News

Dosarul Revoluției, îngropat din nou. Decizie definitivă: rechizitoriul se întoarce la parchet. Iliescu era acuzat de crime împotriva umanității. Update

ÎCCJ a decis miercuri ca Dosarului Revoluției, în care Ion Iliescu este acuzat de crime împotriva umanității, să revină la parchet. Ancheta trebuie refăcută de la zero, la 32 de ani de la evenimentele sângeroase.
10.11.2021 | 16:33
Dosarul Revolutiei ingropat din nou Decizie definitiva rechizitoriul se intoarce la parchet Iliescu era acuzat de crime impotriva umanitatii Update
ADVERTISEMENT
10-11-2021
14:33

Dosarul Revoluţiei, în care Ion Iliescu este acuzat de crime contra umanității, se întoarce la Parchetul Militar

Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis miercuri, ca dosarul Revoluției din decembrie 1989 să se întoarcă la Parchetul Militar.

În acest dosar, fostul preşedinte Ion Iliescu şi fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu sunt acuzaţi de infracţiuni contra umanităţii. Decizia pronunțată de Înalta Curte la aproape 32 de ani de la Revoluție este definitivă, notează Agerpres.

Instanța a identificat mai multe probleme de legalitate în investigația procurorilor militari. Procurorii vor fi nevoiți să refacă ancheta la 32 de ani de la evenimentele din 1989, care s-au soldat cu peste 1.100 de morți.

Reamintim că Parchetul Militar îl inculpase de Ion Iliescu și pe alți demnitari post-decembriști în dosarul Revoluției.

Încă din luna mai, un judecător de cameră preliminară de la Instanţa supremă a decis ca dosarul să fie restituit procurorilor, după ce a constatat nereguli în rechizitoriu.

Procurorii militari şi mai multe părţi vătămate au atacat decizia, însă contestaţiile au fost respinse miercuri de un alt complet de judecată.

În toamna lui 2020, instanţa a exclus mai multe probe din dosar, Parchetul Militar având la dispoziţie atunci un termen de cinci zile pentru a remedia neregularităţile din rechizitoriu şi pentru a comunica instanţei dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată a inculpaţilor ori solicită restituirea cauzei.

Dosarul Revoluţiei a fost trimis în instanţă de procurorii militari în luna aprilie 2019, în proces fiind citate peste 5.000 de părţi civile. Procesul a fost blocat mai mult de un an, pentru discutarea unor cereri şi excepţii ridicate de părţile din dosar.

Ion Iliescu află miercuri dacă Dosarul Revoluției, în care este acuzat de crime împotriva umanității, va fi retrimis procurorilor.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează să decidă dacă va fi menținută decizia anterioară prin care dosarul se restituie la Parchetul Militar.

ADVERTISEMENT

Reamintim faptul că pe data de 21 mai, un un judecător de cameră preliminară de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis ca dosarul să fie restituit procurorilor.

Atunci, el preciza că este vorba despre niște nereguli găsite în rechizitoriu.

Dosarul Revoluției: ICCJ decide dacă îl retrimite procurorilor

Decizia a fost atacată atât de procurorii militari, cât și de unele dintre părțile vătămate, astfel că contestațiile lor își vor afla răspunsul în cursul acestei zile.

ADVERTISEMENT

Acum un an au fost excluse mai multe probe din Dosarul Revoluției, ca urmare a constatării neregularităţii rechizitoriului întocmit de procurorii militari, iar ICCJ a admis mai multe cereri şi excepţii invocate.

Ancheta arată că de pe data de 22 decembrie 1989 a fost instalată o „psihoză teroristă” în țara noastră și a existat chiar o operațiune de dezinformare în masă.

ADVERTISEMENT

Toate aceste au dus la adevărate tragedii, fiind trase focuri la întâmplare și nu numai. Rezultatul a fost moartea a aproape 900 de oameni.

„Din cercetări a rezultat că psihoza teroristă ar fi fost indusă cu intenţie prin diversiuni şi dezinformări şi a provocat, după 22 decembrie 1989, un număr de 862 de decese, 2.150 de răniri, lipsirea gravă de libertate a sute de persoane, vătămări psihice.

ADVERTISEMENT

Aceste consecinţe tragice au fost mult mai grave decât cele ale represiunii exercitate în intervalul 17 – 22 decembrie 1989 (orele 12,00)”, menţionau procurorii militari.

Ion Iliescu, acuzat de dezinformare în masă

Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu, persoane acuzate în dosar, s-ar face vinovate de o dezinformare directă, mai arată procurorii, care ar fi dus la crearea condițiilor pentru uciderea soților Ceaușescu prin execuție.

„Probatoriul administrat în cauză relevă că inculpaţii Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu ar fi dezinformat în mod direct prin apariţiile televizate şi emiterea de comunicate de presă (contribuind astfel la instaurarea unei psihoze generalizate a terorismului), ar fi participat la dezinformarea şi diversiunea exercitate pentru executarea cuplului Ceauşescu şi ar fi acceptat şi asumat politic acte diversioniste comise de unele cadre cu funcţii de conducere din MApN, fără a interveni pentru stoparea lor”, au informat procurorii.

ADVERTISEMENT
Tags: