News

Hackeri, informatori, politicieni. Spionajul Chinei în Occident declanșează crize diplomatice

Hackeri, informatori, posturi de poliție, personalități politice străine. China își intensifică spionajul în țările Occidentale
11.09.2023 | 19:02
Hackeri informatori politicieni Spionajul Chinei in Occident declanseaza crize diplomatice
Occidentul denunță spionajul activ al Chinei, Beijingul neagă cu fermitate / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Arestarea în Marea Britanie, sâmbătă, a unui bărbat acuzat de spionaj în favoarea Beijingului a reaprins preocupările țărilor occidentale cu privire la operațiunile serviciilor de informații chineze care le vizează. Fie că este vorba de obținerea de informații politice sau tehnologice, fie că este vorba de monitorizarea disidenților care trăiesc în străinătate, China este suspectată de a fi foarte activă în țările occidentale.

Noi tensiuni Londra-Beijing

Un nou caz de spionaj provoacă crispare în țările occidentale, care sunt de mult timp îngrijorate de operațiunile de spionaj ale serviciilor secrete chineze care le vizează. Un bărbat în vârstă de 20 de ani a fost arestat în Edinburgh, Marea Britanie, fiind suspectat că a colectat informații pentru serviciile din Beijing.

ADVERTISEMENT

Guvernul chinez a declarat luni că „respinge cu fermitate” acuzațiile de spionaj din Marea Britanie, în urma arestării de la Edinburgh. Duminică, premierul britanic Rishi Sunak și-a exprimat îngrijorarea cu privire la o posibilă „interferență” din partea Chinei. „Îndemnăm partea britanică să înceteze să răspândească informații false și să pună capăt manevrelor sale politice antichineze și denigrării răuvoitoare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Mao Ning.

Întrebat în legătură cu aceste acuzații, un purtător de cuvânt al ambasadei chineze la Londra le-a descris duminică drept o „farsă politică”. Acest episod a avut loc la luni de zile distanță după ce un balon chinezesc a survolat Statele Unite, la începutul acestui an. Washingtonul a suspectat că era un dispozitiv de spionaj și l-a doborât, declanșând o criză diplomatică între cele două țări. Iată care sunt principalele cazuri de spionaj care au vizat Occidentul în ultimii ani, în care Beijingul apare ca principalul suspect.

ADVERTISEMENT

Piraterie informatică

Potrivit cercetătorilor occidentali și oficialilor din serviciile de informații, China a devenit expertă în piratarea sistemelor informatice ale națiunilor rivale, pentru a pune mâna pe secrete industriale și comerciale. În 2021, Statele Unite, aliații lor și NATO au acuzat guvernul chinez de o piraterie masivă a gigantului IT Microsoft pentru a accesa e-mailuri și a pune mâna pe informații confidențiale de la persoane și companii.

Hackerii chinezi sunt, de asemenea, suspectați că au acționat în Statele Unite împotriva Departamentului Energiei, a serviciilor publice, a companiilor de telecomunicații și a universităților, potrivit Washingtonului și presei, scrie La Libre.

ADVERTISEMENT

Noile tehnologii

În Statele Unite se emit tot mai multe avertismente cu privire la aplicația TikTok și la riscurile pentru securitatea națională pe care le reprezintă legăturile acesteia cu China. Unii congresmeni se tem că firma-mamă a TikTok, grupul chinez ByteDance, ar putea accesa datele personale ale utilizatorilor americani și, în cele din urmă, să le transmită autorităților chineze.

Washingtonul a pus pe lista neagră și grupul telecom Huawei, cunoscut pentru telefoanele sale mobile, dar care furnizează și echipamente de ultimă generație pentru rețele și 5G. Fără a furniza nicio dovadă, Statele Unite spun că se tem că aceste produse sunt folosite ca paravan pentru a monitoriza comunicațiile și traficul de date, ceea ce Huawei neagă cu fermitate.

ADVERTISEMENT

Informatori pentru servicii

Beijingul folosește cetățeni chinezi din străinătate în scopuri de obținere de informații și pentru a fura tehnologie sensibilă, potrivit Washingtonului. Unul dintre cele mai mediatizate cazuri este cel al inginerului chinez Ji Chaoqun, care a sosit pe teritoriul SUA cu o viză de student în 2013. Ji Chaoqun a fost condamnat în ianuarie în Statele Unite la opt ani de închisoare pentru că a furnizat serviciilor de informații chineze informații despre oameni de știință americani care ar putea fi recrutați ca surse de informații.

În 2020, Wei Sun, un inginer chinez naturalizat în SUA, care lucra în domeniul apărării pentru grupul Raytheon, a fost, de asemenea, condamnat la închisoare după ce a dus în China un computer al companiei care conținea informații sensibile despre un sistem de rachete american.

Personalități politice

Pentru a obține informații de primă mână și pentru a-și promova interesele, se spune că Beijingul curtează, de asemenea, personalități politice și economice importante. Potrivit Sunday Times, bărbatul arestat în Marea Britanie este un cercetător care a avut contacte cu deputați din Partidul Conservator aflat la guvernare, în timp ce lucra în Parlament.

În 2020, site-ul american de știri Axios a afirmat că un student chinez a stabilit legături cu o serie de politicieni americani în numele serviciilor de informații ale Beijingului. Studentul, Fang Fang, ar fi câștigat, potrivit Axios, încrederea acestora prin participarea la strângerea de fonduri pentru o campanie, cultivarea de prietenii și chiar prin relații sexuale.

Secții de poliție clandestine

În afară de colectarea de informații, China are „secții de poliție” clandestine în Statele Unite și în alte câteva țări, potrivit organizației pentru drepturile omului Safeguard Defenders. Aceste structuri nedeclarate sunt susceptibile de a monitoriza disidenții sau de a exercita presiuni asupra lor, potrivit organizației cu sediul la Madrid. Beijingul neagă aceste acuzații. În noiembrie, Olanda a ordonat Chinei să închidă două „secții de poliție” de pe teritoriul său. O lună mai târziu, Beijingul a închis două dintre aceste structuri în Praga, potrivit autorităților cehe.

 

ADVERTISEMENT