Sport

Herning, lovitură puternică în timpul pandemiei COVID-19! De la 1,4 milioane de turişti au ajuns la zero

Herning este unul dintre punctele centrale ale Campionatului Mondial de handbal. Micuţul oraş danez a fost lovit puternic de pandemia COVID-19, în special din punct de vedere economic.
10.12.2023 | 16:41
Herning lovitura puternica in timpul pandemiei COVID19 De la 14 milioane de turisti au ajuns la zero
Herning, lovitură puternică în timpul pandemiei COVID-19! De la 1,4 milioane de turişti au ajuns la zero. Sursa: Fanatik
ADVERTISEMENT

Campionatul Mondial de handbal feminin este organizat în premieră de trei ţări: Danemarca, Suedia şi Norvegia. Dar, fazele finale ale turneului se vor desfăşura în Jyske Bank Boxen din Herning, arenă cu o capacitate de 12.500 de locuri.

Herning, orăşelul care atrage peste 1 milion de turişti!

Herning este un oraş cu 50.000 de locuitori, iar adunat cu localităţile din zonele limitrofe ajunge la 80.000 de oameni. În ciuda faptului că nu are o populaţie prea mare, orăşelul a fost aproape de colaps din cauza pandemiei COVID-19.

ADVERTISEMENT

Asta pentru că Herning este una dintre zonele care adună printre cei mai mulţi turişti din Danemarca. Chiar dacă nu este o celebră destinaţie de vacanţă, înainte de pandemie, în zonă veneau peste 1 milion de turişti. Apogeul a fost înregistrat în 2019, cu 1,4 milioane.

Centrul oraşului Herning, pregătit de sărbătoare.
Centrul oraşului Herning, pregătit de Crăciun.

MCH Messecenter, cel mai mare centru expoziţional din Danemarca!

Aceste cifre formidabile se datorează, în special, complexului MCH Messecenter Herning. Este un uriaş centru de expoziţii construit la marginea oraşului şi care adună laolaltă 15 clădiri uriaşe.

ADVERTISEMENT

Printre ele se află şi Jyske Bank Boxen, unde se joacă meciurile de la Campionatul Mondial de handbal, dar şi MCH Arena, stadionul celor de la FC Midtjylland.

Pe lângă acestea, centrul conţine multe alte clădiri în care sunt organizate spectacole, expoziţii, conferinţe, meeting-uri ale marilor companii. MCH Herning este cel mai mare centru expoziţional din Danemarca.

ADVERTISEMENT
MCH Messecenter din Herning, vedere de sus. Sursa foto: Mch.dk
MCH Messecenter din Herning, vedere de sus. Sursa foto: Mch.dk

Zona Herning, una dintre cele mai prospere din Danemarca graţie numărului mare de turişti!

Şi datorită acestui complex, oraşul Herning şi localităţile din împrejurimi au un flux mare de turişti. Iar unii dintre ei nu stau doar o zi sau două ci o săptămână sau două, în funcţie de cât durează evenimentul sportiv, cultural sau organizaţional la care participă.

Iar această afluenţă se traduce prin venituri pentru comunitate. S-au deschis multe hoteluri, restaurante, inclusiv în localităţile mai mici, de lângă Herning. Transportul a fost bine pus la punct, serviciile de taximetrie. Cu asemenea venituri, Iutlanda Centrală (dacă vă întrebaţi de unde vine numele de Midtjylland) este una dintre cele mai prospere zone din Danemarca.

ADVERTISEMENT
MCH Arena, stadionul celor de la Midtjylland
MCH Arena, stadionul celor de la Midtjylland

Ideea genială de a construi un centru expoziţional a venit în anii 50

Ideea genială a construirii unui astfel de centru expoziţional datează din anii 50. Iar directorul de atunci al Herning Motor Kompagni, Kristian Madsen a declarat în 1944:

„Trebuie să construim o sală care să fie demnă de orașul nostru. Unde toate companiile din țara noastră să vină la expoziții și târguri. Să aibă ocazia să arate ce poate realiza antreprenoriatul danez. O sală în care să ne adunăm pentru artă și sport precum și pentru întâlniri. de orice fel”, a spus Madsen conform site-ului oficial mch.dk.

Zece ani mai târziu, visul lui Madsen a devenit realitate. A fost inaugurată prima sală pentru expoziţii, cu o suprafaţă de 1600 de metri pătraţi. Cererea a fost din ce în ce mai mare şi s-au construit şi alte clădiri în cadrul complexului.

Herning MCH, în perioadă de plină expansiune. Sursa foto: mch.dk
Herning MCH, în perioadă de plină expansiune. Sursa foto: mch.dk

Herning, la un pas de colaps în perioada pandemiei COVID-19!

După un număr record de turişti în 2019 (1.4 milioane), a urmat pandemia COVID-19. Iar în zona oraşului Herning, pe lângă criza de sănătate, a urmat şi o criză economică acută.

De ce? Din 1,4 milioane de turişti s-a ajuns la zero. Nu mai erau organizate evenimente, iar întâlnirile corporate s-au mutat în online. Hotelurile, restaurantele nu mai aveau activitate şi multe astfel de afaceri s-au închis.

O perioadă care a lovit din plin oraşul Herning. Criza de sănătate a putut fi gestionată mai uşor pentru că vorbim de un oraş de 50.000 de oameni, în schimb criza economică a creat un adevărat cutremur.

Centrul oraşului Herning. Afiş uriaş care promovează Campionatul Mondial.
Centrul oraşului Herning. Afiş uriaş care promovează Campionatul Mondial.

Lucrurile revin la normal după pandemie!

După doi ani de restrişte, lucrurile au început să revină în direcţia bună în 2022. Iar creşterea a fost rapidă, pentru că în anul 2023 este aşteptat un număr de aproximativ 1 milion de turişti în Herning.

În prezent, MCH îşi continuă expansiunea. Planurile sunt ca în cadrul complexului să fie construit şi un funicular, dar şi alte clădiri ultra-moderne, aşa cum este şi Jyska Bank Boxen, arena în care se dispută Campionatul Mondial de handbal feminin.

Jyske Bank Boxen, una dintre cele mai moderne săli din Europa.
Jyske Bank Boxen, una dintre cele mai moderne săli din Europa.
  • 510.000 de metri pătraţi are MCH Messecenter Herning
  • 1.000.000 de turişti sunt aşteptaţi în zonă în acest an
ADVERTISEMENT