News

Guvernanții pun viața oamenilor în pericol! Metoda de combatere a coronavirusului în România, contestată de OMS

07.08.2020 | 15:32
Guvernantii pun viata oamenilor in pericol Metoda de combatere a coronavirusului in Romania contestata de OMS
ADVERTISEMENT

Încă de la intensificarea epidemiei de coronavirus în țara noastră, autoritățile au încercat să impună o serie de măsuri menite să stopeze răspândirea acestei maladii.

Unele din aceste restricții au fost luat în acord cu prevederile Organizației Mondiale a Sănătății, însă au existat și măsuri care nu corespund cerințelor forului mondial sanitar.

ADVERTISEMENT

În această privință, în România, la mai bine de cinci luni de la startul pandemiei, piscinele acoperite încă sunt închise de autorități, deși toți specialiștii spun că ele nu constituie un pericol.

Metoda de combatere a coronavirusului în România care e contestată de OMS

La această dată, în România, piscinele acoperite sunt deschise doar pentru sportivii de performanță şi cei legitimați la cluburi, măsură în vigoare din iunie. Și această decizie s-a luat numai după ce președintele Federației Române de Natație şi Pentatlon Modern, Camelia Potec a făcut un scandal de proporții, povestind cum a fost tratată la Ministerul Sănătății.

ADVERTISEMENT

”Am avut la o întâlnire la Ministerul Sănătăţii şi, din păcate, sunt şocată şi bulversată de ceea ce se întâmplă. Pentru că am avut nişte discuţii înăuntru, în care ni s-a spus că nu se pot deschide bazinele pentru sportivi, pentru că prin apă se transmite foarte, foarte rapid virusul COVID-19.

Deci Ministerul Sănătăţii ne spune nouă că înotul e foarte, foarte periculos, că virusul se transmite uşor prin apă, iar, în acelaşi timp, preşedintele deschide plajele. Unii spun un lucru, preşedintele spune altceva. Mie îmi vine să plâng, pentru că şi dacă accept argumentul că virusul se transmite foarte uşor prin apă, mi s-ar părea normal ca această regulă să se aplice pentru toată lumea.”, a spus Camelia Potec pentru Adevărul.

ADVERTISEMENT

Reprezentantul României la OMS: ”E de-a dreptul șocant să vezi asta”

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, vocea cea mai avizată în domeniul epidemiologic, întărește și el ideea că piscinele acoperite nu înlesnesc răspândirea Covid-19.

”E de-a dreptul şocant că, inclusiv în luna mai, la Ministerul Sănătăţii s-a spus că virusul se transmite foarte uşor prin apă, când, de fapt, lucrurile stau cu totul altfel. Atât pe site-ul OMS, cât şi pe cel al CDC se precizează, clar, că noul coronavirus nu se transmite prin apă.

ADVERTISEMENT

Virusul nu se transmite prin intermediul apei, categoric. Apa nu se contaminează, dacă o persoană infectată intră în ea. Nu se pune problema să te îmbolnăveşti, dacă cineva strănută la trei metri şi înoţi acolo“, a afirmat profesorul Rafila la Antena 3.

Argumentul INSP legat de piscine: ”S-ar crea aglomerație”

Specialiștii de la INSP pun măsura de a menține piscinele acoperite închise publicului larg pe seama unei posibile aglomerări a acestor spații.

”În luna martie, când s-au închis piscinele, nimeni nu ştia cu exactitate care sunt riscurile transmiterii virusului prin apă. OK, între timp, informaţiile în această privinţă s-au actualizat. Dar piscinele acoperite rămân închise, fiindcă există riscul aglomerării, dacă le dăm drumul.

Vorbim despre un spaţiu închis, unde riscul infectării e mare“, a spus Simona Pârvu de la INSP pentru Adevărul.

ADVERTISEMENT