News

Imunitatea de la vaccinul anti-Covid, net superioară celei obținute după trecerea prin boală

01.01.2021 | 10:57
Imunitatea de la vaccinul antiCovid net superioara celei obtinute dupa trecerea prin boala
ADVERTISEMENT

Specialiștii din domeniul medical vin cu clarificări în ceea ce privește eficiența vaccinului anti-Covid. Din ultimele cercetări, reiese că imunitatea la vaccin este superioară celei obținute de cei care au trecut prin boală.

Acest aspect răspunde astfel la întrebarea frecventă adresată de cetățeni în această perioadă: ”Dacă am fost infectat cu SARS-CoV-2, mai este necesară vaccinarea?”.

ADVERTISEMENT

Medicul de familie Valeria Herdea, vicepreşedinte al Colegiului Medicilor din România, afirmă că protecţia vaccinală este mult mai eficientă decât cea apărură după boală. Mai exact, persoanelor care au avut Covid-19 li se recomandă să se vaccineze la interval de 1- 3 luni după ce s-au vindecat.

Imunitatea de la vaccinul anti-Covid, net superioară celei obținute după trecerea prin boală

De la începutul pandemiei, medicii au anunțat că persoanele infectate dobândesc o imunitate față de această boală SARS-CoV-2. Din păcate, gradul imunizării variază de la persoană la persoană.

ADVERTISEMENT

Întrucât imunitatea celor care au trecut prin virus scade, medicii recomandă vaccinul, care, conform studiilor recente, asigură o mult mai bună și îndelungată protecție.

“Cei care au trecut prin boală au recomandarea ca, la un interval de minim o lună până la trei luni, să se vaccineze. Titrul de anticorpi pe care noi îl căpătăm în urma îmbolnăvirii poate să fie protector până la un moment dat, după care acesta scade şi avem nevoie de vaccin.

ADVERTISEMENT

De aceea se discută la modul foarte serios ca persoanele care au trecut prin boală şi nu au dezvoltat o imunitate solidă să se vaccineze. Pe de altă parte, controlul eficient al evoluţiei bolii în următorii ani se va putea face doar prin vaccinarea extinsă.

Observaţia clinică, pe cohorte populaţionale mari, pe perioade mai lungi, ne va permite accesul la situaţia potenţialelor reîmbolnăviri în cazul persoanelor care au trecut prin boală şi la situaţia protecţiei celor vaccinaţi.

ADVERTISEMENT

Studiile de până acum arată că protecţia vaccinală este net superioară celei rezultate după boală. În practică, formele grave de boală au dat o imunitate mai bună, dar formele uşoare de boală au lăsat o imunitate care, din păcate, duce pacientul în situaţia riscantă de a se reîmbolnăvi foarte uşor şi a dezvolta forme severe”, a precizat, pentru Agerpres, Valeria Herdea.

Ce riscă persoanele care nu se vaccinează

Medicul Herdea a mai precizat că persoanele care nu se vaccinează riscă să facă forme severe de COVID-19 şi să îi îmbolnăvească pe cei din jur.

”Dacă alegem să nu ne informăm corect, să nu ne vaccinăm, alegem de fapt neglijenţa faţă de propria noastră persoană, faţă de cei din jurul nostru şi, ce este mai dureros, alegem un grad înalt de risc de îmbolnăvire, şi a noastră, şi a celor dragi. De aceea recomandarea este să ne informăm, să vorbim cu medicul de familie, să cerem informaţii.

Este de dorit ca pacientul să vină să spună “explicaţi-mi, ca să înţeleg!”, pentru a şti ce îl frământă, ce este neclar, ce aşteptări sunt. Abia după ce a înţeles va merge să se vaccineze. Aceasta este soluţia, pentru a nu rămâne cu dubii, pentru a nu traversa această criză de încredere pe care noi, medicii, o vedem şi o percepem de multe ori în jurul nostru.

Există în continuare risc înalt de răspândire a bolii la nivel global, există risc de invaliditate după boală, există risc real de deces pentru fiecare dintre noi. Boala nu alege, nu are statut social preferenţial, nu are graniţe. Nu putem circula în lume, nu ne putem bucura împreună cu cei dragi de viaţa noastră. Nu putem fi liberi să ne recăpătăm vieţile, aşa cum ne dorim cu toţii.

Există posibilitatea de a ne vaccina şi de a controla boala. Stă în puterea noastră să încercam să ne informăm corect, să înţelegem, să alegem să ne vaccinăm, să putem decide, cu liberul nostru arbitru, asupra vieţii noastre”, a mai spus medicul pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT