News

Inspector școlar din Mureș, urmărit de DNA. Acuzații de mită: 3.000 de euro pentru o notă de trecere la BAC

Un inspector școlar din Mureș este urmărit penal de DNA. Este acuzat de luare de mită: 3.000 de euro ar fi primit pentru o notă de trecere la BAC 2023.
03.08.2023 | 16:59
Inspector scolar din Mures urmarit de DNA Acuzatii de mita 3000 de euro pentru o nota de trecere la BAC
Mită la BAC: inspector din Mureș, acuzat de DNA că a luat 3.000 de euro pentru o notă de trecere la matematică. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un inspector școlar din Mureș este urmărit penal de Direcția Națională Anticorupție (DNA), fiind acuzat de luare de mită. Ar fi încasat 3.000 de euro pentru o notă de trecere la BAC 2023.

Mită la BAC: inspector din Mureș, acuzat de DNA că a luat 3.000 de euro pentru o notă de trecere la matematică

Pe 25 iulie, procurorii de la Serviciul Teritorial Târgu Mureș al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au efectuat percheziții la sediul Inspectoratului Școlar Județean Mureș. Un anunț în acest sens era făcut de inspectorul școlar general Sabin Gavril Pășcan.

ADVERTISEMENT

Pentru că am promis mereu transparență, vă comunic faptul că în data de 25 iulie 2023 DNA – Serviciul Teritorial Târgu Mureș a descins la sediul Inspectoratului Școlar Județean Mureș pentru a ridica o serie de documente, conform mandatului de percheziție.

Având în vedere că ancheta este în desfășurare, la acest moment nu putem oferi alte detalii”, afirma, pentru cotidianul Zi de Zi, prof. drd. Sabin Gavril Pășcan.

ADVERTISEMENT

Lucrurile au escaladat în zonă. Miercuri, 2 august, același inspector anunța în presa locală că a decis să renunțe la funcție începând cu data de 8 august. El dădea asigurări că decizia sa este mai veche și nu are nicio legătură cu recentele percheziții efectuate de către Direcția Națională Anticorupție la sediul Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Mureș.

Ei bine, o surpriză uriașă a apărut joi, 3 august. DNA anunță, într-un comunicat, că inspectorul școlar general al județului Mureș este urmărit penal. Sabin Gavril Pășcan este acuzat de luare de mită (două fapte) și instigare la abuz în serviciu.

ADVERTISEMENT

Din referatul procurorilor aflăm că Pășcan ar fi încasat o șpagă de 3.000 de euro pentru a ajuta o persoană să promoveze examenul de bacalaureat. De asemenea, în calitatea sa de inspector, ar fi determinat persoanele implicate în supravegherea desfășurării probei de matematică să ajute o persoană să promoveze acest examen.

Lista de acuzații aduse de DNA pe numele inspectorului din Mureș

”În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

ADVERTISEMENT
  • În perioada organizării examenului de bacalaureat, sesiunea iunie – iulie 2023, suspectul Pășcan Sabin Gavril ar fi determinat persoanele implicate în supravegherea desfășurării probei de matematică să ajute o persoană să promoveze acest examen.
  • În același context, inspectorul general școlar ar fi primit, printr-un intermediar, suma de 3.000 euro pentru a ajuta o altă persoană să promoveze examenul de bacalaureat.
  • În data de 14 martie 2023, suspectul Pășcan Sabin Gavril, după ce ar fi aprobat transferul unui școlar de la o unitate de învățământ la alta, ar fi pretins părinților acestuia (soliști de muzică populară) susținerea unui moment artistic, cu titlu gratuit, la un eveniment organizat de către suspect cu ocazia sărbătorilor pascale, lucru acceptat de către aceștia. Ulterior, momentul artistic respectiv ar fi fost susținut, tot cu titlu gratuit, de către o colegă a celor doi soți”, anunță DNA.

DNA mai precizează că persoana care a dat mita de 3.00 de euro a încheiat cu procurorii anticorupție, în data de 28 iulie 2023, un acord de recunoaștere a vinovăției.

Cetățeanul în cauză ”a fost de acord cu încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și cu felul și cuantumul pedepsei aplicate respectiv 1 (un) an și 4 (patru) luni închisoare cu suspendare”, mai spun procurorii.

ADVERTISEMENT