News

În Ucraina a început primul proces al unui soldat rus acuzat de viol. Cine este Mihail Romanov

Comandantul rus Mihail Romanov este judecat în absență pentru viol în grup. Împreună cu un alt soldat rus, a a violat o femeie în timp ce fiul ei de patru ani era ascuns în apropiere.
26.06.2022 | 09:17
In Ucraina a inceput primul proces al unui soldat rus acuzat de viol Cine este Mihail Romanov
Mihail Romanov este judecat în lipsă Foto: Social media via Daily Mail
ADVERTISEMENT

Ucraina a organizat vineri o audiere preliminară în primul proces împotriva unui comandant rus acuzat de violarea unei mame ucrainene în timpul invaziei Rusiei, primul dintre ceea ce ar putea fi zeci de astfel de cazuri.

În Ucraina a început primul proces al unui soldat rus acuzat de viol

Mihail Romanov, în vârstă de 32 de ani, care nu se află în custodia ucrainenilor și va fi judecat în lipsă, este acuzat că a violat în mod repetat o femeie de 33 de ani, în timp ce fiul ei de patru ani s-a ascuns plângând, la câteva momente după ce soldații i-au împușcat soțul.

ADVERTISEMENT

Romanov și un alt soldat rus au pătruns în casa familiei dintr-un sat de lângă Kiev după lăsarea întunericului pe 9 martie și l-au împușcat pe soțul femeii, Oleksii, în vârstă de 33 de ani, în curtea din față, conform documentelor instanței.

Soldații lui Vladimir Putin au violat-o apoi în mod repetat pe soția victimei înainte de a părăsi casa familiei, doar pentru a se întoarce de două ori pentru a o viola din nou, se arată în dosarele instanței. Identitatea celui de-al doilea soldat nu a fost încă stabilită.

ADVERTISEMENT

Femeia, în vârstă de 33 de ani, a povestit că a auzit pași în casă după ce a auzit împușcăturile care l-au ucis pe soțul ei și l-a văzut pe comandantul rus – care s-a identificat drept Romanov – și pe un soldat mai tânăr, îmbrăcat în negru.

Femeia i-a strigat fiului ei de patru ani să rămână ascuns în camera cazanelor, unde familia se adăpostise de bombardamente în casa lor din satul Bohdanivka, la nord-estul Kievului.

ADVERTISEMENT

Violată sub amenințarea pistolului

Mama a mai relatat că soldatul mai tânăr i-a îndreptat un pistol spre cap și a scuipat: „Ar fi bine să taci, sau îți iau copilul și îi arăt creierul mamei lui împrăștiat prin casă”, relatează Daily Mail.

Femeia a fost apoi violată timp de câteva ore de către cei doi soldați, în timp ce o armă era îndreptată spre capul ei, și își auzea fiul plângând în camera de cazane.

ADVERTISEMENT

„[Tânărul soldat] mi-a spus să mă dezbrac. Apoi m-au violat amândoi, unul după altul”, a dmai spus femeia. „Nu le-a păsat că fiul meu plângea în camera cazanelor.

Mi-au spus să mă duc să-l fac să tacă și să mă întorc. Tot timpul mi-au ținut pistolul la cap și m-au batjocorit, spunând: Să o omorăm sau să o ținem în viață?”

După ore în care soldații ruși au violat-o pe rând, bărbații au plecat, dar în 20 de minute s-au întors și au violat-o din nou.

Soldații s-au întors la casa familiei pentru a treia oară pentru a o viola pe femeie, dar de data aceasta erau atât de beți încât se poticneau. În cele din urmă, au adormit, dându-i femeii timp să alerge la fiul ei și să fugă cu acesta de acasă.

„În timp ce deschideam poarta, fiul meu stătea lângă trupul tatălui său, dar era întuneric și nu a înțeles că era tatăl său”, și-a amintit ea. „A spus: Vom fi împușcați la fel ca acest om de aici?”

Băiatul nu știe că tatăl său a murit

Femeia, care de atunci a fugit în orașul Ternopil, din vestul Ucrainei, împreună cu fiul ei, a spus că băiatul de patru ani încă nu știe că tatăl său a murit și că nu poate să-i spună încă. Băiețelul mai cere să cumpere gogoși pentru tatăl său când merg la magazine.

Nu a fost imediat clar ce fel de reprezentare juridică va avea Romanov la proces, care va avea loc cu ușile închise.

Un procuror care lucrează pe cazuri de violență sexuală a spus că până la 50 de astfel de crime sunt investigate, dar că numărul cazurilor de violență sexuală comise de soldații ruși din 24 februarie ar fi probabil să fie substanțial mai mare.

Oficiali, activiști și medici au spus că mulți supraviețuitori se tem sau nu doresc să se prezinte la poliție și procurori cu cazurile lor, de teama represaliilor din partea Rusiei și a stigmatizării de către vecinii lor ucraineni.

După audierea preliminară, procurorul Oksana Kalius a declarat reporterilor că femeia a cerut ca procesul să se desfășoare cu ușile închise din cauza preocupărilor legate de intimitatea ei. Procurorul a spus că oficialii cred că Romanov este în viață și locuiește în prezent în Rusia.

Deși este foarte puțin probabil ca Moscova să-l extrădeze pe Romanov dacă soldatul ar fi condamnat, Kalius a spus că Ucraina va cere arestarea lui dacă va pleca din Rusia într-o țară terță.

„Dacă va trece granița, va fi arestat și livrat în Ucraina”, a spus ea.

Ucraina investighează mii de crime de război

Nu se cunosc prea multe informații despre Romanov. În timpul invaziei Ucrainei de către Rusia, a servit în Regimentul 239 Tancuri al Diviziei 90 de gardă și a fost implicat în ofensiva eșuată de la Kiev.

Ucraina spune că investighează mii de potențiale crime de război comise în timpul invaziei ruse, care a început pe 24 februarie.

Procurorul general Irina Venediktova a declarat că mulți dintre suspecți se află în Rusia, dar că unii au fost luați prizonieri de război de Ucraina.

Crimele rușilor împotriva civililor ucraineni documentate de reporterii și procurorii care lucrează în Ucraina au inclus agresiune sexuală, omor și jaf. Un procuror care lucrează în cazuri de violență sexuală a declarat că sunt investigate până la 50 de infracțiuni care implică agresiune sexuală și viol.

După o vizită în capitala Ucrainei la începutul acestei luni, Pramila Patten, un înalt oficial al ONU, a declarat că aceste cazuri de viol investigate „reprezintă doar vârful aisbergului”, îndemnând supraviețuitorii să iasă în față și să demaște atrocitățile comise de soldații ruși trimiși de Putin să „elibereze” Ucraina de „fascism”.

ADVERTISEMENT