Totodată, Comisia va propune limite obligatorii ale gradului în care prețurile tranzacționate pot fluctua într-o singură zi, potrivit Reuters.
Planul Uniunii Europene e să se rupă de dependența rusească, deși Moscova e deconectată momentan în mare parte de Europa prin conductele sale de gaze.
Acest lucru a dus la o creștere a prețurilor și la preocupări serioase privind aprovizionarea. Propunerea consultată de jurnaliștii Reuters trebuie să fie aprobată de guvernele UE, după care Agenţia Europeană pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare a Energiei (ACER) va fi însărcinată cu crearea unui indicator de preț. Acest lucru ar trebui să se întâmple până pe 23 martie pentru gazele naturale lichefiate.
Totodată, Comisia Europeană a recomandat intervenția în prețul instrumentului olandez de transfer al titlurilor (TTF), utilizat în Europa pentru contracte și acoperire, conform sursei citate.
Uniunea Europeană va propune, ulterior și ”în ultimă instanță” stabilirea unui preț ”dinamic” al pieței la care tranzacțiile cu gaze naturale pot avea loc pe piața spot TFF în condițiile specifice.
Potrivit documentului aceste măsuri nu ar trebui să afecteze securitatea aprovizionării, nici să ducă la o creștere a consumului de gaze. În teorie, guvernele din Europa ar trebui să cadă de acord asupra acestui proiect în aproximativ trei luni.
Propunerea e mult sub plafonul pentru prețul gazelor cerut de 15 țări din UE, căruia i se opun alte țări precum Germania sau Austria.
”Ca urmare a scăderii preţurilor gazelor, această propunere arată că apetitul pentru reforme ambiţioase, cum ar fi un plafon de preţ, se estompează”, a declarat expertul în energie Georg Zachmann.
Europa are toate șansele să treacă peste această iarnă cu bine, existând destule stocuri de gaz, cu excepția unor țări precum Germania. Cu toate acestea, se pune întrebarea ce se va întâmpla începând cu 2023, în condițiile în care aprovizionarea cu gaz rusesc pare un capitol închis pentru europeni.