Fotbal international

Herve Renard, fostul gunoier care a produs cea mai mare surpriză de la CM 2022! Are o relaţie cu văduva unui alt antrenor care a scris istorie la Mondiale

Herve Renard este antrenorul care a produs cea mai mare surpriză de la CM 2022, după ce Arabia Saudită a învins Argentina, scor 2-1.
22.11.2022 | 16:53
Herve Renard fostul gunoier care a produs cea mai mare surpriza de la CM 2022 Are o relatie cu vaduva unui alt antrenor care a scris istorie la Mondiale
Herve Renard a produs alături de Arabia Saudită cea mai mare surpriză de la Campionatul Mondial 2022
ADVERTISEMENT

Numele lui Herve Renard este acum pe buzele tuturor, după ce a condus Arabia Saudită spre un succes istoric în faţa Argentinei. În vârstă de 54 de ani, selecţionerul saudiţilor este un specialist al turneelor finale din Cupa Africii şi este la a doua prezenţă într-un Campionat Mondial.

Herve Renard a devenit gunoier după o carieră de 15 ani ca fotbalist: “Am strâns gunoiul, acum conduc echipa în finala Cupei Africii”

Cu o carieră de 15 ani ca fotbalist, Herve Renard a evoluat pentru Cannes, Stade de Vallauris şi SC Draguignan, iar la 30 de ani a decis să-şi agaţe ghetele în cui. Apoi, actualul selecţioner al Arabiei Saudite a început să se ocupe cu colectarea gunoiului în Draguignan, unde devenise şi antrenor.

ADVERTISEMENT

“Am strâns gunoiul timp de opt ani şi acum îmi conduc echipa în finala Cupei Africii. Uneori, fotbalul poate să fie magic. Mă ocupam cu strângerea gunoiului în localitatea în care trăiam. La cinci dimineaţa mă trezeam ca să golesc tomberoanele”, povestea, în 2015, Herve Renard.

Primele contracte ca antrenor au fost exotice. A stat doi ani pe banca lui SC Draguignan, o echipă de amatori din Franţa, ca apoi să ajungă secundul lui Claude Le Roy la Shanghai Cosco, în China. În 2004, Herve Renard ajungea în Anglia, la Cambridge United, în liga a patra, după care a plecat în Vietnam, la Nam Dinh.

ADVERTISEMENT

După o experienţă mai lungă la AS Cherbourg, Herve Renard a primit prima şansă importantă. În mai 2008, francezul era numit la cârma naţionalei Zambiei, iar doi ani mai târziu a dus selecţionata până în sferturile de finală de la Cupa Africii. Au urmat mandate scurte la naţionala Angolei şi la USM Alger.

A câştigat de două ori Cupa Africii. I-a luat locul lu Dario Bonetti pe banca Zambiei

În octombrie 2011, Herve Renard a revenit la cârma naţionalei Zambiei, după ce i-a luat locul lui Dario Bonetti. A fost momentul în care francezul a cunoscut primul mare succes ca antrenor. La Cupa Africii din 2012, Zambia a câştigat trofeul, pentru prima oară în istoria selecţionatei, după o finală decisă la loviturile de departajare.

ADVERTISEMENT

La doi ani de la semnarea contractului cu selecţionata africană, Renard se întorcea în Franţa, de această dată ca antrenor al lui Sochaux, echipă care atunci juca în Ligue 1. Herve Renard nu a avut şansă la Sochaux, echipă care a retrogradat în Ligue 2 la finalul sezonului 2013-2014 şi a trebuit să părăsească echipa. Şansa i-a surâs imediat şi a intrat pe lista scurtă a Federaţiei Coastei de Fildeş pentru postul de selecţioner.

În 2015, Herve Renard a câştigat Cupa Africii cu naţionala Coastei de Fildeş şi a devenit primul antrenor care reuşeşte această performanţă cu două selecţionate diferite. Succesul african i-a adus revenirea în Ligue 1, de această dată la Lille, dar a fost demis în prima parte a sezonului, după rezultate modeste.

ADVERTISEMENT

Calificări la Mondiale cu Maroc şi Arabia Saudită

După eşecul de la Lille, Herve Renard a fost numit la cârma naţionalei Marocului şi i-a dus pe africani la Campionatul Mondial din 2018. La turneul din Rusia, marocanii au pierdut primele două meciuri, 0-1 cu Iran şi 0-1 cu Portugalia, dar au produs o surpriză în ultima etapă a grupelor, după 2-2 cu Spania. Un an mai târziu, Marocul a fost eliminată de Benin din Cupa Africii pe Naţiuni, iar Herve Renard şi-a dat demisia.

La câteva zile după această decizie, Herve Renard a devenit selecţionerul Arabiei Saudite. Şi-a îndeplinit cu uşurinţă obiectivul de a califica selecţionata la Campionatul Mondial 2022, iar în Qatar a produs marea surpriză. În primul meci din Grupa C, Arabia Saudită a învins-o pe Argentina, scor 2-1, un rezultat care a şocat întreaga lume a fotbalului.

Are o relaţie cu Viviane Dièye, văduva lui Bruno Metsu, selecţionerul care a învins Franţa la CM 2002

De câţiva ani, Herve Renard are o relaţie cu Viviane Dièye, văduva lui Bruno Metsu. Fostul antrenor francez s-a stins din viaţă pe 15 octombrie 2013, după ce a pierdut bătălia cu o boală incurabilă.

Herve Renard 1
Herve Renard şi Viviane Dièye

La Campionatul Mondial din 2002, Bruno Metsu era selecţionerul Senegalului şi producea marea surpriză a turneului final chiar în meciul de deschidere. Africanii reuşeau s-o învingă pe Franţa, scor 1-0, care la acea oră era campioană mondială şi europeană. La ediţia din urmă cu 20 de ani, senegalezii s-au calificat în optimile de finală, unde au eliminat Suedia. În sferturi, africanii au fost eliminaţi de Turcia, după golul de argint al lui İlhan Mansiz.

Pentru Herve Renard urmează meciurile cu Polonia (26 noiembrie, de la ora 15:00) şi cu Mexic (30 noiembrie, de la ora 21:00). Cu un succes în următoarea partidă, Arabia Saudită va obţine calificarea în optimile de finală, performanţă care nu a mai fost atinsă din 1994.

ADVERTISEMENT