News

Guvernul a aprobat achiziționarea a 32 de avioane F-16 din Norvegia. Contract de 454 milioane euro, fără TVA

Guvernul României a aprobat joi proiectul de lege pentru achiziţionarea a 32 de aeronave F-16 din Norvegia. Avioanele vor fi livrate în stare operaţională și vor fi folosite minimum 10 ani.
16.06.2022 | 16:25
Guvernul a aprobat achizitionarea a 32 de avioane F16 din Norvegia Contract de 454 milioane euro fara TVA
Acesta este unul dintre avioanele F-16 folosite de forțele aeriene ale Norvegiei. Foto: commons.wikimedia.org
ADVERTISEMENT

Achiziția avioanelor de luptă face parte din proiectul pentru realizarea capabilităţii operaţionale aeriene de tranziţie, prevăzute în Concepţia de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană.

Contractul pentru avioanele F-16, atribuit Guvernului Regatului Norvegiei

Este vorba despre programul ”Avion multirol al Forţelor Aeriene”. În continuare, conform procedurilor, Guvernul României va atribui Guvernului Regatului Norvegiei contractul de achiziţie a celor 32 de aeronave F-16.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în tranzacție este inclus și un pachet de bunuri şi servicii de la Guvernul SUA. Reprezentanții Ministerului Apărării Naţionale (MApN) au dezvăluit că avioanele vor fi livrate în stare operaţională.

Folosirea acestora vizează o perioadă de tranziţie de minimum 10 ani. Acest interval va fi folosit pentru a se face tranziția către avioanele de generaţia a V-a.

ADVERTISEMENT

Așadar, achiziţia avioanelor de la Guvernul Norvegiei reprezintă un transfer de capabilitate între două ţări NATO aliate. Datorită celor 32 de avioane F-16, România va putea asigura și mai bine îndeplinirea cerinţelor existente la nivelul NATO.

Avioanele norvegienilor vor fi modernizate în România

Odată preluate de Forțele Aeriene Române, avioanele vor fi introduse în programul de modernizare la aceeaşi configuraţie M6.X, pe care o au avioanele F-16 din prima escadrilă, intrată deja în dotarea FAR.

ADVERTISEMENT

MApN a subliniat că această soluţie ajută industria naţională de apărare. Este vorba despre executarea lucrărilor de mentenanţă şi modernizare a avioanelor F-16.

Pentru aceste etape, Guvernul României a desemnat fabrica de avioane Aerostar (Bacău) drept centru de mentenanţă pentru aeronavele F-16. Totodată, achiziţia pachetului de 32 avioane F-16 include şi instruirea unui număr minim de specialişti din cadrul personalului tehnico-ingineresc de aviaţie.

ADVERTISEMENT

Măsura este necesară pentru încadrarea funcţiilor-cheie din structurile de planificare şi execuţie a mentenanţei şi de asigurare a planificării logistice la nivelul Bazei Aeriene şi Statului Major al Forţelor Aeriene, pentru cele două escadrile de avioane F-16.

Jumătate de miliard de euro pentru 32 de avioane F-16

MApN a mai transmis că fondurile estimate pentru achiziţie ajung la aproximativ 454 milioane euro, fără TVA. Resursele financiare necesare vor fi stabilite cu exactitate după iniţierea procedurilor de atribuire a contractelor şi începerea discuţiilor cu reprezentanţii Guvernului Norvegiei şi ai Guvernului SUA.

Forţele Aeriene Române mai au în dotare 17 aeronave F-16 în configuraţie M5.2R. Acestea vor fi modernizate la configuraţia M6.X, în baza prevederilor Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană, din cadrul programului “Avion multirol al Forţelor Aeriene”.

În prezent, misiunile specifice Serviciului de Luptă Permanent – Poliţie Aeriană sunt executate cu aeronave F-16 şi MiG-21 LanceR. Din cauza accidentelor aviatice în care au fost implicate recent, dar și în ultimii ani, folosirea avioanelor MiG-21 LanceR este o soluţie valabilă un an.

 

ADVERTISEMENT