Sport

Ian Nepomniachtchi – Ding Liren, duel la București în runda 3 la Superbet Chess Classic 2023. Este prima partidă între cei doi după meciul pentru titlul mondial

Ziua 3 la Superbet Chess Classic propune și reeditarea la București a meciului de titlu mondial din aprilie, de la Astana, dintre Ian Nepomniachtchi și Ding Liren.
08.05.2023 | 15:05
Ian Nepomniachtchi  Ding Liren duel la Bucuresti in runda 3 la Superbet Chess Classic 2023 Este prima partida intre cei doi dupa meciul pentru titlul mondial
Zi plină de acțiune și luni la Superbet Chess Classic 2023. Sursă foto: Grand Chess Tour
ADVERTISEMENT

Marii Maeștri ai șahului internațional au încheiat duminică, 7 mai, cea de-a II-a rundă de confruntări din prima etapă a turneului Grand Chess Tour 2023 – Superbet Chess Classic România. Runda a II-a s-a încheiat cu două victorii și trei remize. Ian Nepomniachtchi l-a învins pe Bogdan Deac, iar Richard Rapport l-a învins pe Jan-Krzysztof Duda. În cea de-a III-a rundă, care va debuta astăzi, Ian Nepomniachtchi și Ding Liren se vor confrunta în prima lor partidă după meciul pentru titlul mondial.

Deschiderea celei de-a doua zile competiționale a început duminică, 7 mai, la ora 15.00 PM, printr-o primă mutare simbolică, făcută de Marele Maestru Garry Kasparov și de Gheorghe Craioveanu, fostul jucător român de fotbal, dând astfel startul celei de-a doua runde a Superbet Chess Classic România.

ADVERTISEMENT

Cronica rundei a II-a de la Superbet Chess Classic. Victorii pentru Richard Rapport și Ian Nepomniachtchi

  • Maxime Vachier-Lagrave – Wesley So ½ – ½

Marele Maestru american, Wesley So, a ales o variantă secundară din sistemul Londonez și a reușit să-l surprindă temporar pe Maxime. Cu toate acestea, finalul rezultat a fost unul care nu a oferit șanse de câștig niciunuia dintre jucători, iar partida s-a încheiat la egalitate.

  • Anish Giri – Alireza Firouzja ½ – ½

Deschiderea Slavă a fost aleasă de către reprezentatul Franței, Alireza Firouzja. După partida pierdută în prima rundă, în care a riscat, în cea de-a doua rundă, a optat pentru o abordare mai solidă și, în același timp, mult mai sigură. Marele Maestru olandez, al 6-lea cel mai bine cotat jucător al lumii, a încercat să distrugă echilibrul, dar continuările exacte ale lui Alireza au făcut ca partida să se încheie la egalitate.

ADVERTISEMENT
  • Richard Rapport – Jan-Krzysztof Duda 1 – 0

S-a jucat o variantă mai rar întâlnită din deschiderea denumită Indiana Regelui, dar care nu a reușit să-l suprindă pe cel mai bine cotat jucător al Poloniei, Marele Maestru Duda. S-a ajuns rapid într-un final relativ egal, iar reprezentantul României, Richard Rapport, a reușit să profite de câteva mici inexactități ale lui Jan-Krzysztof și a câștigat prima partidă la Superbet Chess Classic România.

  • Bogdan Deac  – Ian Nepomniachtchi 0 – 1

Marele Maestru român, Bogdan Deac, a abordat extrem de curajos duelul împotriva celui care a fost la un pas devină campion mondial, în urmă cu o săptămână. La mutarea a 14-a, el a sacrificat un Turn pentru un Nebun și un Pion, încercând să-i creeze probleme lui Nepo. Din păcate, în criza de timp premegătoarea mutării 40, nu a găsit cele mai bune continuări, și astfel, a pierdut partida împotriva vicecampionului mondial.

ADVERTISEMENT
  • Ding Liren – Fabiano Caruana ½ – ½

Campionul mondial, Ding Liren, încă resimte oboseala acumulată în ultima lună și încearcă să-și dozeze efortul. Stilul abordat este unul mai puțin agresiv, dar cu siguranță își va regla stilul în următoarele runde. Partida a fost una liniștită, cu multă teorie bine pusă la punct de ambele părți. Fără ca vreunul dintre jucători să forțeze, jocul s-a încheiat remiză.

Rezultate runda II la Superbet Chess Classic 2023

Maxime Vachier-Lagrave – Wesley So ½ – ½
Anish Giri – Alireza Firouzja ½ – ½
Richard Rapport – Jan-Krzysztof Duda 1 – 0
Bogdan Deac  – Ian Nepomniachtchi 0 – 1
Ding Liren – Fabiano Caruana ½ – ½

ADVERTISEMENT

Clasamentul după runda II

1– 3 Wesley So, Ian Nepomniachtchi, Richard Rapport – 1,5 puncte

4 – 7 Ding Liren, Anish Giri, Vachier-Lagrave, Fabiano Caruana – 1 punct

8 – 10 Jan-Krzysztof Duda, Bogdan Deac, Alireza Firouzja – 0,5 puncte

Programul rundei a III-a

Runda a treia va începe luni, 8 mai, la ora 15.00 PM, la Grand Hotel Bucharest și se va disputa după cum urmează:

Fabiano Caruana – Maxime Vachier-Lagrave
Ian Nepomniachtchi – Ding Liren
Jan-Krzysztof Duda – Bogdan Deac
Alireza Firouzja – Richard Rapport
Wesley So – Anish Giri

Prima mutare simbolică va fi făcută astăzi de către ambasadorul Superbet, fostul fotbalist român, Bogdan Stelea. Și tot astăzi va avea loc duelul între Ian Nepomniachtchi și Ding Liren, care se vor confrunta în prima lor partidă după meciul pentru titlul mondial.

Despre competiția de șah

Competiția de șah clasic de la București, Superbet Chess Classic România 2023, este prima din cele cinci etape ale circuitului internațional Grand Chess Tour 2023. Șahiștii (10 dintre cei mai mari GM din lume, printre care și campionul mondial și doi dintre cei mai valoroși șahiști ai României, la acest moment) joacă în sistem turneu (fiecare cu fiecare) și obțin puncte. Câștigătorul etapei va fi anunțat la finalul turneului, pe baza punctelor acumulate. Premiile competiției de la București ajung la 350.000 dolari. Premiile întregului circuit ajung la 1,4 milioane de dolari. În premieră, ediția de anul acesta va avea și un fond de premii bonus, în valoare de 175.000 de dolari, care vor fi acordate primilor trei clasați la finalul întregii competiții.

Fondul de premiere al ediției din 2023 este asigurat de principalii sponsori: Fundația Superbet și Saint Louis Chess Club, ambele organizații non-profit care susțin educația prin șah și misiunea GCT de a promova sportul minții în toate colțurile lumii. Federația Română de Șah va fi organizator și partener al etapei de la București, împreună cu Fundația Superbet. Din 2019, Grand Chess Tour este prezent în România prin intermediul Fundaţiei Superbet. Începând cu ediția din 2022, Fundaţia Superbet a devenit partener strategic global în organizarea Grand Chess Tour, prin organizarea a trei etape ale circuitului – Bucureşti, Varşovia şi Zagreb.

Mai multe informații despre cei 10 jucători puteți găsi aici: https://superchess.ro/index.php/grand-chess-tour/gct-2023. Competiția se desfășoară în perioada 5-15 mai, cu excepția zilei de 11 mai (zi de odihnă). Partidele încep la orele 15.00 PM și se încheie în jurul orelor 20.00 PM. Deschiderea fiecărei zile competiționale se face printr-o primă mutare simbolică, făcută de invitați speciali, sportivi, oficiali și diverse personalități ale vieții publice din România.

În România, competiția este transmisă de canalele de televiziune Prima Sport și este comentată de Maestrul Internațional Gabriel Grecescu. În online și în străinătate, etapa poate fi urmărită pe https://grandchesstour.org/.

Evenimentul, deschis și publicului larg, este sold-out. Iubitorii acestui sport au putut rezerva, gratuit, bilete de pe site-ul www.superchess.ro, pentru urmărirea jocurilor celor 10 GM, direct în sala de competiție. În acest moment, biletele, aflate în număr limitat, sunt sold-out.

Pentru mai multe detalii și pentru cele mai recente știri despre circuit, puteți vizita www.fundatiasuperbet.ro, www.superchess.ro, www.grandchesstour.org și urmări paginile de social-media ale Fundației Superbet și GCT.

Accesul presei la competiția de șah se face exclusiv în urma acreditării din partea organizatorului. Jurnaliștii interesați să participe sunt invitați să se acrediteze prin completarea formularului de acreditare și transmiterea acestuia la adresa de e-mail chesstour@porternovelli.ro.

Parteneri media: TVR 1, Prima Sport, Rock FM, Gazeta Sporturilor (GSP.ro), Fanatik.ro, welovesport.ro

Parteneri comunicare: Porter Novelli România, AMICOM Consulting & Strategy

Despre Grand Chess Tour (GCT)

GCT este un circuit de șah internațional, care aliniază cei mai buni jucători ai lumii. Legendarul Garry Kasparov, unul dintre cei mai mari “ambasadori” ai șahului în lume, a inspirat crearea Grand Chess Tour și a contribuit, totodată, la consolidarea parteneriatului dintre organizatori. Pentru mai multe informații, puteți vizita grandchesstour.org.

Despre Fundația Superbet

Fondată în 2019, Fundația Superbet a făcut din șah una dintre inițiativele sale prioritare, organizând primul turneu din cadrul Grand Chess Tour la București. Totodată, Fundația s-a angajat să transforme GCT într-o tradiție pentru comunitățile de șah din România, Polonia și Croația. Pentru mai multe informații, puteți vizita www.superbetfoundation.com.

Despre Federația Română de Șah (FRSAH)

Înființată în 1925, Federația Română de Șah s-a constituit prin adeziunea a 26 de cercuri de șah din țară. Este una dintre membrele fondatoare a Federației Internaționale de Șah (FIDE). Primul său Comitet Director a fost prezidat de Mihail Sadoveanu din calitatea de președinte. De atunci, diverse personalități marcante ale vieții politice, culturale și sportive românești au îndeplinit funcția de președinte al Federației. Misiunea FRSAH este de a populariza și dezvolta practicarea acestui sport, la nivel național, din punct de vedere sportiv, educațional, cultural și artistic, promovând corectitudinea, toleranța și fair-play-ul.

Despre Saint Louis Chess Club

Este o organizație non-profit a cărei misiune este ca șahul să fie parte integrantă din comunitate. Astfel, clubul oferă spațiu pentru diverse turnee și competiții locale, cât și cursuri de perfecționare a șahului, lecții pentru începători și prelegeri speciale. Saint Louis Chess Club susține programele de șah care există deja în școlile din zonă, încurajând totodată dezvoltarea de noi programe în școală și după școală. Pentru mai multe informații, puteți vizita saintlouischessclub.org.

ADVERTISEMENT