News

Închiderea școlilor, soluția epidemiologilor pentru limitarea infectării cu SARS-CoV-2. București, Ilfov și Timișoara, în vârful valului pandemic. “Sunt peste limita acceptată”

Revenirea totală la învățământul online este soluția propusă de specialiștii epidemiologi pentru limitarea numărului cazurilor de îmbolnăviri în rândul elevilor, dar răspunsul final al autorităților rămâne așteptat.
15.10.2021 | 16:31
Inchiderea scolilor solutia epidemiologilor pentru limitarea infectarii cu SARSCoV2 Bucuresti Ilfov si Timisoara in varful valului pandemic Sunt peste limita acceptata
Închiderea școlilor, soluția epidemiologilor pentru limitarea infectării cu SARS-CoV-2. București, Ilfov și Timișoara, în vârful valului pandemic. "Sunt peste limita acceptată"
ADVERTISEMENT

Noul val al pandemiei crește amenințător și chiar vineri, după cum a anunțat FANATIK, CNSU s-a întâlnit pentru a discuta propunerea INSP de carantinare a Bucureștiului și a Județului Ilfov, acolo unde situația a devenit dramatică. Cu toate că incidenţa este mai ridicată ca niciodată, decizia luată a fost aceea de a nu carantina Capitala.

Medicul specialist Doina Azoicăi a declarat, în exclusivitate pentru FANATIK, că „în zonele cu incidență foarte crescută, cum este cazul Bucureștiului, județului Ilfov și al Timișoarei, măsura revenirii la sistemul de învățământ online este obligatorie”.

ADVERTISEMENT

Afirmația medicului specialist a venit la numai o zi după ce șeful DSU, Raed Arafat, a afirmat că „școlile nu se vor închide și vor rămâne deschise până în ultimul moment”. Potrivit acestuia, măsura ar urma să aibă în vedere strict educația elevilor, care, în cazul învățământului desfășurat în condiții normale, ar urma să nu mai piardă din materie.

Epidemiologul Doina Azoicăi (sursa youtube.com)
Epidemiologul Doina Azoicăi (sursa youtube.com)

Epidemiologul Doina Azoicăi: „În zonele necarantinate, activitatea școlară se poate desfășura, dacă nu se identifică existența focarelor de infecție”

Cu toate acestea, la nivelul întregii țări sunt raportate, zilnic, în jur de 15.000 – 16.000 de noi cazuri de infectări. Din acest motiv, în opinia medicilor specialiști, se impun măsuri drastice, inclusiv în privința procesului de învățământ.

ADVERTISEMENT

„Așa cum a susținut și Institutul de Sănătate Publică București, care este structura tehnică avizată în privința controlului bolilor la nivel național, în localitățile din zonele în care incidența depășește pragul stabilit al mediei pe țară este necesară instituirea măsurilor de carantină”, a precizat, pentru FANATIK, medicul specialist Doina Azoicăi.

Președintele Societății Române de Epidemiologie a completat: „Măsura este obligatorie cu precădere în zonele cu incidență foarte crescută, cum sunt, la această oră, Bucureștiul, Ilfovul și Timișoara. Învățământul trebuie să funcționeze conform acestor noi reguli”.

ADVERTISEMENT

Potrivit medicului epidemiolog, „în cazul în care în aceste zone se instituie carantina, activitatea școlară nu poate continua ca până acum. În celelalte părți ale țării, activitatea școlară se poate desfășura în formă fizică, în situația în care, la nivelul fiecărei unități școlare, existența focarelor nu este identificată”.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu (sursa hepta.ro)
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu (sursa hepta.ro)

Avertizările primite din partea medicilor specialiști, prioritare declarațiilor oficialilor

Doina Azoicăi este de părere că, în mod suplimentar, la nivelul fiecărei unități școlare care își desfășoară, în continuare, activitatea fizic, trebuie respectate toate măsurile care vizează prevenirea apariției și transmiterii infecției în rândul școlarilor.

ADVERTISEMENT

Acest lucru trebuie controlat, atât de autoritățile din interiorul instituțiilor respective, cât și de autoritatea responsabilă sanitară din zonă.

Cu toate acestea, ministrul interimar al educației, Sorin Cîmpeanu, a considerat drept nefondată cererea DSP Ilfov, care a solicitat revenirea la sistemul online a tururor instituțiilor de învățământ. Mai mult, cererea DSP Ilfov se bazează și pe faptul că, în județ, rata de vaccinare este de numai 38%. Totuși, specialistul epidemiolog a precizat că, dincolo de afirmațiile ministrului, trebuie să primeze avertizările primite din partea medicilor.

„Aceasta este recomandarea epidemiologică, în raport cu aceea a INSP-ului și cu cea a Societății Române de Epidemiologie și a Comisiei de Epidemiologie a Ministerului Sănătății. Acestea sunt propunerile noastre, din punctul de vedere al specialiștilor în epidemiologie. Nu comentez alte păreri, dar aceste recomandări trebuie analizate de către decidenții care vor lua hotărârile necesare, ținând cont și de indicațiile tehnice”, a precizat Doina Azoicăi.

Revenind la situația din Județul Ilfov, menționăm faptul că, inițial, recomandarea pentru revenirea la sistemul online viza o perioadă de 14 zile, începând cu data de 18 octombrie.

„Nu știm dacă ne aflăm la vârful pandemiei, dar rata infectărilor depășește limita acceptată”

Președintele Societății Române de Epidemiologie a subliniat faptul că ne aflăm într-o situație de criză medicală, sanitară. „Unitățile medicale nu mai au spații de spitalizare și nici terapiile intensive nu mai fac față, iar numărul de pacienți cu forme severe și grave este foarte crescut”, a declarat Azoicăi.

La acest fenomen se adaugă numărul mare de persoane de vârste diferite, care sunt diagnosticate cu SARS-CoV-2. „Nu toți acești oameni trebuie să ajungă la spital, ci se pot carantina acasă, cu condiția respectării regulilor”, a adăugat persoana intervievată.

Doina Azoicăi a reamintit faptul că valoarea unei medii naționale de peste 8 cazuri la mia de locuitori este îngrijorătoare, în condițiile în care pragul, stabilit tot de autorități, a fost de 6 cazuri la mia de locuitori: „În afara județului Covasna, toate județele sunt în scenariul roșu”.

Așa cum se întâmplă în cazul posibilei reveniri la sistemul de învățământ online, în privința situației la nivel global se constată, de asemenea, diferențe de opinii între autorități și medicii specialiști. „Tot oficialitățile au stabilit aceste scenarii, roșu, galben și verde. Mai mult, la București, în Ilfov și la Timișoara, numărul cazurilor depășește chiar dublul mediei la nivel național”, a ținut să ne reamintească Doina Azoicăi.

Ulterior, medicul citat a punctat: „Atât în București, cât și în Ilfov, se înregistrează un număr de aproape 16 cazuri la mia de locuitori. Ne aflăm în prim val epidemic! Nu avem de unde ști dacă vorbim despre vârful acestei pandemii, dar rata infectărilor este foarte crescută și este peste limita acceptată”.

Vacanța școlară, o „supapă” sau o iluzie?

Medicul Doina Azoicăi nu a dorit să insiste prea mult pe tema vacanței școlare care se apropie și care ar putea deveni (sau nu…) o „supapă” din punctul de vedere al numărului de noi infectări. De altfel, șeful DSU, Raed Arafat, menționase acest aspect, în recentele sale afirmații.

„Aceste ipoteze, inclusiv cele referitoare la viitoarea vacanță, sunt simple comentarii. Decizia îi aparține Ministerului Educației. În această situație, în care, practic, toate județele se află în scenariul roșu, este datoria oficialităților să găsească soluțiile tehnice necesare asigurării stabilității. Nu e de datoria mea și nici nu comentez acest aspect”, a declarat medicul specialist.

În momentul de față, România se confruntă cu o situație specială. Există instituții de învățământ în care nu sunt consemnate cazuri de infectare în rândul elevilor sau al profesorilor, dar, în aceeași măsură, au fost semnalate cazuri de școli în care există zeci de situații de infectare. În același timp, potrivit tot Digi 24, există instituții de învățământ (inclusiv licee bucureștene) care au revenit la varianta online, dar și școli aglomerate, unde cursurile se desfășoară cu mulți elevi, în clase.

Șeful DSU, Raed Arafat (sursa hepta.ro)
Șeful DSU, Raed Arafat (sursa hepta.ro)

Situația de criză, rezolvabilă doar prin măsuri de urgență

Deocamdată, așa cum arăta și Raed Arafat, suspendarea cursurilor în cadrul instituțiilor de învățământ în forma „fizică” și revenirea la procesul de educație online a unei unități depinde de conducerea fiecărei școli sau a fiecărui liceu în parte.

De altfel, potrivit HotNews, Inspectoratul Școlar București a primit, încă de acum câteva zile, un număr record de cereri referitoare la întoarcerea la predarea pe internet. Inclusiv ministrul Sorin Cîmpeanu a recunoscut că nu mai puțin de 110 școli, ceea ce reprezintă aproape un sfert din numărul total, ar urma să revină la sistemul online, numai în București.

Pandemia COVID-19 nu ține cont de vârstă și acest lucru a fost menționat, în încheiere, de medicul specialist Doina Azoicăi: „Aș dori să adaug faptul că trebuie să ținem cont că ne confruntăm cu o situație de criză. Populația de toate vârstele trebuie să înțeleagă că această problemă, care include și situația sistemului de învățământ, poate fi soluționată prin măsuri de urgență”.

De altfel, concluzia la care a ajuns Președintele Societății Române de Epidemiologie este grăitoare: „Toate măsurile, mai mult sau mai puțin populare, care vor fi adoptate, au ca scop să nu moară, zilnic, câte 300 – 400 de oameni”.

ADVERTISEMENT