Editoriale

Horia Ivanovici: România bolnavă este într-o gaură neagră. Bun patriot, președintele Klaus Iohannis ne-a vândut leacul: golful!

Directorul Fanatik este dezamăgit de prestația tot mai cinică, din cel de-al doilea mandat, a șefului statului. „La câte găuri vreți să mai jucați, domnule Președinte?”
21.09.2021 | 17:35
Horia Ivanovici Romania bolnava este intro gaura neagra Bun patriot presedintele Klaus Iohannis nea vandut leacul golful
Horia Ivanovici: România bolnavă este într-o gaură neagră. Bun patriot, președintele Klaus Iohannis ne-a vândut leacul: golful!. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

E clar: lui Klaus Iohannis îi pria Opoziția! Acolo se simțea președintele în elementul său, precum un jucător de golf lovind vârtos cu crosa, din mijlocul naturii, în ciripit vesel de păsărele… Demonizarea PSD-ului, băile de mulțime, eliberarea României de baroni, tiradele pe legile justiției (apropo, ați tăcut mâlc când „delfinul” Cîțu a făcut presiuni cu programul „Anghel Saligny” pe ministrul Stelian Ion, fix în „stilul Dragnea”. Ați tăcut și mai inteligent când premierul l-a dat afară ca un mic dictator pe ministrul justiției și l-a înlocuit, și mai democratic, cu o coadă de topor. E adevărat, domnule președinte, că și noi, românii, am tăcut ca proștii! E greu să vă reziste cineva, nu?! 😊)… S-a văzut cu ochiul liber, toate astea v-au venit mănușă. Albă, imaculată. Evident, de golf!

N-am uitat că v-ați dus la schi a doua zi după drama de la „Matei Balș”!

Primul mandat la Putere a fost decent. Ați stat destul de discret, cu unele ieșiri publice inspirate, ați pedalat (să rămânem sportivi, nu?) mai departe pe „ciuma PSD” (până când s-au sastisit și alegătorii voștri), sondajele de popularitate au rămas în marje promițătoare, țara a mers înainte șontâc-șontâc, dar a mers, iar la final ați dat chiar o lovitură de maestru: ați rămas în ring cu un adversar redutabil, Viorica Dăncilă, pe care și Lasconi, primărița de la Cîmpulung Muscel, o bătea în maximum trei reprize!

ADVERTISEMENT

Al doilea mandat de președinte, când vocea și votul bizonului nu mai contau, este îngrijorător de nereușit. Contestatarii cei mai aprigi îl denumesc „mica dictatură”. Eu îi spun mai simplu: „cinism”! Pare că, pur și simplu, nu vă mai pasă de români… Ca de obicei nemilos și lucid, Cristian Tudor Popescu scria în editorialul său de pe platforma „Republica.ro” că îi este dificil „să mai vadă vreo legătură între șeful statului și românul de rând”. Personal, n-am uitat că pe 29 ianuarie a ars spitalul „Matei Balș”, o nouă tragedie în stilul „Colectiv”, iar pe 30 ianuarie președintele Iohannis schia relaxat la Păltiniș. N-am uitat nici motivarea oficială a acestui gest total nepotrivit în contextul dramei: „Domnul președinte avea programare!”

Iohannis, în compania gafeurilor iluștri, precum Obama, Chirac și Bush jr.

Gafa de la Pianu de Jos/Alba se înscrie în aceeași notă de cinism, caracteristică ultimului mandat al domnului președinte. Declarațiile sale neinspirate au făcut deja ocolul agențiilor de presă, televiziunilor, n-are rost să le mai dezvolt. De altfel, șeful statului are iluștri predecesori, care au ținut cu tot dinadinsul să se facă de râs în ultimii ani de domnie. Probabil, nu le mai păsa!

ADVERTISEMENT

În iunie 2014, fostul președinte al SUA, Barrack Obama, a fost surprins mestecând gumă în timpul ceremoniei de aniversare a 70 de ani de la debarcarea trupelor americane în Normandia. Presa, de altfel, îl suspectase pe Obama că ar fi molfăit gumă și în decembrie 2013, la funeraliile simbolului Nelson Mandela!

La rându-i, francezul Jacques Chirac i-a lăsat mască pe englezi! În 2003, la Londra, la o întâlnire de strategie privind viitorul Uniunii Europene, i-a trântit-o țărănește premierului Tony Blair, despre mâncarea englezească: „La început crezi că-i rahat, apoi regreți că nu e!”

ADVERTISEMENT

George Bush junior este campionul absolut! Cred că de acolo s-a inspirat și Iohannis, că tot e mare fan United States… În 2005, la întâlnirea cu o femeie divorțată, mamă a trei copii, șeful american a oripilat asistența: „Deci aveți trei joburi? Cât de americănește, nu-i așa?! Adică e fantastic să faci așa ceva…” În 2006, întrebat care a fost cel mai bun moment al mandatului său de președinte, Bush jr. a replicat candid: „Când am prins în lacul meu un biban de 3,5 kilograme”. Iar în ianuarie 2009 a atins apogeul prostiei într-o conferință de presă: „Vă spun că există un inamic ce-ar vrea să atace America și americanii din nou. Chiar există! Și îi doresc toate cele bune…” Și, da, chiar există înregistrarea pe Fox. Deci faptul că Iohannis i-a invitat cu însuflețire pe români să-și rezolve problemele prin terapie la golf, subliniind că nu e nici măcar vreo distracție scumpă – citez din clasici: „Dragi români, golful nu este un sport exclusivist!” – nu mai e de mirare… Oricum, simpatic “presidentul”: face reclamă la golf, dar lui nu-i pasă nici cât negru sub unghie de sportul românesc! E de notorietate, ioc buget la MTS, nişte firimituri jalnice…

Am intrat val-vârtej pe site-urile de specialitate și m-am liniștit: falnicul „tătuc” are din nou dreptate! Un set de 12 mingiuțe golf Wilson Staff, albe, costă doar 215 lei, reduse de la 249 de lei… Probabil, după reclama generoasă făcută sâmbătă de întâiul om al țării. Eee, deci nu-i așa mare scofală… Cu 10 seturi de mingiuțe, la o socoteală simplă, ți-ai topit salariul pe toată luna. Și dacă întreabă ăia mici de-o ciocolată sau de-un penar, le explici sec că tu ești patriot și respecți instituția prezidențială. Dar să lăsăm gluma, pentru că țara este într-o situație cu care chiar nu mai e de glumit!

ADVERTISEMENT

Țara moare de foame și va muri și de frig! Domnul președinte ne invită să mâncăm golf pe pâine

În timp ce slalomează olimpian printre atâtea găuri, președintele, poate, ne va răspunde la câteva întrebări, înclin să cred, nerelevante pentru domnia-sa…

De ce prețurile la gaze au explodat și riscă, fără exagerare, să ne arunce într-o criză a sărăciei fără precedent pentru România? De ce statul nu ne protejează concret de această Apocalipsă ce vine în doar câteva săptămâni?

Ce condiții draconice, care vor afecta probabil sute de mii de afaceriști onești, presupune aprobarea miliardelor din mult-râvnitul PNRR? Cât de dur suntem condiționați de UE să ne dăm singuri în cap, pentru cei mai puțini bani primiți de la Bruxelles, pe modelul „românii la coada vacii europene”?

De ce prețurile la mâncare au explodat în această toamnă, cu o nesimțire fără precedent? E jale și nu exagerez, domnule președinte! Ca idee, o baghetă de pâine albă a ajuns 5,99 lei. Adică 1,3 euro! Da, știu, e șocant!! Un prăpădit de kilogram de pere, 12 lei!! Suta de grame de macrou congelat – mâncarea săracului –  aproape 2 lei!! Iar un kilogram de piept de porc a devenit delicatesă… 24 de lei. Unde naiba ajungem, domnule Iohannis? O să mâncăm golf pe pâine? Și să nu-mi spuneți că nu știți cum de-a devenit un lux să mănânci în România, fiindcă doar Ceaușescu a dat din umeri când a fost întrebat de ce și-a înfometat țara!

Când vom ajunge la 16.000 de infectări pe zi, va mai conta cine e președinte?

Vine valul 4 al pandemiei. Tsunami, avertizează specialiștii! Deja Europa ne privește oficial ca pe un pericol, fiindcă avem cei mai puțini vaccinați! Când luați măsuri adevărate, realiste, dure, nu apa asta de trandafiri pe care o tot serviți populației? Când o să ajungem să depășim pragul de 16.000 de îmbolnăviri pe zi?! Credeți că atunci va mai conta cine este Președinte? De ce, în acești doi ani de COVID, nu ați ridicat o rețea de spitale specializate? Țara este jefuită sistematic de prădătorii din sistemul medical și noi ne luptăm cu bieții urși. Sunt tare curios, dar tare de tot, cine a încasat comisionul (cutuma ne spune că ar fi trebuit să existe!) pentru cele 120 de milioane de doze de vaccin în valoare de peste un miliard! Bine că a primit Boc undă verde pentru Untold, focar de infecție național, unde s-au contaminat sigur mii de tineri. Dintre care, pentru unii a fost ultimul festival! Dar Boc este „de-al nostru”, nu?!

Cum v-ați permis să sacrificați interesele și nevoile curente ale țării pentru niște alegeri la PNL, un partid deja compromis până și în ochii românilor mai mobilați la mansardă? Ați aruncat țara într-o criză, doar să ne arătați încă o dată ce mușchi mari aveți. Bicepsul dvs. faimos poartă deja și un nume: Cîțu! Da, România este tot mai bolnavă, afundată periculos într-o gaură neagră. Ați ghicit, una mică, mică, de golf…

La final, o timidă sugestie, domnule președinte: încolonați-i pe doctorii nedormiți de la ATI și duceți-i la o partidă de golf, vreo 3-4 ore. Așa, de relaxare… Evident, crosele și mingile și le plătesc ei, nerecunoscătorii, din îndestulătorul lor salariu lunar. Sunt convins că n-o să aibă niciunul curajul să vă refuze elegant!

ADVERTISEMENT