Sport

Ivaylo Petev, full cu ași, plus „bulanul” & măiestria Rotarului

Odată cu victoria în fața CFR-ului, bulgarul Ivaylo Petev a scos din mânecă un „full” de ași, dar „bulanul” patronului Rotaru intră în competiție cu măiestria...
03.12.2023 | 00:53
Ivaylo Petev full cu asi plus bulanul  maiestria Rotarului
Ivaylo Petev era la fel de vulcanic și în perioada în care antrena Bosnia - Herțegovina (sursa Sportpictures.eu/Răzvan Păsărică)
ADVERTISEMENT

Nici prin pânzele văzduhului nu ne-am fi imaginat că Mihai Rotaru va izbuti să aducă la Universitatea Craiova un antrenor care se legitimase în Bulgaria cu trei titluri de campion la conducerea lui Ludogoreț Razgrad și cu două Cupe! Unde mai pui că, pentru a nu-și știrbi cochetăria, Craiova se obișnuise să-și revină greu din ațipeală, după „tremolourile” pe care le suferea, în aproape fiecare ediție de campionat, în care nu a început și nu a încheiat cu același tehnician, pe bancă. Acum, cu trei victorii consecutive, un „full” de (și cu) ași, Petev a oferit măsura măiestriei patronului. Cât va dura fenomenul nu putem intui, dar miza este pe bulgar…

Ivaylo Petev, full cu (și de) ași, cu Koljić, Mitriță și Laurențiu Popescu. Dar și ce „bulan”!

În fiecare an, Craiova Rotariană râvnește păcatul, iar păcatul e mereu acolo. Acum, SuperLiga ne oferă o nouă surpriză, care dezmiardă cu fierbințeli frigul Olteniei. După ce rezultatele nefaste aproape că au golit tribunele odată bucșate de ultrași, Rotaru l-a adus, printr-o măiestrie ale cărei „cheițe” ne scapă, pe Petev, vecinul de sub Dunăre, ca să se hârjonească un pic cu soarele nocturnei.

ADVERTISEMENT

De la venirea lui Ivaylo, Universitatea a învins Dinamo, a bătut Galațiul și a câștigat la ultima „mână” – pentru că tot am făcut aluzie la jocul de cărți – cu CFR Cluj. Poate că numai Victor Pițurcă, inegalabilul legitimat în materie de noroc oltenesc, se mai poate preamări cu un asemenea noroc („bulan”, în termenii academici fotbalistici), dar fostul antrenor al „Științei” poate începe să se laude cu un rival pe măsură, în persoana lui Ivaylo Petev.

Dar, să numărăm „cărțile”. În primul rând, cu tot „talismanul” Gică – Grande Craioveanu, cel care pronostica, precum un vrăjitor mayaș, triumful juveților în partida cu CFR, Universitatea s-ar fi făcut de „Sucă al lui Nea Mărin”, după cele două bare ale belicosului Tachtsidis. La al treilea posibil gol al „vișiniilor” s-a opus portarul Laurențiu Popescu, omul care a „încasat” câștigul (la un moment dat justificat) oaspeților cu grația unui portărel. Laurențiu a fost primul as…

ADVERTISEMENT

Al doilea a fost Koljić, autorul loviturii de grație din ultimul minut, un fel de Matt Damon, rece, sec și „ucigaș” la masa de joc, într-un film de referință dedicat cartoforilor de pe toate continentele.

Iar ultimul și cel din urmă as, de… pică toate calculele scepticilor, este Alexandru Mitriță. După hat-trick-ul cu Oțelul Galați, Mitriță a vorbit despre un „balon norocos”. Dar, dincolo de (sîc!) „bulan”, Alex are propria sa măiestrie, care ține pe loc timpul dogorit de jarul stadioanelor.

ADVERTISEMENT

Tachtsidis și Screciu, doi cocoși din arealul juvenil

Evident, un asemenea meci biciuit de orgolii nu putea fi decât pigmentat cu niscaiva tămbălăuri infantile, iertate, însă, părintește, de arbitrul Adrian Cojocaru. În catapeteasma gândirii lor de vedete internaționale, grecul Tachtsidis și românul Screciu au oferit imaginea gladiatorului modern, pentru care există doar mijloace, nu și scop.

Elenul l-a bușit pe Vlădoiu de aproape că l-a fericit într-un somn lin, iar în compensație, juvetele Screciu l-a trosnit pe Tachtsidis de i-au scrâșnit plombele coastelor. Plăcerea tribunei pentru caraghioslâc a crescut odată cu plecarea amubulanței, mai ales în momentul în care nici Screciu (subiect aprig disputat de „analiștii” TV după meci!) nu a fost eliminat, iar Tachtsidis (care avea deja un „galben”!) a sfidat suporterii olteni cu o „mână” de gesturi demne de clasele primare.

ADVERTISEMENT

Doi cocoși din arealul juvenil au scăpat de bătaia la palmă cu cartonașul roșu, pentru că dom’ diriginte n-a vrut să strice echilibrul, într-o seară în care nervozitatea s-a transpus în arealul unui birt de cartier, unde parcă bocăneau butoaie date de-a dura. S-a jucat mult prea „răutăcios” și parcă prea puțin eficace – din punctul de vedere al tabelei de marcaj – pentru două echipe cu pretenții europene.

Profeția lui Sorin Cârțu și cântecul la „Mandorlină”

Să revenim, însă, la eroul ultimelor seri oltenești, bulgarul Petev. Cunoscut drept un tip strict, chiar dur, antrenorul a fost aplaudat de Sorin Cârțu, după izbânda de la Galați, atunci când „leii” au întors rezultatul, de la 0-1 la 3-1. Alt „full” marca Mitriță, încă o cifră „3”, deocamdată norocoasă pentru Ivaylo! Dar, atenție, probabil candida nedumerire a tehnicianului elen s-ar putea produce taman când îi va fi viața mai parfumată…

Cu oltenii e greu să te joci, iar o lege nescrisă spune că ei nu sunt mulțumiți niciodată. În fața CFR-ului, Craiova a „cântat” norocos, la „Mandorlină”. E greu ca peluza să o recunoască. Dar când va pierde din… nenoroc, atunci să te ții, muică!

Una peste alta, important este că bătălia de la vârful clasamentului se ascute precum lupta de clasă. Și de ce nu, la fel de interesant este că încă mai apar „ași”. Fie că este vorba despre măiestria patronilor, de „bulanul” ceresc precum balonul rotond și infinit sau de sclipirile jucătorilor, iată că nu mai avem parte de jocuri deprimante.

Lumina începe să dea de furcă întunericului…

ADVERTISEMENT