News

Guvernul Ungariei a plătit 12,7 milioane euro pentru două clădiri istorice din Transilvania. Actualul proprietar este un ONG patronat de UDMR

Fundația pentru Școală, un ONG înființat de UDMR în 1996, a cumpărat două clădiri istorice din Cluj și Oradea cu bani primiți de guvernul Ungariei. Clădirile urmează să găzduiască centre culturale maghiare.
06.08.2022 | 18:45
Guvernul Ungariei a platit 127 milioane euro pentru doua cladiri istorice din Transilvania Actualul proprietar este un ONG patronat de UDMR
Guvernul lui Viktor Orban a susținut financiar investițiile imobiliare al Fundației pentru Școală / Colaj foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Fundația pentru Școală este o organizație non-guvernamentală asumată în mod oficial de UDMR, care desfășoară activități de sprijinire a învățământului, culturii și dezvoltării comunității maghiare din România.

Programele Fundației pentru Școală, finanțate de Guvernul Ungariei

Iskola Alapitvány (Fundația pentru Școală) l-a avut președinte pe Kelemen Hunor (între 2013-2014) și în prezent e condusă de Nagy Zoltan, șeful de cabinet al liderului UDMR. Sediul social al fundației se află în Cluj, pe strada Șoimului, într-o clădire închiriată de Uniunea Democrată a Maghiarilor din România, conform unor informații obținute de FANATIK.

ADVERTISEMENT

La începutul anului 2022, Fundația pentru Școală a demarat o campanie pentru familiile maghiare din România, prin care urmau să fie oferite asistență pedagogică și mese gratuite pentru 2.500 de școlari din zonele în care predarea în această limbă nu reprezintă o opțiune. Campania se adresa în special copiilor de 6-7 ani, care urmează să intre în clasa pregătitoare, și care pot mai ușor asimila limba maternă, urmând să-și formeze, astfel, atașamentul pentru cultura și tradițiile comunității.”Dorim ca mesajul cu promovarea școlilor maghiare să curgă și din robinet”, a explicat Kelemen Hunor ideea campaniei.

Alte proiecte ale fundației sunt: un site în limbile maghiară și engleză cu date statistice despre situația regiunilor, județelor și localităților din Transilvania (erdelystat.ro), un proiect de digitalizare a presei în limba maghiară editată între secolele XIX-XX (digiteka.ro) și o pagină care-și propune să demonteze miturile legate de conflictul româno-maghiar și ”să genereze simpatie” (oszuta.ro). Programele fundației sunt finanțate de Guvernul Ungariei, arată chiar pagina oficială a organizației.

ADVERTISEMENT

Palatul Sonnenfeld din Oradea urmează să devină ”Casa Maghiară”

Există, însă, și alte tipuri de proiecte desfăușrate de ONG-ul sprijinit financiar de la Budapesta. În 2018, Fundația pentru Școală și-a deschis propria editură, iar la finalul aceluiași an a atacat zona imobiliară.

”Fundația pentru Școală derulează două investiții imobiliare majore în Cluj Napoca și Oradea, realizând în viitor două centre culturale, venind în sprijinul comunităților locale din cele două orașe”, se arată pe pagina oficială a Fundației pentru Școală.

ADVERTISEMENT

Investițiile imobiliare înseamnă, de fapt, achiziția unor clădiri istorice din Transilvania, cu bani de la Budapesta. În decembrie 2018, Fundația pentru Școală a achiziționat Palatul Sonnenfeld din Oradea, cu o finanțare de 2,47 miliarde forinți (7,68 milioane euro) de la guvernul maghiar, conform unui comunicat de presă transmis publicațiilor de limbă maghiară de Nagy Zoltan, șeful de cabinet al lui Kelemen Hunor.

La începutul anului 2022, primăria Oradea a emis o autorizație de construcție și a permis noilor proprietari să înceapă lucrările de renovare pentru viitorul centru cultural maghiar.

ADVERTISEMENT

Clădirea Minerva din Cluj, cumpărată cu aproape 5 milioane euro

A doua clădire cumpărată de Fundația pentru Școală este un palat din Cluj, fost sediu al asociației Minerva, situat la intersecția străzilor Barssai și David Ferenc. Pentru această investiție, guvernul condus de Viktor Orban a oferit o finanțare de 1,6 miliarde de forinți (4,97 milioane euro).

În total, sponsorizările primite de Fundația pentru Școală, din Ungaria, pentru achiziția celor două imobile în Transilvania, au fost de aproape 12,7 milioane euro. ”Cu sprijinul guvernului ungar, deschidem centre culturale în două mari orașe transilvănene, care în trecut erau considerate fortărețe ale culturii. Această moștenire va fi continuată, implementată și va fi lăsată generațiilor viitoare”, a declarat Nagy Zoltan, actualul președinte al Fundației pentru Școală.

De asemenea, în 2020, Fundația pentru Școală a anunțat că a achiziționat o clădire veche din centrul orașului Miercurea Ciuc, de la un om de afaceri local. Este vorba despre un imobil construit în 1902, în care a funcționat, cu ani în urmă, Școala Populară de Artă Harghita și care urmează să fie renovată în stil Art Noveau până la sfârșitul acestui an.

Fundația pentru Școală, venituri de aproape 30 de milioane de euro în 11 ani

Conform datelor de la Ministerul Finanțelor obținute de FANATIK, Fundația pentru Școală a avut, în 2021, venituri de 18,3 milioane lei (3,66 milioane euro) și un profit net de 6,94 milioane lei (1,38 milioane euro).

Fundația pentru Școală deține active imobilizate de 64,6 milioane lei (12,9 milioane euro) și active circulante de 27,8 milioane lei (5,56 milioane euro). În perioada 2010-2021, Fundația pentru Școală a declarat venituri  totale de 147 milioane lei (29,4 milioane euro).

ADVERTISEMENT