News

Hala Laminor nu are aviz de securitate la incendiu, afirmă ISU. O petrecere de Revelion va fi una cu „nerespectarea legii”

ISU București-Ilfov: Hala Laminor nu are autorizație de securitate la incendiu. „Dacă se va organiza Revelionul 2024, se va desfășura cu nerespectarea legii”
23.12.2023 | 22:14
Hala Laminor nu are aviz de securitate la incendiu afirma ISU O petrecere de Revelion va fi una cu nerespectarea legii
ISU București-Ilfov afirmă că Hala Laminor din Sectorul 3 nu are autorizație de securitate la incendiu / Foto: Facebook, Hala Laminor
ADVERTISEMENT

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov a avertizat că Hala Laminor din București ( Sectorul 3) nu are autorizaţie de securitate la incendiu. ISU mai precizează că, dacă va avea lor aici petrecerea de Revelion, „aceasta se va desfășura cu nerespectarea legii”.

„Această activitate se va desfășura cu nerespectarea legii”

„Dacă în cadrul acestui obiectiv se va organiza Revelionul 2024, cu participarea publicului, facem menţiunea că această activitate se va desfăşura cu nerespectarea legii, caz în care răspunderea exclusivă cu privire la această situaţie revine beneficiarului investiţiei, aşa cum prevede art. 57.1 din Legea nr. 307 din 2006. Totodată, acest comunicat are rolul de a informa participanţii la evenimentul respectiv asupra situaţiei de fapt”, a precizat ISU București-Ilfov.

ADVERTISEMENT

Potrivit ISU, înaintea începerii lucrărilor de restaurare a Halei Laminor, a fost depusă documentația tehnică pentru obținerea avizului de securitate la incendiu, care a fost obținut.

„În data de 02.06.2021, Societatea ALGORITHM CONSTRUCTII S3  S.R.L. a depus la ISU B-IF documentaţia tehnică pentru obţinerea avizului de securitate la incendiu pentru Hala Laminor. Ca urmare a analizării acestei solicitări,  în data de 29.09.2021, ISU B-IF a emis avizul de securitate la incendiu”, a precizat, sâmbătă, ISU Bucureşti-Ilfov.

ADVERTISEMENT

Hala, deschisă înaintea încheierii lucrărilor de restaurare

Dar deținătorii avizului nu au solicitat inspectorilor de prevenire ai ISU să verifice dacă lucrările de restaurare au respectat normele proiectului și, dacă erau conform planului, să obțină acest aviz. Potrivit ISU București-Ilfov, Hala Laminor a fost deschisă înaintea încheierii lucrărilor de restaurare.

ISU București-Ilfov spune că „potrivit prevederilor Legii 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, avizul de securitate la incendiu trebuie solicitat şi obţinut înainte de începerea lucrărilor de constructii şi/sau schimbarea destinatiei unei cladiri”, scrie news.ro.

ADVERTISEMENT

„Deţinătorul avizului are, de asemenea,  obligaţia să solicite autorizaţia de securitate la incendiu după efectuarea recepţiei la terminarea lucrărilor sau înainte de punerea în funcţiune a construcţiilor sau amenajărilor pentru care s-a obţinut avizul. Facem precizarea că ISU BIF nu a primit, până la acest moment, nicio cerere pentru eliberarea autorizaţiei de securitate la incendiu”, a transmis ISU.

Amenzi în cuantum de 420.000 de lei

În Hala Laminor au fost organizate diverse evenimente publice iar ISU a precizat că inspectorii de prevenire au desfășurat mai multe controale, pentru siguranța parficipanților. Inspectorii au aplicat 36 de sancțiuni contravenționale (dintre care 14 amenzi), în valoare de 420.000 de lei.

ADVERTISEMENT

„Acestea au vizat atât autoritatea publică locală, reprezentată prin Societatea ALGORITHM CONSTRUCTII S3  S.R.L., cât şi organizatorii de evenimente care au închiriat o parte din spaţiul halei. ISU B-IF a notificat, totodată,  autoritatea publică locală, sens în care continuarea funcţionării fără autorizaţie de securitate la incendiu atrage sanctionarea contraventionala, potrivit legii. Astfel de notificări au fost înaintate şi de către structurile cu responsabilitati pe linie de ordine publică, pentru menţinerea climatului optim de siguranţă”, potrivit ISU.

Hala Laminor nu poate fi închisă pentru că „Pentru aplicarea sancţiunii contravenţionale de oprire a funcţionării nu sunt îndeplinite niciunul din criteriile prevăzute de HGR nr 915/2015 privind stabilirea criteriilor pentru oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor determinate de încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu în ceea ce priveşte periclitarea vieţii ocupanţilor şi forţelor de intervenţie, neasigurarea stabilităţii elementelor portante, respectiv a limitării propagării focului şi fumului în interiorul edificiului şi la vecinătăţi”.

„Revelion Wonderland” compromis?

”Dacă în cadrul acestui obiectiv se va organiza Revelionul 2024, cu participarea publicului, facem menţiunea că această activitate se va desfăşura cu nerespectarea Legii, caz în care răspunderea exclusivă cu privire la această situaţie revine beneficiarului investiţiei, aşa cum prevede art. 57^1 din Legea nr. 307 din 2006. Totodata acest comunicat are rolul de a informa participantii la evenimentul respectiv asupra situatiei de fapt”, a comunicat instituția.

Primaria Sectorului 3 a preluat Hala Laminor în anul 2014 și a început, trei ani mai târziu,  procesul de restaurare, consolidare, amenajare interioară și exterioară a halei, potrivit primăriei. „Astfel, pe suprafața acoperită, de 68.000 metri pătrați, Primăria Sectorului 3 și-a propus să revitalizeze o zonă strategică a Sectorului  și să dezvolte un proiect benefic din punct de vedere social, cultural și economic”. Primăria Sectorului 3 organizează aici evenimentul „Laminor Revelion Wonderland”.

ADVERTISEMENT