News

În ce condiții ar putea interveni Ucraina în Republica Moldova. Precizările făcute de un consilier al lui Zelenski

Un consilier al președintelui Zelenski a declarat că Ucraina nu va interveni în Transnistria și că o astfel de decizie ar putea fi luată doar la cerea autorităților de la Chișinău.
06.05.2022 | 10:43
In ce conditii ar putea interveni Ucraina in Republica Moldova Precizarile facute de un consilier al lui Zelenski
Ucraina nu ia în calcul un atac asupra Transnistriei, explică un consilier al președintelui Zelenski. Credit foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Tensiunile în creștere din Transnistria, dar și acuzațiile regimului de la Tiraspol la adresa Ucrainei legate de atacurile din luna aprilie, au deschis speculațiile legate de o posibilă intervenție a acestei țări pe teritoriul Republicii Moldova.

În ce condiții este o posibilă o intervenție a ucrainenilor în Transnistria?

Alexei Arestovici, unul dintre consilierii președintelui Volodimir Zelenski, a vorbit joi despre posibilitatea ca Ucraina să deschidă un nou front și să intervină militar în regiunea separatistă transnistreană, notează G4 Media.

ADVERTISEMENT

Consilierul a subliniat că Ucraina nu ia în calcul un astfel de scenariu, dată fiind situația actuală. În plus, decizia de a nu ataca teritoriul disputat al Republicii Moldova, ar avea și o componentă principială, între cele două state existând relații de prietenie.

Cu toate acestea, el nu a exclus complet o acțiune militară în Transnistria, explicând că un astfel de lucru ar putea avea loc doar dacă conducerea Republicii Moldova va cere un astfel de ajutor.

ADVERTISEMENT

“Pentru ce să avem nevoie de un nou front? Credeți că nu ne ajung probleme? Este și o cauză de principiu, pentru noi Moldova este o țară profund prietenă, cu care de mulți ani suntem vecini. E inadmisibil pentru noi să vă încălcăm suveranitatea. Unica opțiune prin care Ucraina poate să ajute Moldova e dacă autoritățile vor cere ajutor de la noi”, a declarat Alexei Arestovici.

Presa din Ucraina notează că și ministrul de externe, Dmitri Kuleba, a adoptat o poziție similară. El a declarat că țara sa nu are nevoie de un nou front și că, în colaborare cu UE și Republica Moldova, va milita pentru detensionarea situației din Transnistria.

ADVERTISEMENT

Ar putea ataca Rusia Republica Moldova?

În ultimele zile, în presa internațională au apărut o serie de informații, atribuite unor oficiali din serviciile secrete occidentale, care indică faptul că regimul de la Kremlin ar fi luat decizia de a ataca Republica Moldova.

“Credem că Kremlinul a luat deja decizia de a ataca Moldova. Soarta Moldovei este foarte importantă. Dacă rușii vor începe să preia controlul, vom fi, militar, o țintă mai ușoară, iar amenințarea pentru Ucraina va fi una existențială”, explica sursa citată de jurnaliștii occidentali.

ADVERTISEMENT

Scopul unui astfel de atac ar fi acela de a asigura o poziție solidă de pe care Federația Rusă să poată lansa un atac către Odesa.

ADVERTISEMENT