Sport

Horia Ivanovici, la cald despre derby-ul FCSB – Dinamo: Marele Florinel din “Miniclasico”

Horia Ivanovici a analizat la cald derby-ul FCSB - Dinamo, scor 2-1, în a doua etapă a SuperLigii. Florinel Coman este remarcatul partidei.
23.07.2023 | 02:01
Horia Ivanovici la cald despre derbyul FCSB  Dinamo Marele Florinel din Miniclasico
Horia Ivanovici analizează derby-ul FCSB - Dinamo 2-1. Foto: sport.pictures.eu.
ADVERTISEMENT

Horia Ivanovici a analizat, la cald, derby-ul dintre FCSB – Dinamo, încheiat cu scorul de 2-1, în etapa a doua din SuperLiga. Directorul FANATIK l-a remarcat pe marele Florinel Coman într-un „Miniclasico” cu doar 6.100 de spectatori în tribună.

„Acum câteva momente s-a terminat derby-ul de pe Arcul de Triumf. Sunt Horia Ivanovici și o să comentăm, la cald, ce s-a întâmplat între FCSB și Dinamo. Doar 6.100 de spectatori, mai mult decât dezamăgitor. Din informațiile noastre, din informațiile FANATIK, stadionul nu a fost plin pentru că au fost foarte multe bilete, foarte multe tichete din cauza interesului mare și al stadionului mic.

ADVERTISEMENT

Au fost foarte multe bilete luate de către bișnițari, care până la urmă n-au mai reușit să le vândă sau cei care le-au luat probabil nu au mai ajuns la meci. Dar, din ce am înțeles, câteva sute de bilete, bișnițarii nu și-au mai făcut treaba pentru derby-ul de pe Arcul de Triumf. Pentru că oamenii au renunțat, prețurile au fost prohibitive.

Despre meci. Victorie normală, da. Probabil că mulți ziceau, știți povestea, că o să câștige FCSB-ul cu 3-0, 4-0, 5-1 și așa mai departe. Cred însă că a fost o victorie logică. Nicio surpriză. Poate golul lui Gregorio din minutul 83 a mai animat puțin spiritele, dar fără emoții pentru FCSB.

ADVERTISEMENT

O echipă mult mai bună, o echipă evident, cu jucători, unii dintre ei de mare valoare. Cum mai este acest Florinel Coman. Ați văzut și dumneavoastră ce gol a dat? Un șut cu stângul în vinclu, înnebunești când vezi așa ceva. Execuție de mare jucător. Păstrând proporțiile, un Mbappe al Superligii. Și apropo, uite, chiar vreau să vă fac o provocare tuturor care vedeți acest clip acum.

Vreau să vă întreb dacă Gigi Becali, dacă FCSB-ul l-ar pierde pe Florinel Coman, unde ar fi FCSB-ul? Ar mai putea să ia campionatul fără acest jucător fantastic? Fără Florinel Coman. Dacă vreți, provocarea pe care eu v-o adresez și vreau să comentați, vă rog să vă trimiteți comentariile. Dacă s-ar vinde, știți că are clauză de 5 milioane de euro.

ADVERTISEMENT

Dacă s-ar vinde Florinel Coman, mai are vreo șansă FCSB-ul să ia titlul? Echipa n-ar mai avea strălucire și nici forță fără acest jucător care de departe este cel mai bun? Împreună cu Florinel, și Olaru mi-a plăcut iarăși. Doi fotbaliști care au făcut diferența. Echipă solidă, FCSB-ul mi s-a părut în scădere de viteză față de meciul cu Craiova din prima etapă, dar asta s-a întâmplat probabil și pentru că Dinamo nu a pus probleme, fiindcă, în afară de gol, Dinamo nu a mai avut nicio ocazie, nicio ocazie reală de a înscrie în poarta lui Târnovanu.

Târnovanu, iarăși gafă. Ne aducem aminte ce a făcut la Constanța în acel meci decisiv, când, la 2-0 pentru FCSB, cu acea greșeală a ieșit sub centrare, i-a băgat în joc pe băieții lui Gică Hagi. A gafat și în această seară. Mă rog, nu facem acum un proces de intenții. Îmi place Târnovanu, un portar foarte, foarte bun, dar parcă prea multe erori în ultimul timp.

ADVERTISEMENT

Parcă prea multă nesiguranță. Poate și ideea «Sunt titular orice s-ar întâmpla». Poate, oarecum, a început să se întoarcă împotriva lui. Și ar trebui, poate, din partea staff-ului tehnic al lui FCSB mai multă presiune pe Târnovanu. Poate și un meci cu Vlad, repet, pentru a pune o presiune pozitivă pe Târnovanu, care nu mai este portarul de-acum, să zicem, patru luni, cinci luni sau șase luni, ceva de genul acesta.

Repet, nu e un capăt de țară ce s-a întâmplat cu Târnovanu. Rămâne un goalkeeper de valoare, dar parcă prea multe greșeli. FCSB-ul, în ritmul lor, cu o viteză în minus față de Craiova, dar nu și-au dat interesul. Dar ați văzut, au intrat relaxați în a doua repriză. Nici măcar nu putea să-i coste. Dinamo a dat gol și după aceea n-a mai avut nicio ocazie, n-a avut forță.

De partea cealaltă, un Dinamo organizat, un Dinamo care are clar un antrenor inteligent, care a scos maximum ce putea să scoată în primele două etape. A fost și ghinionul. Dinamo, practic, în primele două runde a întâlnit cele mai bune echipe sau echipele, poate, cu cei mai valoroși jucători din campionat, Universitatea Craiova și FCSB.

Iar al doilea ghinion, dacă vreți, este că a dat, poate, peste jucătorii cei mai valoroși din Liga 1. Mitriță, care și-a pus amprenta și a câștigat, a făcut diferența în prima etapă. Da, împotriva lui Dinamo, iar acum Dinamo iar a avut ghinion. L-a avut împotriva sa pe acest Florinel Coman, care este într-o formă fantastică. Mă uitam la el, e o bestie, efectiv fizic cum arată e o bestie.

Vorbeam, știți, de Haaland se spune că este o bestie, nu poate fi oprit. Păstrând toate proporțiile din lume la fel și Florinel Coman pentru Superligă, un jucător care cu greu poate fi stopat. În prima etapă întâlnești Mitriță, care face diferența și arată clasa. Câștigă până la urmă Universitatea Craiova. Acum îl întâlnești pe Florinel Coman.

Repet, și un început de neșansă pentru Dinamo, care s-a confruntat cu cei mai buni adversari, cu cele mai bune echipe posibile. Să zicem că acest campionat începe din etapa viitoare pentru Dinamo, când joacă împotriva lui Sepsi. Nu că ar fi ușor împotriva lui Sepsi, dar, mă rog, Sepsi, totuși, nu e Universitatea Craiova și nici FCSB. Nimic deosebit la Dinamo. Abdallah, un jucător interesant. Da, poate o să-și arate calitățile în meciurile următoare.

Ghezali, circar, curtea școlii. O miuță, dacă vreți, cu naționala jurnaliștilor. A intra și acest Politic, junior la Manchester United. Poate de-aia Manchester United nu mai câștigă campionatul de nu știu câți ani în Premier League, pentru că nici la juniori nu se orientează. Că dacă Politic a trecut pe la Manchester United… l-am văzut astăzi… chiar au o problemă de scouting cei de la Manchester United.

Repet, de-aia probabil nu reușesc să se mai încoroneze în Anglia, că n-am văzut nimic la Politic, în afară de nume care are o anumită rezonanță, cel puțin astăzi nu am văzut nimic. Poate o să ne arate în meciurile următoare. Mi-a plăcut mult Gregorio Goncalo, cred că e un jucător care își va câștiga rapid locul de titular la Dinamo. Neluț Roșu, foarte bun. Lăsând la o parte faptul că a plecat golul de la el cu acel șut formidabil, a arătat foarte bine la mijlocul terenului. Și Golubovic ok, un portar care a limitat proporțiile scorului.

N-a fost chiar El Clasico. A fost mai degrabă un Miniclasico și din cauza faptului că s-a jucat pe acest stadion mic, după tot circul ieftin. După toată telenovela care a fost o săptămână cu stadionul Ghencea, jucătorii n-au mai simțit această adrenalină cu 30.000 de oameni dacă jucau pe Ghencea.

N-a mai fost atmosfera aia. În loc să fie o atmosferă mare, a fost o atmosferă mică, în loc să fie un meci mare a fost, una peste alta, un meci mic, nu neapărat dezamăgitor. O partidă în care până la urmă FCSB-ul, una peste alta, n-a avut nicio emoție. Nici măcar la 2-1 «câinii» n-au putut, cum să spun, să sară peste nivelul de liga a doua, pe care, cel puțin la momentul de față, îl arată. O formație corectă Dinamo, o formație, însă, căreia îi trebuie jucători.

Domnii Voicu, Nicolescu, ceilalți acționari, trebuie să bage mâna în buzunar, oameni buni, și să aducă jucători la Dinamo, pentru că e clar, cu acești fotbaliști nici obiectivul de 8-10 nu cred că îl poate îndeplini. Sunt niște fotbaliști ok, dar îți trebuie strălucire. Practic, în afară de gol, nicio ocazie pentru Dinamo. Puțin, foarte puțin. O echipă corectă, dar o echipă corectă și decentă datorită în primul rând antrenorului Burcă. Îmi place, un antrenor care face maximum, scoate maximum cu ce are la dispoziție.

Vorbeam de Florinel Coman. Practic, el a fost protagonistul. Nu doar că a înscris golul acela fabulos, dar mingea controlată cu dreptul, apoi întoarsă extraordinar pe stângul și șutul acela în vinclu. Dar a fost și protagonistul acelui moment cu telefonul, când a luat acel telefon aruncat din galeria lui Dinamo și cu multă ironie, ceea ce denotă inteligență la Florinel, a vrut să-și facă un selfie cu un telefon al rivalilor ca să le lase o amintire pentru eternitate, o amintire evident ironică.

Îmi place Florinel. E la maturitate începe să devină un fotbalist foarte, foarte interesant din toate punctele de vedere și îmi place că gândește. Băiatul chiar are creier. Pare un fotbalist foarte inteligent. La fel, Olaru. Olaru este un jucător care face diferența. Djokovic, chiar dacă nu a strălucit, iarăși a ținut echilibru. Șut la fel. Sigur, parcă din ce în ce mai bun de la sezon la sezon. A început să-mi placă și de Dawa. Bun. Frizura da, că și frizura, mie îmi place.

Apropo de Gigi Becali, că râdea de el așa, dar ca jucător a început să crească. S-a maturizat. Bun, e adevărat, în această seară nu împotriva unui adversar care să pună una peste alta probleme, pentru că, din păcate, atacul lui Dinamo e sublim, dar practic lipsește cu desăvârșire. O să vede pe acest Gregorio Goncalo în meciurile următoare și ceilalți jucători pe care «câinii» îi mai aduc.

Deci Dinamo începe campionatul din etapa a treia. Să sperăm că nu din a patra cu U Cluj, și eu sper că o să facă o figură frumoasă cu Sepsi, iar FCSB-ul e clar, este o echipă matură, o echipă care nici nu a mai forțat. La pauză i-ați văzut? Au intrat super relaxați în partea a doua a jocului. De-asta nici nu am mai văzut o mare presiune. A fost ocazia aceea uriașă a lui Compagno, care putea să facă 3-0. Iarăși Golubovic, paradă extraordinară. Jucătorii se simt între ei, au simțit că fotbaliștii lui Dinamo nu pot să le pună probleme și de-aici și această relaxare din punct de vedere psihologic al celor de la FCSB.

Clar. FCSB-ul va fi una dintre sau vor fi unii dintre marii protagoniști ai acestui campionat. Bun, să vedem ce se întâmplă acum în cupele europene. Pentru FCSB urmează meciul cu bulgarii de la Sofia, e altă mâncare de pește. Ați văzut Farul. Rup în campionat. 4 la 1 astăzi cu Voluntariul. S-au dus la Tiraspol, ne-au dat 3. Până la urmă și până la urmă valoarea reală o să se vadă și în cupele europene. Bun, ok, nu înseamnă acum Farul dacă i-a scos Sheriff Tiraspol nu au valoare.

Dar din păcate acela a fost examenul și am căzut lamentabil. Hai să-i vedem și pe FCSB aici. Îi vedem și pe CFR cu turcii de la Adana. Acelea sunt meciurile care cât de cât așa mai mișcă barometrul. Asta este țara, n-avem oameni care pur și simplu nu știu, nu le place măreția. Vedem un derby cu 30-40.000 de oameni, cu atmosferă, cu adrenalină.

Să se ridice părul pe tine, să ai emoții. Așa am văzut o partidă, repet, cu 6.100 de spectatori, iar atmosfera din tribună, sincer, oarecum, puțin așa dezolantă mi s-a părut. Dar vă spun sincer, asta și-a pus amprenta și pe mentalul jucătorilor. Nici jucătorul nu a mai simțit că e o nebunie din aia de meci. Cu peluze din alea full, cu câte 10.000 de oameni.

Atmosfera aia care te face nu doar să fii fotbalist, ci și să-ți dubleze valoarea, calitățile, concentrarea și așa mai departe. Atmosferă mică, că e stadionul mic, meciul, cum să spun, bunicel, dar nici el prea mare, pe alocuri chiar mic. Un derby care în mod sigur, dacă se juca pe Ghencea nu mai vorbesc de Arena Națională, ar fi arătat altfel din toate punctele de vedere.

Bun. Cam astea-s concluziile pe care le am. Din păcate, cam atât au putut «câinii». Asta este forța «câinilor». Încă sunt mici, trebuie să mai crească. Dar sunt convins că Dinamo va fi o echipă interesantă în acest campionat”, a spus Horia Ivanovici.

Duminică, 23 iulie, de la ora 10:30, ediție specială a FANATIK SUPERLIGA. Derby-ul FCSB – Dinamo 2-1 va fi întors pe toate părțile de Horia Ivanovici împreună cu invitații săi, Giani Kiriţă, Bănel Nicoliţă, Sorin Cârţu şi Andrei Vochin.

Nu uitați! Cea mai tare emisiune sportivă din media românească, FANATIK SUPERLIGA, se vede în fiecare luni, marți și vineri, ÎN EXCLUSIVITATE, pe site-ul FANATIK.RO. Și apoi în premieră de la ora 17:30 pe canalul de Youtube Fanatik, dar și pe paginile de Facebook Horia Ivanovici Official și Fanatik. Nu uitați să dați LIKE, SHARE și SUBSCRIBE pentru a rămâne mereu la curent cu ultimele evenimente, cu cele mai tari declarații și exclusivități.

Horia Ivanovici, la cald despre derby-ul FCSB - Dinamo 2-1

ADVERTISEMENT