News

Papa Francisc, decizie importantă pentru viitorul Bisericii Catolice. Ce s-ar putea întâmpla după moartea lui

Papa Francisc a decis să ridice la rang de cardinal 21 de înalți prelați, fiind astfel sigur că succesorul său va fi ales de un grup apropiat lui.
10.07.2023 | 08:45
Papa Francisc decizie importanta pentru viitorul Bisericii Catolice Ce sar putea intampla dupa moartea lui
Papa Francisc, decizie importantă. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ceremonia de instalare a acestor cardinali e denumită consistoriu și va avea loc pe 30 septembrie. Papa Francisc a făcut acest anunț în timpul rugăciunii adresate turiștilor și pelerinilor din Piața Sfântul Petru. Acesta va fi cel de-al 9-lea consistoriu convocat de Papă în ultimii 10 ani.

Papa Francisc, decizie importantă pentru viitorul Bisericii Catolice

Cardinalii aleși de Papă provin din Statele Unite ale Americii, Italia, Argentina, Elveţia, Africa de Sud, Spania, Columbia, Sudanul de Sud, Hong Kong, Polonia, Malaezia, Tanzania şi Portugalia. Presa din Italia menționează că 18 dintre cei 21 de cardinali au sub 80 de ani, astfel că vor putea intra într-un conclav secret pentru a alege următorul Papă.

ADVERTISEMENT

Aceștia sunt cunoscuți sub numele de cardinali electori, iar noul Papă va fi unul dintre ei. Ceilalți cardinali, care au peste 80 de ani, trei la număr, au fost aleși drept mulțumire pentru serviciul adus Bisericii, însă nu vor avea drept de vot în cadrul unui conclav.

După consistoriul din septembrie aproximativ 73% din totalul cardinalilor electori vor fi aleși de Papa Francisc, dintr-un total de 137. În aceste condiții sunt șanse mari ca viitorul Papă să-i calce pe urmă actualului Suveran Pontif și să îmbrățișeze idei mai progresiste.

ADVERTISEMENT

Totodată, Papa Francisc a crescut considerabil șansele ca următorul Papă să vină din Asia sau Africa, după ce a acordat tot mai multă atenție țărilor din Asia și Africa atunci când a ales cardinali electori. Papa Francisc are acum 86 de ani și a petrecut în ultima perioadă 9 zile în spital, după ce a fost operat de o hernie abdominală.

Recuperarea Suveranului Pontif se pare că decurge bine, astfel că Papa va vizita Portugalia în perioada 2-4 august și Mongolia între 31 august și 4 septembrie. Conform legii de la Vatican, toți cardinalii, fără să conteze vârsta lor, au dreptul să ia parte la reuniunile de dinainte de conclav, așa numitele Congregații Generale.

ADVERTISEMENT

Cardinalii sunt următorii ca importanță după Papă în ierarhia Bisericii Catolice, fiind cei mai apropiați consilieri ai Papei. Sunt numiți metaforic prinți ai Bisericii, deși Papa Francisc le-a ordonat în trecut să nu mai trăiască asemeni unor regi și să fie mai apropiați de săraci.

Cele mai importante numiri de cardinali din ultima vreme ar fi cea a arhiepiscopului argentinian Victor Manuel Fernandez, șeful departamentului doctrinar al Vaticanului, sau cea a episcopului Stephen Chow Sau-Yan din Hong Kong. Acesta din urmă e considerat o legătură foarte importantă a Bisericii Catolice cu China comunistă, conform News.ro.

ADVERTISEMENT

Un alt cardinal important e arhiepiscopul Robert Francis Prevost, un cetățean american care a ajuns într-o funcție cheie la Vatican, ajungând să conducă departamentul care îl ajută pe Papă să aleagă noi episcopi. Predecesorul Papei Francisc, Papa Papa Benedict al XVI-lea, cunoscut și sub numele de Papa Emerit, s-a stins din viață la vârsta de 95 de ani. A ales să demisioneze din funcție în 2013, tocmai din cauza unor probleme de sănătate.

ADVERTISEMENT