Fotbal international

Ianis Hagi e pe val în Scoția! A fost desemnat cel mai periculos jucător ofensiv din campionat

14.01.2021 | 13:14
Ianis Hagi e pe val in Scotia A fost desemnat cel mai periculos jucator ofensiv din campionat
ADVERTISEMENT

Ianis Hagi a fost desemnat cel mai periculos fotbalist ofensiv din campionatul Scoției din actuala stagiune, dar și cel mai incisiv pasator. 

Ianis Hagi (22 de ani) este din nou în formă, după o perioadă în care nu mai reușea să fie printre titularii lui Rangers. Conform unor statistici din campionatul scoțian, jucătorul român este cel mai periculos fotbalist ofensiv, în actuala stagiune.

ADVERTISEMENT

Hagi junior a început să fie din nou utilizat de Steven Gerrard în primul ”11” al lui Rangers, ocupanta primei poziții din liga scoțiană.

Ianis Hagi are un sezon excelent în Scoția

Fotbalistul de 22 de ani a impresionat în ultimele jocuri și, potrivit unor statistici realizate de Modern Fitba, Ianis este cel mai periculos jucător pentru poarta adversă, în actualul sezon din campionatul scoțian.

ADVERTISEMENT

Mai exact, statisticile respective se referă la fazele de joc care pot duce la marcarea unui gol, iar în acest top au fost incluși fotbaliști ofensivi care au jucat măcar 1000 de minute în actualul sezon. Ianis Hagi este pe primul loc în acest clasament, cu un index de 0.30. Podiumul este completat de Ryan Kent și Joe Aribo, colegii lui de la echipa scoțiană, cu un index cuprins între 0,20 și 0,25.

Ianis Hagi a fost folosit în 19 meciuri în campionat, în actualul sezon, a marcat de trei ori și a reușit opt pase de gol. Rangers traversează o formă foarte bună cu Steven Gerrard antrenor și este aproape de primul titlu de campioană după 10 ani. După 23 de runde din sezonul regulat, echipa de pe „Ibrox ”este pe primul loc, cu un avans de 21 de puncte față de rivala Celtic, care are însă 3 meciuri mai puțin disputate. Echipa lui Ianis Hagi nu a fost învinsă în actuala stagiune, a marcat 59 de goluri și a primit doar 6.

ADVERTISEMENT

Mesajul celor de la Viitorul pentru Ianis Hagi

Ianis Hagi este cel mai periculos pasator din prima ligă scoțiană. Conform Modern Fitba, un site specializat în statistica și analiza fotbalului din Scoția, jucătorul român deține cel mai mare coeficient al assisturilor (pase de gol) din acțiune raportate la 90 de minute: 0,46. Mai mult, este pe primul loc și în topul pentru ”expected assists” din acțiune, cu un coeficient de 0,27. Încă o dată, raportat la 90 de minute jucate.

Conform Opta, „expected assists”  înseamnă ”posibilitatea ca o pasă să devină assist”, parametrul fiind calculat în funcție de locul de unde assist-ul este finalizat, tipul pasei, dar și alți factori. Hagi junior l-a întrecut pe Ryan Kent în ambele clasamente (0,46 față de 0,29 și 0,27 față de 0,25). Pe 3 se situează Greg Taylor, de la Celtic, cu 0,23 ”expected assists” din acțiune / 90 de minute și 0,39 pase de gol din acțiune / 90 de minute.

ADVERTISEMENT

Ianis Hagi a fost lăudat de fosta sa echipă, Viitorul Constanța. Formația patronată de tatăl lui Ianis, Gică Hagi, a realizat un material despre jucătorul lui Rangers pe site-ul oficial. „Felicitări, Ianis, și cât mai multe realizări în continuare”, a fost urarea Viitorului. În primele două topuri au fost luați în calcul numai fotbaliștii cu cel puțin 900 de minute jucate.

  • 1.120 de minute a evoluat Ianis Hagi pentru Rangers în campionatul din Scoția în actuala stagiune

Hagi junior este cotat pe site-urile de specialitate la 4,5 milioane de euro. 14 meciuri pentru naționala României a bifat Ianis, dar nu a înscris niciun gol. Jucătorul lui Rangers a mai evoluat în carieră la Fiorentina și Genk. Ianis are în palmares Supercupa Belgiei cu Genk, Cupa și Supercupa României cu Viitorul.

ADVERTISEMENT