News

Închisoare pentru un medic din Brașov, după ce a cerut șpagă bolnavilor. Cât cerea pentru o operație

Un medic din Brașov a fost condamnat după ce le-a cerut șpagă bolnavilor, fiind surprins în flagrant de polițiști când primea 8000 de lei.
01.02.2023 | 08:49
Inchisoare pentru un medic din Brasov dupa ce a cerut spaga bolnavilor Cat cerea pentru o operatie
Medic corupt, prins în flagrant. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Medicul a primit 2 ani și 11 luni de închisoare cu suspendare pentru faptele sale, după ce a luat șpagă. Sorin Baloș a fost surprins în flagrant în timp ce primea 8000 de lei de la rudele unui pacient operat.

Medic din Timișoara, condamnat la închisoare cu suspendare

Aceleași rude i-au mai dat medicului 2000 de lei un mic avans, pentru a le opera membrul de familie. Flagrantul a avut loc în noiembrie 2021 la o clinică privată din Brașov. Bărbatul a luat mita pentru o operație pe cord deschis, conform anchetatorilor.

ADVERTISEMENT

Potrivit Observatornews.ro, medicul nu ar fi fost la prima astfel de abatere, lucru constatat de procurori. Bărbatul a primit și o amendă de 14.000 de lei, pe lângă anii de închisoare cu suspendare, care îl vor face să se gândească de două ori în viitor înainte de a mai comite acte de corupție.

“Condamnă pe inculpatul Baloş Sorin la pedeapsa de 2 ani şi 3 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită (3 acte materiale, privind pe pacienţii ***). În baza art. 62 C.pen., aplică inculpatului, pe lângă pedeapsa închisorii, şi pedeapsa amenzii penale în cuantum de 14.000 lei (200 zile amendă x 70 lei /zi).

ADVERTISEMENT

În baza art.66 alin.1 lit. a, b, g Cod penal, aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a mai exercita profesia de medic în unităţile spitaliceşti de stat, cu excepţia situaţiilor de urgenţă pe o perioadă de 1 an, în condiţiile prevăzute de art.68 Cod penal.

În baza art. 65 C.pen., aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art.66 alin.1 lit. a, b, g Cod penal (dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a mai exercita profesia de medic în unităţile spitaliceşti de stat, cu excepţia situaţiilor de urgenţă ), pe durata şi în condiţiile prevăzute de art.65 alin.3 Cod penal. 2“, este menționat în hotărârea Tribunalului.

ADVERTISEMENT

Un top oficial al corupției alcătuit anual de Transparency International plasează România pe locul 3 în clasamentul corupției din UE, după Ungaria și Bulgaria. Țara noastră e la ani lumină de percepția față de corupție din Danemarca, Finlanda sau Suedia, însă se poate considera mai norocoasă decât Sudan, Somalia sau Siria.

Procurorul șef al DNA, Crin Bologa, se plângea că instituția pe care o conduce nu are mai multă putere pentru a opri corupția din țara noastră.

ADVERTISEMENT

”Îmi pot reproșa că n-am reușit să conving celelalte puteri ale statului că DNA, așa cum este organizată, merită să i se extindă competența. Căci am pierdut din competențe în mod repetat. Noi avem competență redusă acum. Ori ca să ne folosim toate forțele și pentru a proteja bugetul public, trebuie să recăpătăm sau să ni se extindă competența. În cei 3 ani n-am reușit să extindem competența DNA. Cea mai mare lipsă a noastră, în acest moment”, a transmis Crin Bologa.

ADVERTISEMENT
Tags: