News

Imagini horror după cutremurul din 1977. Cum arăta Bucureștiul

04.03.2021 | 12:45
Imagini horror dupa cutremurul din 1977 Cum arata Bucurestiul
FANATIK îți prezintă mai multe imagini surprinse după cutremurul din 1977. Sursa foto - colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

FANATIK îți prezintă mai multe imagini horror după cutremurul din 4 martie 1977, un seism care a schimbat Bucureștiul din temelii. Vorbim despre o adevărată tragedie pe care Capitala a traversat-o în aproximativ un minut. Un minut înfiorător pe care cel mai mare oraș al țării îl are înfipt adânc în pântece. 

Au fost atunci o serie de drame și de despărțiri, o serie de neîntoarceri și de oameni care au pierit și au lăsat o mare întrebări în urma lor. Seismul a ucis mai multe personalități ale vremii, printre care și pe Toma Caragiu, aflat în clădirea Continentalului. Cântăreața Doina Badea, regizorul Alexandru Bocăneț, campionul de kaiac canoe și cascadorul Tudor Stavru au murit și ei alături de mulți alții.

ADVERTISEMENT

De altfel, blocul în care se afla celebrul restaurant Continental s-a prăbușit în totalitate. Cu puțin timp în urmă, Toma Caragiu coborâse după apă minerală și țigări. A făcut-o în viteză pentru că avea musafiri de preț. La un pahar de vorbă, din păcate pentru totdeauna, venise prietenul Bocăneț.

Imagini horror după cutremurul din 4 martie 1977

Blocul Wilson, unul dintre cele mai vechi din Capitală, s-a prăbușit parțial, doar pe partea dinspre intersectie.  Clădirea Dunărea, aflată în spatele Universității, a fost demolată în urma cutremurului, fiind distrusă complet. Pe locul unde se afla acest bloc, acum sunt un restaurant și o fântână arteziană. Aproape că nimic nu mai aduce aminte!  Și totuși…

ADVERTISEMENT

Blocul Scala s-a transformat într-un morman de moloz. Atât a mai rămas, deși sună așa de înfiorător. Cu toate acestea, aveau să fie găsiți supraviețuitori aici. A fost reconstruit în totalitate, fiind lipit de corpul de clădire rămas în picioare. Seismul a afectat și Severinul, acolo unde au fost aproximativ 2000 de răniți.

Din păcate, cutremurul din 4 martie 1977 avea să pice ca o mănușă pentru autorități. Acestea nu au ezitat o clipă și s-au folosit de pretext pentru a demola o serie de clădiri considerate incomode. Astfel, Biserica Enei aflată în stânga blocului „Dunărea”, în dreptul Institutului de Arhitectură Ion Mincu și vis-à-vis de hotelul Intercontinental și Teatrul National, a fost pur și simplu pusă la pământ pentru că prezența ei „deranja”.

ADVERTISEMENT

Acestea erau vremurile, așa se trăia, atât se putea. De asemenea, fostul sediu al Uniunii Artiștilor Plastici aflat pe strada Sevastopol a căzut și el victimă uneo cosmetizări forțate. Odată pornită, acțiunea de înlăturare a cât mai multor monumente de arhitectură și lăcașe de cult s-a extins și asupra colecțiilor și colecționarilor de artă.

Cifre oficiale ale unui cutremur devastator

Din păcate, 1.570 de persoane și-au pierdut viața în urma cutremurului, 1570 de suflete pentru care nu a mai existat niciodată salvare, mâine, lume. Dintre aceștia, 1.391 au murit numai în București. La nivelul întregii țări au fost circa 11.300 de răniți și aproximativ 35.000 de locuințe s-au prăbușit. Majoritatea pagubelor materiale s-au concentrat in București unde peste 33 de clădiri au căzut la pământ

ADVERTISEMENT

Cutremurul a afectat de asemenea și Bulgaria. În orașul Sviștov, trei blocuri de locuințe au fost distruse și peste 100 de oameni au murit. Epicentrul cutremurului a fost localizat în zona Vrancea, cea mai activă zonă seismică din țară, la o adâncime de circa 100 km. Unda de șoc s-a simțit aproape în toți Balcanii.

Deși cutremurul a fost unul atât de puternic, replicile sale au avut o magnitudine mică pe scara Richter. Astfel, cea mai puternică s-a produs pe data de 5 martie la ora 02:00, la adâncimea de 109 km. Aceasta a bifat magnitudinea 4,9 grade pe scara Richter, fiind urmată de alte replici cu magnitudini între 4,3 respectiv 4,5 grade. Mai multe imagini înfiorătoare surprinse după seismul din 4 martie 1977 găsiți AICI.

ADVERTISEMENT