News

Încă unul dintre contracandidații republicani ai lui Trump s-a retras. Doar patru mai participă la următoarea dezbatere electorală

Doug Burgum a pus capăt candidaturii la alegerile prezidențiale din 2024. Următoarea dezbatere republicană se dă doar între patru candidați. Trump lipsește din nou
05.12.2023 | 17:38
Inca unul dintre contracandidatii republicani ai lui Trump sa retras Doar patru mai participa la urmatoarea dezbatere electorala
Doug Burgum nu a reușit să se califice pentru cea de-a patra dezbatere republicană Sursa foto: The New York Times, PBS / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Plecarea lui Burgum, guvernatorul Dakota de Nord, restrânge tehnic câmpul candidaților republicani, în timp ce criticii lui Donald Trump lansează apeluri pentru candidații care nu se numesc Trump să se consolideze în jurul unei singure alternative. Senatorul Tim Scott din Carolina de Sud, fostul vicepreședinte Mike Pence, fostul congresman texan Will Hurd și Larry Elder, un prezentator de radio conservator, au părăsit de asemenea cursa.

Încă unul dintre contracandidații republicani ai lui Trump s-a retras

Presiunea este acum asupra lui Chris Christie, fostul guvernator al New Jersey, care nu a a atras alegătorii republicani la nivel național, dar ale cărui scoruri relativ puternice în sondaje în New Hampshire îi împiedică pe Nikki Haley, fostul guvernator al Carolinei de Sud, sau pe guvernatorul Ron DeSantis din Florida să consolideze votul anti-Trump.

ADVERTISEMENT

Doug Burgum, un guvernator aflat la al doilea mandat și un bogat antreprenor de software, era puțin cunoscut la nivel național când și-a lansat campania prezidențială pentru 2024 în iunie, prezentând prioritățile sale în domeniul energiei, economiei și securității naționale, precum și rădăcinile sale din orașele mici și conducerea statului slab populat.

El a participat la primele două dezbateri republicane, îndeplinind cerințele referitoare la numărul de donatori ale Comitetului Național Republican prin oferirea de carduri Biden Relief de 20 de dolari – o aluzie la creșterea ratei inflației în timpul mandatului președintelui Joe Biden – în schimbul unor donații de 1 dolar. Tactica a atras scepticism cu privire la legalitatea sa, deși echipa de campanie a lui Burgum a declarat că consilierii săi juridici au analizat și aprobat metoda.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, el nu a reușit să se califice pentru cea de-a treia dezbatere, după ce nu a reușit să îndeplinească cerințele referitoare la sondaje. Și se părea că nu se va califica nici pentru a patra dezbatere, care va avea loc miercuri în Alabama.

Într-adevăr, el a acuzat RNC, care stabilește calificările pentru dezbateri, că “naționalizează procesul alegerilor primare și ia puterea democrației de la cetățenii implicați și grijulii din Iowa și New Hampshire”, relatează TIME.

ADVERTISEMENT

“Nu este misiunea lor să reducă concurența și să restricționeze ideile noi prin ‘restrângerea câmpului’ cu câteva luni înainte de adunările electorale din Iowa sau de prima din țară, alegerile primare din New Hampshire“, a scris el în declarația prin care și-a anunțat retragerea.

“Aceste criterii arbitrare asigură avantaje pentru candidații de pe marile piețe mediatice de pe coastă față de inima Americii. Niciunul dintre criteriile lor de dezbatere nu are legătură cu calificările legate de îndeplinirea efectivă a funcției de președinte.”

ADVERTISEMENT

Campanie pe bani proprii

În cele din urmă, el nu a reușit să câștige prea mult teren în fața rivalilor săi într-o competiție dominată de fostul președinte Donald Trump. El se alătură fostului vicepreședinte Mike Pence, senatorului Tim Scott din Carolina de Sud, prezentatorului de emisiuni radiofonice Larry Elder, omului de afaceri Perry Johnson, fostului congresman texan Will Hurd și primarului din Miami Francis Suarez, care și-au suspendat campania.

Doug Burgum a injectat milioane de dolari din banii proprii în cursa electorală, reprezentând 12,2 milioane de dolari din cele 15,1 milioane de dolari strânse de echipa sa de campanie sa din martie până în septembrie, potrivit documentelor depuse la Comisia Electorală Federală. Un super comitet de acțiune politică (PAC) care îi susține candidatura a strâns peste 11 milioane de dolari în primele șase luni ale acestui an, potrivit declarațiilor.

Aproape că a ratat prima sa oportunitate de expunere publică națională când și-a rupt tendonul lui Ahile cu o zi înainte de dezbaterea inaugurală din august, în Milwaukee. Dar a perseverat, spunând mai târziu reporterilor că a stat într-un picior în spatele podiumului. Ulterior, și-a reluat campania purtând o orteză și folosind un scuter pentru genunchi.

Burgum era un nou-venit în politică în 2016, când a pus în scenă o surpriză în fața procurorului general în alegerile primare republicane pentru guvernator din Dakota de Nord. El se află acum la al doilea mandat de guvernator și este eligibil pentru un al treilea în 2024, deși nu a indicat dacă intenționează să candideze din nou.

Burgum a preluat funcția pe fondul protestelor legate de conducta Dakota Access și al unui deficit masiv de venituri ale statului. El a promovat o viziune de “reinventare” a guvernului de stat în calitate de candidat și după ce a câștigat.

În 2021, și-a exercitat dreptul de veto contra proiectelor de lege care interziceau obligativitatea purtării măștii de protecție, legiferată la nivel de stat, și restricționau accesul elevilor transsexuali la sporturile din școlile publice, deși Legislativul a trecut peste el în ceea ce privește primul caz.

În 2023, el a semnat aproximativ o duzină de proiecte de lege pe care opozanții le-au văzut ca restricționând persoanele transsexuale, inclusiv noi proiecte de lege privind sportul și o interdicție privind serviciile medicale pentru afirmarea sexului la copiii transgender.

Înainte de a fi guvernator, Burgum a fost cunoscut ca om de afaceri care a condus Great Plains Software, pe care Microsoft a achiziționat-o pentru peste 1 miliard de dolari în 2001. El a rămas în funcția de director executiv la Microsoft până în 2007. A condus și alte companii în domeniul dezvoltării imobiliare și al capitalului de risc.

Doar patru candidați, calificați la următoarea dezbatere republicană

Patru candidați republicani vor urca pe scena din Tuscaloosa miercuri seară pentru cea de-a patra dezbatere republicană: fostul ambasador la Națiunile Unite Nikki Haley, guvernatorul Floridei Ron DeSantis, fostul guvernator din New Jersey Chris Christie și antreprenorul în domeniul tehnologiei Vivek Ramaswamy. Fostul președinte Donald Trump va lipsi din nou de la eveniment.

Pentru a participa la dezbatere, candidații au trebuit să îndeplinească cerințele Comitetului Național Republican pentru dezbateri, respectiv cel puțin 80.000 de donatori unici, cu cel puțin 200 de donatori unici per stat sau teritoriu în cel puțin 20 de state sau teritorii, și să obțină cel puțin 6% în două sondaje naționale aprobate sau 6% într-un sondaj național și 6% în sondaje din două state diferite în care se desfășoară primele alegeri primare.

Haley a apărut ca fiind cel mai viabil candidat alternativ la Trump în ultimele săptămâni, depășindu-l sau egalându-l pe DeSantis pe locul al doilea în Iowa, New Hampshire și Carolina de Sud. Săptămâna trecută, ea a obținut sprijinul rețelei politice conduse de miliardarul conservator Charles Koch.

Campania lui DeSantis și super PAC-ul care îl susține s-au confruntat recent cu o dramă, PAC-ul care a supervizat o mare parte din operațiunea sa prezidențială concediindu-și directorul general la mai puțin de două săptămâni după ce precedentul director general a demisionat.

La doar șase săptămâni până la adunarea electorală din Iowa, Christie și Haley au făcut progrese în rândul independenților și al alegătorilor republicani anti-Trump, dar bazinul de susținători care se suprapun le complică amândurora calea în New Hampshire.

În prezent, Haley se află pe locul al doilea în sondaje în acest stat, dar Christie atrage mai mult de 10% dintre potențialii alegători primari, o cotă care s-ar putea dovedi esențială pentru eforturile de consolidare a GOP împotriva lui Trump.

Guvernatorul Dakota de Nord, Doug Burgum, și-a suspendat campania luni, după ce nu s-a calificat la ultima dezbatere. Fostul guvernator al statului Arkansas, Asa Hutchinson, nu s-a calificat nici el, după ce nu a reușit să se califice la ultimele două dezbateri.

ADVERTISEMENT