comisia Metrorex să poată negocia o creștere salarială. Imediat după ședința C.A, a avut loc ședința de negociere a unui CCM Metrorex 2023/2024.

Echipa Metrorex a venit cu următoarea ofertă de creștere salarială: 3,3% începând cu 1 august 2023 sau 4,2% începând cu 1 septembrie 2023 sau 5% începând cu 1 octombrie 2023. Comisia de negociere a USLM nu a fost de acord cu această propunere de creștere salarială, întrucât este nesatisfăcătoare și mai ales nu este conformă cu mandatul dat de către Consiliul General al USLM. De aceea, de mâine vom trimite în teritoriu tabele prin care să vă exprimați acordul pentru declararea conflictului colectiv de muncă.

ADVERTISEMENT

Așa cum am susținut întotdeauna lupta este continuă și permanentă. A venit momentul luptei acerbe pentru a ne menține nivelul de trai, iar pentru asta trebuie să fim uniți, pentru că fără UNITATE nu va exista un viitor”, este menționat în comunicatul sindicaliștilor. Astăzi, sindicaliștii au arătat că nu glumesc și au distribuit deja tabelele pentru declanșarea conflictului de muncă.

Conform Clubferoviar.ro, sindicaliștii conduși de Marian Artimon cer acum o majorare salarială de 33%. Negocierile au durat ore întregi, însă au fost un eșec, astfel că valabilitatea vechiului Contract Colectiv de Muncă a expirat, deci poate fi declanșat conflictul de muncă, adică greva, conform legii.

ADVERTISEMENT

În consecință, Biroul Executiv al USLM și-a anunțat cei 5.000 de salariați că vor primi tabele pe care trebuie să se semneze dacă sunt de acord cu greva. Tabelul a fost însoțit de un comunicat, prin care sindicaliștii își justifică demersul. Sindicaliștii cer, pe lângă majorarea salariilor cu 33%, asigurări private de sănătate.

”După cum v-am informat anterior, începând cu data de 27.04.2023 au demarat negocierile colective de muncă la nivel de Metrorex pentru 2023/2024. Au avut loc 6 runde de negociere, în care cele două părți, Comisia de negociere Metrorex și Comisia de negociere USLM, s-au informat reciproc și au dezbătut asupra tuturor articolelor din cele 9 capitole ale CCM Metrorex. Asupra formei și conținutul unora s-a convenit, însă unele au rămas în divergență”, este precizat în noul document.

ADVERTISEMENT

Pe lista sindicaliștilor se mai află și alte revendicări, cum ar fi eliminarea discriminărilor ”din trecut”, acordarea de bonuri de masă de 30 de lei pe zi de salariat, încheierea de asigurări private de sănătate, îmbunătățirea condițiilor de muncă, precum și introducerea unui spor de merit (fidelitate) pentru salariații Metrorex cu o vechime de peste 30 de ani în companie.

Sindicaliștii amenință că această grevă va afecta modul în care metroul Bucureștean își va desfășura activitatea, deci sute de mii de oameni s-ar putea trezi că nu pot ajunge la muncă sau în locul dorit. ”Nu putem fi de acord cu aceasta ofertă, pentru că nu acoperă nici măcar o treime din rata inflației estimate pe 2023. Să nu mai vorbim de rata cumulată a inflației pe 3 ani (2021-2023) – 28%.

Să nu uităm că în 2021, din cauza ministrului de tristă amintire (Cătălin Drulă – n.red.), ce nu a asigurat bugetul societății și astfel nu am putut negocia și beneficia de o creștere salarială. În acest moment există premisele declanșării unui conflict colectiv de muncă la nivel de Metrorex și de aceea, în conformitate cu Legea Dialogului Social vă consultăm pe dumneavoastră, membrii USLM, salariați Metrorex dacă sunteți de acord cu declanșarea conflictului de muncă cu toate fazele legale ce derivă din acestea (declarare, notificare, mediere, greva de avertisment și chiar greva propriu-zisă). În acest sens, atașat acestui comunicat vă înaintăm tabelele prin care să vă dați acordul declanșării conflictului de muncă. Dacă nu veți semna acest sens, consideram că sunteți de acord cu continuarea negocierilor sau chiar cu oferta administrației. Tabelele trebuie să se întoarcă la sediul USLM până cel tărziu vineri 14 iunie 2023, ora 14.00”, mai este precizat în comunicat.

ADVERTISEMENT