ADVERTISEMENT
News

Incendiu catastrofal într-un spital Covid-19. Peste 80 de irakieni și-au pierdut viața

Autor: Adrian Ilie | 25.04.2021 | 13:38
Incendiu catastrofal într-un spital Covid-19. Peste 80 de irakieni și-au pierdut viața
Incendiu catastrofal într-un spital irakian/ Foto: captură Twitter

Cel puțin 82 de oameni au murit într-un puternic incendiu ce a cuprins un spital din capitala Irakului, Bagdad, iar alte zeci au fost rănite. Focul a izbucnit în secția de terapie intensivă, unde era tratate cazurile grave de infectare cu coronavirus.

ADVERTISEMENT

UPDATE 13.40: Bilanțul provizoriu oficial al catastrofei de la spitalul Ibn al-Khatib a ajuns la cel puțin 82 de morți și 110 răniți. Revizuirea bilanțului vine la numai o oră de la prima raportare oficială, când un oficial irakian anunța că există 58 de morți, dintre care 28 erau pacienți conectați la ventilatoare.


Știrea inițială: Incendiul de la spitalul Ibn al-Khatib, unde sunt tratate cele mai severe forme de Covid-19,  a izbucnit, se pare, din cauza exploziei unui tub de oxigen. Ulterior alte tuburi „depozitate fără a respecta condițiile de securitate” au explodat în serie, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

ADVERTISEMENT

Printre victime se află și rude ale celor internați, câteva zeci aflându-se la acel moment în spital. După deflagrația de la secția de terapie intensivă, flăcările s-au extins și la alte etaje ale clădirii. Pe lângă persoanele care au murit, circa alte 50 au fost rănite, potrivit unor surse medicale.

Neglijența, prima ipoteză

Apărarea civilă irakiană nu a dat un bilanț clar al catastrofei indicând doar că a putut „salva 90 de persoane din totalul de 120 de bolnavi şi rude”.  Nici Ministerul Sănătății nu a publicat vreun comunicat în care să ofere un bilanț.

ADVERTISEMENT

Potrivit mai multor surse, neglijența este cauza incendiului. Un val de indignare a cuprins țara de 40 de milioane de locuitori, iar guvernatorul Bagdadului, Mohammed Jaber, a cerut Ministerului Sănătății „o comisie de anchetă pentru ca cei care nu şi-au făcut treaba să fie aduşi în faţa justiţiei.

Sistemul medical din Irak nu și-a revenit de pe urma celor patru decenii de războaie în care a fost implicată țara, iar corupția endemică afectează sistemele publice, inclusiv pe cel sanitar.

ADVERTISEMENT

Astfel, Irakul a trebuit să înfrunte pandemia de coronavirus cu o lipsă acută de medicamente, medici și spitale. Potrivit celor mai recente statistici oficiale, 1.025.288 de irakieni au fost diagnosticați cu Covid-19 de la apariţia în februarie 2020 a coronavirusului în Irak, dintre care 15.217 au murit.

Numărul relativ mic de decese raportat la numărul infectărilor este explicat prin faptul că populația Irakului este una dintre cele mai tinere din lume.

ADVERTISEMENT
Tags:
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!