News

Fotografii și clipuri video false despre războiul din Ucraina. De unde provin, de fapt, imaginile care arată acțiuni militare ale Rusiei

De la începutul conflictului militar dintre Rusia și Ucraina, internetul a fost inundat cu nenumărate imagini și videoclipuri. Unele dintre acestea, însă, sunt atribuite fals conflictului actual.
26.02.2022 | 11:03
Fotografii si clipuri video false despre razboiul din Ucraina De unde provin de fapt imaginile care arata actiuni militare ale Rusiei
Mai multe imagini atribuite fals războiului din Ucraina au apărut pe internet. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Războiul din Ucraina se desfășoară extrem de repede. La doar o zi după ce Vladimir Putin a declanșat ofensiva împotriva statului pe care l-a încercuit anterior, luptele se dau deja în Kiev, capitala Ucrainei.

Un alt element specific acestui război este faptul că este extrem de mediatizat și că informațiile, imaginile și videoclipurile vin neîncetat pe toate canalele disponibile. Pe Twitter, Telegram, Discord sau chiar Instagram, nenumărate videoclipuri și fotografii ce par să ilustreze incidente ce au avut loc pe teritoriul Ucrainei sunt publicate de la o secundă la alta.

ADVERTISEMENT

În această avalanșă de conținut, este aproape imposibil să ții pasul cu tot ce se întâmplă și mai ales, să ai idee dacă ceea ce vezi este real sau nu. La doar câteva secunde sau minute după publicare, imaginile și videoclipurile sunt tratate ca atare, însă desigur, cu o doză de scepticism, despre care și FANATIK a menționat în articolele publicate ieri pe acest subiect.

După ce ”praful se mai așterne”, însă, este timp pentru ca videoclipurile și imaginile ce apar pe internet să fie analizate mai în detaliu, pentru a se afla care este sursa lor. Așa s-a ajuns deja la o listă cu mai bine de 10 falsuri care au fost atribuite în mod eronat invaziei din Ucraina.

ADVERTISEMENT

Mai jos apare o așa-zisă filmare de noapte despre care se spunea că reprezintă lansarea de rachete anti-aeriene de către Ucraina. De fapt, este vorba de un clip din jocul video War Thunder, disponibil aici.

Într-un alt videoclip, devenit viral pe Twitter, se menționa că ”incendiile declanșate de artileria rusă au creat o reacție în lanț la centrala electrică Luhansk.” În realitate, videoclipul reprezintă o explozie din 2015, ce a avut loc în urma unui incendiu din China.

ADVERTISEMENT

Ucraina a doborât mai multe avioane de luptă ale rușilor de la începutul conflictului. Se pare că cel puțin șapte aeronave ale Rusiei au fost distruse de soldații ucraineni, fie prin lupte în aer, fie cu ajutorul tirurilor trase de la sol.

Totuși, imaginea de mai jos, care sugerează ”un al șaselea avion rusesc distrus de Ucraina” este, de fapt, o imagine care n-are de-a face cu conflictul și care ar avea originile în 2017. La momentul respectiv, un F-15 al Arabiei Saudite era doborât de soldații yemeniți.

ADVERTISEMENT

Tot pe Twitter au fost distribute imagini care ar fi arătat o explozie masivă în Ucraina. Realitatea este alta, însă: videoclipul care apare mai jos este, de fapt, de la explozia din Beirut, din 2020, care a făcut cel puțin 218 victime. La momentul respectiv, azotatul de amoniu depozitat impropriu în portul orașului a explodat.

De asemenea, în imaginile de mai jos apare un avion de luptă, neidentificat, ce se dezintegrează în aer și despre care s-a insinuat că ar fi fost parte din luptele ce s-au desfășurat joi în Ucraina.

De fapt, însă, avionul este un F-16, de producție americană, astfel că ar fi imposibil ca videoclipul să provină din Ucraina. Aviația ucraineană nu are astfel de avioane în dotare și americanii nu oferă suport militar țării, astfel că nici ei nu ar fi putut participa la conflict.

Imagini și videoclipuri atribuite în mod fals invaziei Rusiei în Ucraina

Și videoclipul următor sugerează scene din conflictul care se desfășoară de aproape două zile. Se vede cum o instalație de pe sol trage cu gloanțe, dar și cu trasoare (n.r. – trasoarele sunt proiectile învelite într-un material fosforic, ce se aprinde atunci când acestea sunt trase. Sunt folosite, astfel, pe timp de noapte, pentru a ghida tirul unei mitraliere) încercând să lovească un avion care bombardează ținte de la sol și apoi face manevre evazive.

Totuși, realitatea este că și aceste imagini provin dintr-un joc video, de data aceasta fiind vorba de Arma 3. Cei de la gizmodo.com notează că scene din același joc au fost folosite chiar și de către presa de stat din Rusia, sugerând că asemenea scene au fost surprinse într-o bătălie din 2018, împotriva Statului Islamic.

În cursul zilei de ieri, un alt videoclip indica faptul că sute de trupe rusești au fost parașutate în Ucraina pentru a contribui la invazia asupra țării.

Într-adevăr, sunt ruși în imagini, însă acestea au fost înregistrate în timpul unui exercițiu militar desfășurat de Moscova în 2018.

Un alt video fals de pe Twitter ilustra ”o rachetă de croazieră lansată de armata rusă”, însă nici acest clip nu poate fi atribuit conflictului din Ucraina.

De această dată, este vorba despre un atac cu rachetă îndreptat împotriva ambasadei americane din Irak, eveniment ce s-a desfășurat în luna ianuarie. Se pare că persoana care a și distribuit acest video pe Twitter ascundea în mod constant mesajele celor care indicau că este fals, indicând că știa de la bun început care este situația.

Și fotografia de mai jos este atribuită în mod greșit conflictului care a izbucnit joi dimineață. Aceasta sugerează că steagul rusesc a fost arborat pe o clădire din orașul Harkov.

Într-adevăr, evenimentul este unul real, însă imaginea este, de fapt, din 2014.

Nu în ultimul rând, încă un videoclip atribuit greșit conflictului din Ucraina a apărut pe internet în cursul zilei de ieri. Acesta ilustrează o formație de cinci avioane care ar zbura deasupra Kievului.

În realitate, însă, videoclipul datează din 4 mai 2020 și este surprins chiar în Moscova, făcând referire la zborurile unor avioane pentru o paradă militară.

ADVERTISEMENT