Sport

Imagini revoltătoare la Cupa Africii! Gesturile care au creat scandal: “E inacceptabil”

Scandal la Cupa Africii pe Națiuni. Un filmuleț în care femeile sunt atinse în zonele intime la un control de securitate a făcut înconjurul lumii.
23.01.2024 | 17:08
Imagini revoltatoare la Cupa Africii Gesturile care au creat scandal E inacceptabil
Scandal la Cupa Africii pe Natiuni dupa ce un soldat a fost filmat in timp ce controla suporterii la intrarea pe stadion
ADVERTISEMENT

Coasta de Fildeș găzduiește a doua ediție a Cupei Africii pe Națiuni, dar entuziasmul evenimentului a fost umbrit de un scandal grav ce privește modul în care femeile sunt tratate la intrarea pe stadioanele care găzduiesc această competiție de prestigiu.

Femeile prezente la eveniment au fost agresate sexual

Un avocat și fost jurnalist la BBC și The Guardian, Osasu Obayiuwana, a stârnit o puternică polemică în mediul online după ce a postat imagini șocante cu femei supuse unui control abuziv și agresiuni sexuale la intrarea pe un stadion.

ADVERTISEMENT

Aceste scene revoltătoare au fost filmate înaintea unui meci de Cupa Africii, iar militarul prezent în înregistrarea video, postată pe platforma X, nu numai că le controla pe femei, ci le și agresează sexual. Atingerile militarului au fost făcute sub pretextul unor verificări la sânge.

Avocatul Obayiuwana a atras atenția președintelui Alassane Ouattara printr-un tweet, arătând că această conduită este inacceptabilă și aruncând o umbră de rușine asupra organizatorilor Cupei Africii pe Națiuni.

ADVERTISEMENT

Cu toate că unii utilizatori de pe rețelele de socializare au încercat să găsească circumstanțe atenuante, evidențiind că militarul responsabil de control este o femeie, avocatul a subliniat că natura controlului abuziv nu este justificată de genul persoanei care îl efectuează.

Autoritățile din Coasta de Fildeș încă nu au reacționat

“Este absolut inacceptabil”, a declarat avocatul într-un schimb aprins de replici pe rețelele de socializare. “Cum pot crede autoritățile ivoriene că acest lucru este OK?”. Obayiuwana, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului și al dreptului, și-a exprimat dezamăgirea față de abuzul sexual evident și a pus la îndoială justificările aduse de cei care încercau să minimalizeze gravitatea situației.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, unii comentatori au susținut că femeile supuse controlului păreau a fi neafectate sau chiar zâmbeau. Obayiuwana a răspuns ferm, afirmând că indiferent de reacția aparentă a victimelor, acest tip de comportament este complet inacceptabil și trebuie sancționat.

Este important de menționat că astfel de controale abuzive nu sunt străine de evenimentele sportive majore. Un utilizator a adus în discuție Euro 2016, unde în fan zone-ul de la Paris s-au înregistrat situații similare de control invaziv și neplăcut pentru femei.

ADVERTISEMENT

Președintele Alassane Ouattara nu a emis încă niciun comunicat oficial cu privire la acest scandal, dar cu siguranță va fi pus sub presiune să răspundă la acuzațiile de abuz sexual și neglijare a securității la evenimentele sportive majore găzduite în țara sa.

ADVERTISEMENT