News

Inamicul lui Putin, previziune despre soarta lui Prigojin. „În șase luni, fie va fi mort, fie va avea loc o a doua lovitură de stat”

Christo Grozev, principalul investigator Bellingcat în Rusia care a scris despre asasinatele comandate de Kremlin, a oferit un interviu spumos celor de la Financial Times
13.08.2023 | 15:01
Inamicul lui Putin previziune despre soarta lui Prigojin In sase luni fie va fi mort fie va avea loc o a doua lovitura de stat
Soarta lui Prigojin nu este încă clară. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Christo Grozev a vorbit nu doar despre revolta condusă de Prigojin și soarta acestuia, dar și de cât de fragil este acum regimul condus de Vladimir Putin. Jurnalistul de la Bellingcat, care a scris în repetate rânduri despre afacerile murdare ale regimului de la Kremlin a povestit și faptul că în Europa serviciile de securitate i-au spus că nu-i pot garanta siguranța, acesta trăind în prezent în Statele Unite.

Soarta lui Prigojin

În legătură cu revolta condusă de Prigojin și grupul său armat, care s-a încheiat tot atât de brusc cum a și început, au apărut nenumărate teorii. Toate încearcă să explice cum este posibil ca cineva care a pus la îndoială chiar autoritatea lui Putin nu doar că a scăpat cu viață, dar și-a păstrat averea și pare a avea libertatea de a se mișca în voie în Rusia. Una din teoriile recente merge până la a susține că de fapt toată această revoltă nu a fost decât o mișcare de a scoate la suprafață oamenii care sunt împotriva regimului lui Putin.

ADVERTISEMENT

Christo Grozev merge pe explicația cum că Vladimir Putin este mult prea slab în acest moment pentru a acționa împotriva lui Prigojin, și spune că era clar încă de la începutul anului că șeful Wagner se va ridica împotriva Kremlinului.

“Am spus în ianuarie anul trecut că Prigozhin se va întoarce împotriva lui Putin în termen de șase luni – și s-a încadrat în calendarul meu”, a spus jurnalistul rus, născut în Bulgaria.  Grozev a suspectat că tentativa de lovitură de stat din 23 iunie urma să aibă loc cu o noapte înainte deoarece, spune el, a existat o explozie a traficului telefonic între militarii de rang înalt din Rusia.

ADVERTISEMENT

După ce, până acum, se pare că l-a lăsat pe Prigojin să scape, nu pare acum Putin slab? “Putin a ieșit la televizor și l-a numit pe Prigojin trădător”, răspunde Grozev. “Toată lumea știe ce se face cu “trădătorii” și Putin nu a făcut asta. El vrea să-l vadă mort. Nu poate face asta încă. În șase luni, Prigojin fie va fi mort, fie va avea loc o a doua lovitură de stat. Sunt agnostic între cele două, dar nu pot să văd că nu se va întâmpla niciuna dintre acestea”, a mai spus jurnalistul rus, subliniind că e gata să parieze că unul dintre cele două scenarii se va întâmpla în următoarele șase luni.

De unde ar putea veni următoarea revoltă

Jurnalistul, aflat în contact cu nenumărate surse din Rusia, este întrebat apoi de unde crede că ar putea veni următoarea revoltă sau lovitură de stat. Acesta spune că aproape nimeni din elitele Rusiei nu vede vreun beneficiu în actualul război, însă nu pot acționa în acest sens.

ADVERTISEMENT

“Cred că nicio parte a elitei, cu excepția complexului militar industrial, nu vede vreun sens pentru ei în acest război. Dar ei nu vorbesc pentru că se află într-o dilemă a prizonierului (din teoria jocurilor, situația în care acțiunea rațională individuală duce la un rezultat suboptim – n.r.). Ei nu vor să fie primii care se mișcă sau singurii”, spune Christo Grozev, care amintește de generalul rus Ivan Popov care a dispărut după ce a criticat gestionarea operațiunii militare speciale. “Sunt foarte îngrijorat pentru bunăstarea lui”, subliniază Grozev.

Dar care ar putea fi catalizatorul pentru următoarea încercare de a dărâma regimul lui Putin?

„Ar putea avea două variante. Fie dilema prizonierului poate fi spartă, fie vor scăpa de el printr-o lovitură de stat mai bine coordonată. Nu aveți încă așa ceva în rândul oligarhilor, sau cu niciunul dintre miniștri, sau cu FSB. Dar este neplăcut pentru restul elitei să trăiască într-o Coreea de Nord cu conturile bancare înghețate. S-ar putea întâmpla și alte declanșatoare. Să zicem o răsturnare de situație pe linia frontului”, a mai precizat acesta, povestind că următorul subiect la care lucrează vizează o serie de dezvăluiri privind „agenții ilegali” pe care Moscova îi are în Statele Unite, amintind de serialul TV, The Americans.

ADVERTISEMENT

În luna februarie a anului trecut, a fost obligat să părăsească Viena după ce autoritățile austriece i-au spus că nu-i mai pot garanta siguranța. În ciuda faptului că este bulgar, Grozev a fost pus sub acuzare de sistemul judiciar al lui Vladimir Putin ca “agent străin” – în esență, un dușman al Rusiei cu o țintă pe spate. După ce a analizat alte opțiuni europene, Grozev a ajuns la concluzia că America este cel mai sigur loc în care se poate afla. Familia sa rămâne stabilită în Europa, scrie Financial Times.

“Să spunem că alternez între coasta de vest și cea de est”, spune el.

“Nu știi care sunt noile reguli ale jocului. Înainte existau anumite reguli, inclusiv aceea că voi [rușii] nu faceți nimic pe teritoriul american, dar nu se știe niciodată dacă aici este semnificativ mai sigur. Ceea ce este clar este că Europa nu este sigură. Și am primit acest mesaj de la mai multe agenții europene de aplicare a legii, inclusiv din Austria. Trebuie să înțelegeți că este nevoie de mult pentru ca austriecii să admită că nu vă pot proteja, așa că trebuie să fie ceva serios.”, a mai povestit jurnalistul rus, care a amintit că a primit același mesaj și din partea Turciei sau a Emiratelor Arabe Unite.

ADVERTISEMENT