News

Imagini spectaculoase din Sicilia. Cea mai puternică erupție a vulcanului Etna din ultimii ani

16.02.2021 | 21:47
Imagini spectaculoase din Sicilia Cea mai puternica eruptie a vulcanului Etna din ultimii ani
ADVERTISEMENT

Imagini spectaculoase din Sicilia. În seara zilei de marți, 16 februarie a avut loc cea mai puternică erupție a vulcanului Etna din ultimii ani.

Etna este cel mai activ vulcan din Europa. Ultima erupție a acestuia a avut loc la începutul lunii februarie. Totuși în ultima săptămână s-a observat o creștere a intensității activității sale.

ADVERTISEMENT

Totul a culminat cu erupția craterului din sud-estul vulcanului. O coloană impresionantă de fum a acoperit cerul provinciei, iar cenușa, dar și roci de mici dimensiuni au fost aruncate în aer.

Imagini spectaculoase din Sicilia. Cea mai puternică erupție a vulcanului Etna din ultimii ani


Presa italiană notează că erupția este cea mai puternică a ultimilor ani. Aeroportul Internațional din Catania, Fontanarossa, și-a suspendat activitatea temporar. Aceasta va fi reluată după o ședință a Unității de Criză, scrie
Corriere della Sera.

ADVERTISEMENT

„Compania de administrare a aeroportului din Catania anunță că, din cauza activității eruptive a Etnei și a căderii de cenușă vulcanică abundentă, pista aeroportului este în prezent închisă deoarece este contaminată, iar activitățile de curățare sunt în curs. Cinci zboruri, sosiri și plecări, programate pentru astăzi sunt anulate sau deviate”, se arată pe site-ul aeroportului.

„Pentru informații despre zboruri deviate sau anulate, vă rugăm să contactați companiile aeriene sau să verificați situația în timp real pe site-ul aeroportului și pe profilurile Facebook și Twitter ale aeroportului. Noi actualizări vor urma mâine dimineață, după ședința Unității de Criză”, au adăugat autoritățile aeroportuare italiene.

ADVERTISEMENT

Coloana uriașă de fum se deplasează spre sud. Între timp, o ploaie de cenușă și de roci vulcanice cu diametrul de aproximativ un centimentru cade peste o mare parte din provincia Catania.

Autoritățile italiene au precizat că activitatea vulcanică a crescut treptat în ultimele ore: „din punct de vedere seismic, amplitudinea medie a tremurului vulcanic din ultimele ore a rămas la valori ridicate și de la ora 16 se observă o creștere bruscă importantă.”

ADVERTISEMENT

„Sursa tremurului rămâne limitată sub craterul de sud-est, în intervalul de adâncime cuprins între 2.900 și 3.000 de metri deasupra nivelului mării. Creșterea tremurului este însoțită de activitate infrasonică violentă cu semnale de amplitudine mare”, au adăugat aceștia, potrivit sursei citate mai sus.

ADVERTISEMENT
Tags: