News

În ce condiții vor funcționa cabinetele stomatologice din 15 mai. Ce îi așteaptă pe pacienți

05.05.2020 | 11:00
ADVERTISEMENT

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că una dintre măsurile ce vor fi relaxate din 15 mai vizează cabinetele stomatologice, însă acestea vor funcționa în condiții speciale.

În ce condiții vor funcționa cabinetele stomatologice din 15 mai

Vicepreședintele Colegiului Medicilor Stomatologi din România, Norina Forna, a șinut să explice în ce condiții vor funcționa cabinetele stomatologice din 15 mai, după încetarea stării de urgență.

ADVERTISEMENT

”Este o veste foarte bună pentru pacienți în primul rând. Pregătim lărgirea ariei intervențiilor stomatologice și realizarea unui pachet de măsuri referitoare la recomandările pe care trebuie să le facem”, a declarat Forna la Digi24.

Pachetul de măsuri urmează să fie aprobat marți și prezentat medicilor stomatologi. Astfel, pacienții vor fi mai întâi triați și chestionați în legătură cu patologia pe care o au, mai ales cei care vin cu probleme acute.

ADVERTISEMENT

Sala va trebui decontaminată între manopere

”În prealabil, pacienții vor trebui să-și facă o programare, iar la programare trebuie avut grijă să se realizeze și o distanțare orară a consultațiilor. Obligatoriu, la intrarea în cabinet, pacienților li se va lua temperatura”, a mai spus Norina Forna.

Ea a precizat că nu se va mai pune problema prezenței mai multor persoane: ”O singură persoană, fără însoțitor, cu excepția cazurilor în care este vorba despre un minor sau o persoană cu dizabilități”.

ADVERTISEMENT

Stomatologii vor ierarhiza atât pacienții, cât și patologia pe care o au, lăsând la sfârșit pacienții cu manopere care produc aerosoli. Ei vor pregăti sala între pacienți, lăsând un spațiu de două ore. De asemenea, sala va trebui decontaminată între manopere.

”Medicul va trebui să aibă un echipament protector, viziera, ochelarii, capelina, botoșeii, combinezonul sunt obligatorii, mai ales în cazul în care pacientul este covid pozitiv. La fel, halatul impermeabil care să protejeze”, a afirmat Forna.

ADVERTISEMENT

Ieșirea din starea de urgență începând cu data de 15 mai aduce cu sine și o serie de relaxări, iar președintele României a precizat că printre activitățile care se vor redeschide vor fi și cabinetele stomatologice.

ADVERTISEMENT