Fotbal international

În memoria tatălui la Campionatul Mondial din Qatar! Copiii celui mai mare fan al Braziliei, prezent la şapte turnee consecutive, duc mai departe tradiţia

Spiritul lui Clovis Acosta Fernandes, cel mai mare fan al Braziliei, va fi prezent la Mondialul din Qatar. Copiii acestuia vor fi prezenţi în tribune la meciurile Selecao.
17.11.2022 | 22:11
In memoria tatalui la Campionatul Mondial din Qatar Copiii celui mai mare fan al Braziliei prezent la sapte turnee consecutive duc mai departe traditia
Copiii lui Clovis duc mai departe tradiţia tatălui la Campionatul Mondial din Qatar
ADVERTISEMENT

Între 1990 şi 2014, Clovis Acosta Fernandes a fost prezent la toate meciurile Braziliei la Campionatul Mondial. Bărbatul cu mustaţă ţinea mereu în braţe o copie a trofeului şi a devenit un simbol după înfrângerea Selecao în faţa Germaniei, scor 1-7. Din păcate, brazilianul a murit în 2015, însă tradiţia acestuia este dusă mai departe de cei doi copii.

Cum a devenit Clovis Acosta Fernandes cunoscut drept cel mai mare fan al Braziliei. Prezent la şapte ediţii consecutive de Campionat Mondial

La 36 de ani, în 1990, Clovis Acosta Fernandes şi-a dat demisia de la pizzeria unde lucra ca manager şi a început, cu permisiunea soţiei, să călătorească alături de naţionala Braziliei. Întâi a mers la Campionatul Mondial din Italia, unde Selecao s-a oprit în optimile de finală, după 0-1 cu Argentina, marea rivală.

ADVERTISEMENT

I-a urmat pe jucători la orice meci jucat de naţionala Braziliei, indiferent că a fost vorba de Campionat Mondial, Copa America, Cupa Confederaţiilor, preliminarii sau doar amicale. La scurt timp după turneul final din 1990, Clovis a format grupul “Gaúchos na Copa” şi a primit denumirea de “Al 12-lea jucător”. În total, brazilianul a bifat şapte ediţii consecutive de Campionat Mondial.

A sărbătorit victoriile de la Campionatele Mondiale din 1994 şi 2002, când Brazilia a triumfat, dar a şi plâns amar după finala din 1998, pierdută în faţa Franţei. Cel mai greu moment a venit la ultimul Mondial din cariera de suporter.

ADVERTISEMENT

Lacrimile lui Clovis după Brazilia – Germania 1-7. Gestul impresionant făcut la finalul umilinţei din semifinalele CM 2014

Diagnosticat cu cancer în 2006, Clovis Acosta Fernandes nu a renunţat la pasiunea pentru naţionala Braziliei, iar în 2014 spera la un nou succes al favoriţilor. Doar turneul final se juca pe teren brazilian, iar Neymar părea să fie locomotiva spre al şaselea titlu mondial pentru brazilieni.

Brazilia a mers ceas până în semifinale, unde a dat peste Germania. Selecţionata lui Luis Felipe Scolari intra pe teren cu două absenţe mari. Neymar, accidentat grav în sfertul cu Columbia, şi Thiago Silva, suspendat pentru cumul de cartonaşe galbene. Sărbătoarea brazilienilor s-a transformat într-un coşmar, iar nemţii au umilit ţara gazdă, scor 7-1.

ADVERTISEMENT

În tribunele de pe “Mineirão”, Clovis Acosta Fernandes era filmat cum plângea în timp ce ţinea strâns la piept trofeul mondial. Imaginile au devenit virale în întreaga lume, un simbol al suferinţei brazilienilor. La finalul partidei, Clovis i-a oferit cupa unui fan german, însă a primit-o înapoi imediat, pentru următorul meci al Braziliei, finala mică împotriva Olandei.

Copa America 2015 a fost ultimul turneu final pentru Clovis Acosta Fernandes, însă nici de această dată nu s-a putut bucura de un triumf al Braziliei, care a fost eliminată în sferturile de finală. Pe 16 septembrie 2015, la 60 de ani, cel mai mare suporter al Selecao s-a stins din viaţă.

ADVERTISEMENT

Copiii lui Clovis duc mai departe tradiţia tatălui. Au fost la CM 2018 şi vor fi prezenţi în Qatar

Campionatul Mondial din 2018 a fost primul la care Clovis a lipsit din tribune la meciurile Braziliei, dar locul acestuia a fost luat de Frank şi Gustavo. Cei doi vor fi pe stadion şi la turneul final din Qatar, unde brazilienii visează din nou la un succes total.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gaúchos na Copa (@gauchosnacopa)

“Suntem aici ca să aducem cupa tatălui meu. Este al şaptelea meu Campionat Mondial, acelaşi număr ca al tatălui meu. Gustavo este la al patrulea. Continuăm călătoria”, spunea Frank, în 2018, după ce ajunsese în Rusia pentru Campionatul Mondial.

ADVERTISEMENT
Tags: