News

Încă un șef al Lukoil a fost găsit mort. Este al 4-lea manager decedat în condiții suspecte în ultimii doi ani

Încă un șef al companiei rusești Lukoil a fost găsit mort, fiind vorba despre al 4-lea manager care moare cel puțin suspect în ultimii doi ani.
14.03.2024 | 00:15
Inca un sef al Lukoil a fost gasit mort Este al 4lea manager decedat in conditii suspecte in ultimii doi ani
Încă un șef al Lukoil a fost găsit mort. Este al 4-lea manager decedat în condiții suspecte în ultimii doi ani
ADVERTISEMENT

Este vorba de această dată despre Vitali Robertus, în vârstă de 54 de ani, vicepreședinte al Lukoil. Nu se cunosc momentan detalii despre moartea sa, însă compania a transmis condoleanțe familiei, fără a oferi mai multe detalii.

Încă un șef al Lukoil a fost găsit mort: Vitali Robertus

”Suntem profund întristați să anunțăm că Vitali Vladimirovici Robertus, vicepreședinte al companiei, a murit subit la vârsta de 54 de ani”, a transmis Lukoil, conform Ukrainska Pravda. Este al 4-lea magnat care moare în doar doi ani, astfel că presa occidentală a speculat că aceste morți sunt cel puțin suspecte.

ADVERTISEMENT

În urmă cu un an murea Vladimir Nekrasov, președintele Consiliului de Administrație al Lukoil. Acesta se stingea în octombrie 2023 din cauza unei insuficiențe cardiace acute. Acesta venise ”la putere” după moartea suspectă a lui Ravil Maganov, președintele anterior. Acesta căzuse de la o fereastră a Spitalului Clinic Central din Moscova în august 2022.

Un alt deces suspect a fost cel al lui Alexander Subotin, găsit mort în casa sa, în mai 2022. Și acesta ar fi murit ”din cauza unei insuficiențe cardiace acute”. Încă din momentul invaziei din Ucraina, tot mai mulți magnați, oligarhi sau diverși oficiali din Rusia au început să moară pe capete.

ADVERTISEMENT

Fie în accidente bizare, cum ar fi ”căzutul de pe geam”, fie din cauza unor ”insuficiențe caridiace acute”. Opoziția și presa din Occident a scris de mai multe ori că aceste morți ar fi fost comandate de către FSB sau Vladimir Putin, care a dorit să se asigure că nu mai are rivali. De altfel, inclusiv infracturile suspecte puteau fi provocate de anumite injecții.

Morțile suspecte care s-au înregistrat de la invazia Ucrainei

Interesant, nu doar rivalii lui Vladimir Putin au murit pe capete în acești doi ani, ci și apropiați ai lui Vladimir Putin, semn că lupta pentru putere se dă între mai multe tabere. De exemplu cea mai recentă moarte este cea din februarie 2024, când fiul directorului Rosneft, cel mai mare producător de petrol al țării, a murit subit.

ADVERTISEMENT

Ivan Secin avea 35 de ani și ar fi murit din cauza ”unui cheag de sânge”. ”A căzut pe pat și și-a pierdut cunoștința. Cei din jurul lui l-au pus pe Ivan pe podea și au încercat să-l resusciteze”, a transmis presa din Rusia. Igor Secin, tatăl băiatului, a interzis ulterior orice anchetă oficială pe această temă și a ordonat Serviciului de Securitate al Rosfneft să investigheze acest deces.

Ivan Secin era un apropiat al lui Vladimir Putin, fost angajat al Gazprom Bank. În urmă cu 10 ani era decorat de Vladimir Putin ”pentru marile sale contribuții și pentru anii mulți de muncă conștiincioasă”. Mai mult, tatăl său, Igor Secin este supranumit mâna dreaptă a lui Putin și cândva era considerat unul dintre cei mai puternici oameni din Rusia.

ADVERTISEMENT

Vicepremier din 2008 până în 2012, Secin senior este un apropiat al serviciilor de securitate rusești, în frunte cu FSB. De altfel, Secin este unul dintre Oligarhii sancționați de UE în 2022, fiind un susținător al războiului împotriva Ucrainei. Zeci de persoane cunoscute au murit în Rusia, în mod suspect, de la începerea războiului din Ucraina.

ADVERTISEMENT