Sport

Ianis Hagi, interviu pentru La Liga înainte de Israel – România. A anunțat la ce vârstă se va retrage

Ianis Hagi a debutat în presa spaniolă cu un prim mare interviu pentru La Liga Talks. Decarul lui Alaves a vorbit despre cariera fotbalistică, Gheorghe Hagi și omul Ianis Hagi.
18.11.2023 | 15:18
Ianis Hagi interviu pentru La Liga inainte de Israel  Romania A anuntat la ce varsta se va retrage
Ianis Hagi a debutat în presa spaniolă cu un prim mare interviu pentru La Liga Talks. Decarul lui Alaves a vorbit despre cariera fotbalistică, Gheorghe Hagi și omul Ianis Hagi. Sursa Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

La Liga are o nouă emisiune de tip podcast, unde vor invita fotbaliști, antrenori și alte mari personalități din fotbalul spaniol. În prima ediție, Ianis Hagi și-a făcut debutul în presa spaniolă. Decarul a oferit un prim mare interviu în care a discutat despre aspectele fotbalistice din cariera sa, despre tatăl său, Gheorghe Hagi și despre viața sa din afara sportului.

Ianis Hagi a deschis subiecte importante, precum accidentarea la genunchi, obiectivele carierei sale, dar și cel mai important moment al său de până acum, pe care l-a trăit alături de echipa națională a României. Jucătorul celor de la Deportivo Alaves a început discuția cu primii pași în fotbal, a discutat despre experiența și trăirile sale din fenomen și a oferit un sfat important pentru următoarele generații.

ADVERTISEMENT

Primii pași în fotbal și obiectivul carierei: “Vreau să joc până la 40 de ani”

“De când sunt mic totul în jurul meu este despre fotbal. Este pasiunea mea și pentru asta trăiesc. Am fost la o școală de fotbal din București timp de patru ani. Când aveam 11 ani, tatăl meu a construit academia din Constanța și m-am mutat acolo, departe de familia mea. Atunci mi-am început cu adevărat cariera de profesionist, ca să zic așa.

Eram cam cei mai buni copii din România acolo, obișnuiam să participăm la toate turneele de juniori din țară și din afara ei. De atunci m-am obișnuit să am această mentalitate de învingător și am învățat ce înseamnă să câștigi.

ADVERTISEMENT

La 16 ani mi-am făcut debutul la profesioniști, în cadrul primei echipe a academiei tatălui meu (n.r. Viitorul Constanța). De atunci nu am mai privit înapoi. Sunt în sezonul 9 al carierei mele de profesionist. Chiar dacă am doar 25 de ani, consider că am o experiență vastă în fotbal.

Având 9 sezoane nivel de profesionist este un lucru important. Sunt foarte mândru de asta. În afară de accidentarea aceea gravă pe care am avut-o (n.r. la genunchi). A fost o accidentare pe care am avut-o dintr-un mare ghinion. Am fost lovit, nu m-am accidentat singur. În afară de asta nu am fost deloc accidentat și sunt mândru de asta.

ADVERTISEMENT

Mă bucur pentru că simt că mă dezvolt și evoluez în fiecare sezon. Cel mai mare obiectiv al meu este să îmi ating limitele, nu știu care sunt, dar asta vreau să descopăr. Vreau să văd cât de departe pot ajunge. Sper să joc până la 38-40 de ani, de ce nu. Sper ca într-o zi să îmi ating potențialul și să fiu unul dintre cei mai buni care au jucat în acest sport”.

“Am fost norocos să am un așa tată”

“Influența lui a fost uriașă încă din prima zi. A fost norocos că am împărțit aceeași pasiune și a încercat mereu să mă ajute să devin din ce în ce mai bun la toate capitolele. A vrut întotdeauna ca eu să devin fotbalistul ‘Ianis Hagi’ și a păstrat o oarecare distanță.

ADVERTISEMENT

Asta pentru a mă descoperi pe mine și să nu devin altcineva. Sunt norocos să am un tată așa cum este el. Datorită a ce a făcut în viața sa, dar și pentru cum a fost cu mine și sora mea. Am niște părinți uimitori și mereu am să fiu recunoscător pentru asta.

Datorită faptului că eu și tatăl meu avem cam același job, relația noastră a crescut mult mai mult o dată ce am devenit și jucător profesionist. M-a ajutat foarte mult cu cele mai mici detalii, cu discuțiile din fiecare zi despre orice subiect”.

Gheorghe Hagi, un avantaj pentru cariera lui Ianis

“Mereu am simțit că sunt cu un pas înaintea celorlalți copii. El m-a ajutat cu multe lucruri în fotbal, în ceea ce ține de jocul meu. Și dacă existau și alte persoane care puteau să mă ajute, el mereu mă sprijinea să fac asta. Nu se gândea să fie doar el cel care să mă ajute și gata.

Era deschis să mă lase să învăț și să descopăr lucruri noi și de la alte persoane. Era foarte deschis ca eu să învăț. Sunt recunoscător pentru asta și cred că este foarte bine am avut un asemenea părinte care m-a ajutat să mă dezvolt și să trec prin aceste etape”.

Secretul adaptării în mai multe țări

“Ca primă regulă eu cred că tu trebuie să te adaptezi la echipă, nu invers. Trebuie să te adaptezi la cultură, la vestiar, la tot ce este în jurul acelui club. Și este important să nu îți pierzi calitățile și să fii tu însuți în jurul celorlalți.

Am fost la o Școală Britanică, unde am avut colegi din toate părțile lumii. Mereu a trebuit să mă adaptez fiecărei culturi și să fiu deschis cu toată lumea. Am avut prieteni din diferite țări și acest lucru m-a ajutat de când eram copil”.

La Liga, Spania și Deportivo Alaves

“Este fix cum îmi imaginam. Mereu a fost liga mea preferată și o urmăresc din totdeauna. Îmi place fotbalul spaniol, mentalitatea spaniolă. Sunt îndrăgostit de țară și de stilul de viață de aici. Acest lucru înseamnă mult pentru un fotbalist. Mă bucur mult de timpul petrecut aici.

Mă bucur să fac parte dintr-un club așa fantastic cum este Alaves. Este o oportunitate mare pentru mine. Au avut momente bune și altele mai puțin bune în istoria lor, dar mereu au fost luptători. Mereu sunt ambițioși și se aliniază cu ceea ce sunt eu, personalitatea și mentalitatea mea.

Mereu încerc să scot tot ce e mai bun și să fiu cel mai bun în ceea ce fac. Pentru mine ca ei să îmi dea această oportunitate și să joc în locul unde este cel mai bun fotbal din lume este extraordinar. Cred că Deportivo Alaves mă poate ajuta să descopăr cine sunt și să îmi ating limitele. Sper să pot să le ofer și eu mai multe pe teren”.

Comparația între Scoția și Spania

“Cu siguranță este o diferență în ceea ce ține de intensitate și partea fizică față de fotbalul scoțian. Cu care am fost obișnuit în ultimii 3 ani și jumătate. Cred că acum, cu media și tehnologia, fotbalul devine mai tactic. Nu contează în ce țară joci. Acum 20 de ani, Italia era cunoscută pentru cel mai tactic fotbal, ar acum cred că există asta în fiecare țară, la fiecare echipă. Sportul a evoluat în acest sens.

Desigur, există multe diferențe. Aici fiecare echipă știe cum să joace cu mingea la picior. Sunt mult mai multe spații decât eram eu obișnuit. Și este un lucru pozitiv, pentru că este stilul de fotbal pe care îl prefer și care îmi place. Cred că pot să îmi aduc calitățile mult mai bine în acest tip de fotbal.

Ca să fiu sincer, mă surprinde cu intensitatea și cât de fizic este. Nu m-aș fi așteptat la mai puțin. Nu este ca fotbalul scoțian, dar are calitățile acelea. În mod special cu echipe precum Getafe, Osasuna, Bilbao. Duelul cu aceste echipe chiar este fizic, nu este vorba doar despre stilul Tiki-Taka.

Cred că sportul a evoluat la toate capitolele. Nu mai este ca acum 20-30 de ani, unde poți separa fiecare ligă, cea tactică, cea fizică. Cred că fiecare ligă a evoluat în ceva mai general. Desigur, încă se pot observa diferențele, dar la finalul zilei este fotbal și mai mult sau mai puțin este la fel”.

Cum este noul club?

“Vestiarul este unul foarte bun și primitor. Sunt foarte prietenoși, totul este în regulă. Este totul în regulă și cu staff-ul și antrenorul, m-au primit foarte bine. Mă înțeleg bine cu toată lumea, dar în mod special cu cei doi sârbi, Maras Nikola și Sedlar Aleksandar, pentru că ei vorbesc și engleză, nu doar spaniolă. Ne uităm la meciuri, petrecem timp împreună, totul e ok”.

Omul Ianis Hagi

“Nu fac foarte multe în afara fotbalului. Îmi place să ies împreună cu familia mea și logodnica mea, să mâncăm ceva foarte bun. Sunt un mare fan al restaurantelor. Îmi place să gătesc din când în când, dar prefer să ies și să descopăr diferite restaurante.

Mă bucur că acum mă aflu într-una dintre cele mai bune zone unde se poate mânca și asta este bine. Îmi place și alte sporturi, cum este baschetul și mă uit foarte mult, în mod special la NBA. Îmi place stilul de viață de aici. Vremea și locurile de aici. Am mai fost în Spania în trecut, dar nu am fost în partea aceasta a țării, în nord. Este foarte frumos și îmi aduce aminte de câteva orașe din România care sunt aproape de munți.

Îmi place vibe-ul. În comparație cu Glasgow, unde era foarte multă atenție asupra ta, indiferent cu cine erai pe afară, lumea de recunoștea și vorbeau despre tine, nu puteai să te plimbi liniștit. Aici, toată lumea este calmă și nimeni se grăbește. Toată lumea își trăiește viața. Îmi place mult aici și este foarte relaxant”.

Cel mai important moment al carierei, strâns legat de echipa națională

“Când începi cariera de fotbalist vrei să câștigi trofee. Am câștigat 5 trofee până acum și sunt foarte mândru de asta. Ca fotbalist muncești foarte mult pe parcursul sezonului și înaintea lui, iar la final vrei să culminezi momentul cu ceva. Să ridici un trofeu, este un sentiment unic. Reușești să îi faci pe suporteri fericiți, iar vara de după este mult mai bună după ce câștigi un trofeu.

Dar cel mai important moment al meu este atunci când eram la echipa națională U21, la Euro în Italia (n.r. în 2019). Am ajuns până în semifinală și a fost un moment istoric pentru țara noastră, nu s-a mai întâmplat niciodată asta. Întreaga experiență. În calificări am fost într-o grupă foarte grea cu Portugalia, Elveția, Bosnia, Țara Galilor, care aveau o echipă foarte bună. Am terminat grupa fără înfrângere și am avut cea mai bună defensivă. Am câștigat grupa. După, în grupe, unde am câștigat cu 4-1 în fața Croației, 4-2 contra Angliei.

Apoi, am făcut egal cu Franța, 0-0 și cred că puteam câștiga acel meci. În semifinală orice se poate întâmpla. Am dominat Germania timp de 45 de minute, era 2-1. După, meciul a luat o altă întorsătură și am pierdut meciul în ultimele minute, am primit 2 goluri. Pentru noi ca români a fost un moment în care am fost mândri și este mereu important atunci când ne reprezentăm țara. Mai ales atunci când astfel de performanțe nu vin o dată la 2 ani, cum sunt Anglia, Italia, Spania. Ei sunt obișnuiți cu astfel de performanțe.

Pentru noi este un lucru foarte important când ajungi acolo. Toată țara te susține și stă trează pentru tine. Noi nu l-am câștigat niciodată, dar am fost aproape să reușim asta. Performanța a fost fantastică. Apoi, am mers la Olimpiadă, dar 80% din echipa de la Euro nu a putut să ajungă acolo din cauza Covidului. Acesta este momentul de care sunt cel mai mândru, alături și de trofeele pe care le-am câștigat până acum”.

Sfatul fotbalistului Ianis Hagi

“O să rămân la ceea ce am învățat și eu. Trebuie să înțeleagă că fiecare are calea și destinul lui. Fiecare trebuie să își vadă de treaba și de talentul lui. Încearcă să te focusezi pe tine și să vezi cât de departe poți ajunge. Nu este nimeni care poate să facă asta pentru tine sau să îți spună ce să faci pentru a ajunge acolo unde vrei tu.

Tu ai control asupra vieții tale și al destinului tău. Descoperă-ți limitele și încearcă să fii cel mai bun. Și dacă nu ești cel mai bun, dar ești în primii cei mai buni, tot este foarte bine. Asta fac și eu în fiecare zi și m-a adus până aici”, a spus Ianis Hagi în cadrul interviului pentru La Liga Talks.

ADVERTISEMENT