News

Întâlnirea care dă fiori lumii întregi. Ce caută Kim Jong Un în Rusia

Șeful de stat nord-coreean a sosit în Rusia pentru o întâlnire cu președintele Vladimir Putin. Motivele pentru care liderii lumii sunt îngrijorați
12.09.2023 | 14:17
Intalnirea care da fiori lumii intregi Ce cauta Kim Jong Un in Rusia
Cei doi șefi de stat se întâlnesc pentru prima dată din 2019 Sursa foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Kim Jong Un a ajuns în Rusia, iar lumea întreagă așteaptă cu îngrijorare întâlnirea dintre liderul nord-coreean și președintele rus care ar urma să aibă loc săptămâna aceasta la Vladivostok. Va fi prima reuniune a celor doi șefi de stat din 2019, pe fondul îmbunătățirii relațiilor dintre cele două țări.

Kim Jong Un a ajuns în Rusia

Summitul celor doi președinți ar urma să aibă loc în marja Forumului Economic Estic anual, care continuă până miercuri în orașul port rus. Întrevederea dintre Putin și Kim este probabil să aibă loc în aceeași zi, potrivit analiștilor sud-coreeni.

ADVERTISEMENT

Kim a trecut granița în Rusia marți dimineață, potrivit agenției de știri ruse de stat RIA, citată de The Washington Post. Aceasta va fi prima călătorie internațională făcută publică a lui Kim de la impunerea închiderii frontierelor din cauza pandemiei de Covid-19, la începutul anului 2020.

Analiștii se așteaptă ca cei doi lideri să discute despre arme, muncitori și transferuri de alimente, într-un efort comun de a reduce influența SUA în regiune.

ADVERTISEMENT

Potrivit evaluărilor serviciilor americane de informații, întâlnirea dintre cei doi lideri vine în contextul unei înrăutățiri a situației economice din Coreea de Nord și a unei izolări internaționale tot mai accentuate a Rusiei, care are nevoie de noi stocuri de arme și muniții pentru continuarea războiului din Ucraina.

Kim și Putin ar urma să discute despre posibile acorduri referitoare la arme pentru a susține forțele de luptă ale Rusiei, potrivit unor înalți oficiali americani.

ADVERTISEMENT

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate din SUA, John Kirby, a declarat că Rusia și Coreea de Nord negociază un posibil acord de aprofundare a cooperării în cadrul căruia “Rusia ar primi cantități semnificative și mai multe tipuri de muniții” din Coreea de Nord pentru a fi folosite în Ucraina.

Mizele întâlnirii care dă fiori reci lumii întregi

Kim Jong Un este liderul uneia dintre cele mai izolate țări din lume și călătorește rar pe plan internațional. Cu toate acestea, o astfel de călătorie ar fi fost foarte puțin probabilă cu doar câteva luni în urmă, înainte ca Coreea de Nord să înceapă să relaxeze treptat restricțiile impuse din cauza pandemiei.

ADVERTISEMENT

Înrăutățirea condițiilor economice a împins regimul Kim să caute ajutor extern și să reia parțial comerțul. Între timp, Rusia a ajutat la facilitarea progreselor nucleare și de înarmare ale Coreei de Nord de la prăbușirea în 2019 a negocierilor diplomatice dintre SUA și Coreea de Nord.

De la invazia Rusiei în Ucraina, Kim a sprijinit în mod deschis Moscova. Coreea de Nord este una dintre cele cinci țări care au refuzat să condamne invazia Rusiei în Ucraina și și-a exprimat sprijinul pentru anexarea ilegală de către Rusia a unor părți din Ucraina.

Coreea de Nord a adoptat această poziție în mare parte din motive de securitate, este de părere Atsuhito Isozaki, profesor de studii nord-coreene la Universitatea Keio din Japonia.

“Au existat diferențe de opinie cu privire la dezvoltarea armelor nucleare cu aliatul său China, astfel încât a devenit din ce în ce mai periculos să se bazeze în întregime pe relația lor cu China. Rusia va servi drept contrabalansare a Chinei”, a spus el.

Apropierea din motive de securitate a fost evidentă în iulie, când ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a călătorit la Phenian. Șoigu a devenit primul ministru rus al apărării care a vizitat Coreea de Nord de la prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991.

Kim i-a fost ghid lui Șoigu printr-o expoziție dedicată apărării care prezenta rachete balistice, interzise în conformitate cu rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU adoptate inițial cu sprijinul Rusiei.

Ce vrea Putin?

Kremlinul vrea mai multă muniție din stocurile Coreei de Nord, în condițiile în care rezervele Rusiei sunt scăzute, incapabile să țină pasul cu cantitățile consumate în războiul împotriva Ucrainei. Industria de apărare a Rusiei a crescut producția de artilerie în acest an și este pe cale să producă 2,5 milioane de obuze, o creștere de la 1,7 milioane în anul precedent.

Pentru Rusia este important să obțină acces nu doar la stocurile considerabile de muniție ale Coreei de Nord, ci și la capacitatea sa de producție.

Coreea de Nord deține de mult timp un stoc de muniții care sunt compatibile cu armele Rusiei. Luptele din timpul Războiului din Coreea (1950-1953) s-au încheiat cu o încetare a focului, iar ambele Corei au păstrat un arsenal uriaș de artilerie și alte arme convenționale în caz de război.

De un interes deosebit pentru Rusia sunt platformele de artilerie precum sistemul de 152 mm și lansatoarele de rachete, cum ar fi sistemul de 122 mm și poate cel de 107 mm, a declarat Bruce Bechtol, expert în probleme militare nord-coreene și de contra-proliferare la Angelo State University din Texas.

Există, de asemenea, alte arme de calibru mic și chiar tancuri și transportoare blindate de trupe care sunt modelate după modele sovietice, a scris Bechtol pentru 19FortyFive, un site de analiză a securității naționale.

Ce vrea Kim?

Kim caută cel mai probabil ajutor economic și asistență tehnică pentru a-și extinde arsenalul militar, spun experții. Izolarea pandemică a Coreei de Nord a adâncit dificultățile economice și nesiguranța alimentară. Țara a importat mii de tone de făină de grâu din Rusia în acest an, iar alte cantități ar putea ajunge aici după întâlnirea celor doi lideri.

Kim ar urma, de asemenea, să abordeze subiectul trimiterii mai multor muncitori nord-coreeni în Rusia, unde aceștia câștigă valută străină atât de necesară pentru regim. Aproape toți lucrează în meserii solicitante fizic, cum ar fi construcțiile sau silvicultura.

Potrivit analiștilor, acesta este un domeniu cheie de interes reciproc pentru Rusia, deoarece economia sa suferă de un deficit uriaș de muncitori datorită producției accelerate din industria de apărare și a sutelor de mii de ruși aflați pe frontul din Ucraina sau care au fugit pentru a scăpa de război.

Se crede că mii de nord-coreeni se află încă în Rusia, încălcând sancțiunile ONU care au cerut ca toți lucrătorii nord-coreeni din străinătate să se întoarcă acasă până la sfârșitul anului 2019.

Rusia folosește de mult timp muncitorii nord-coreeni ca o sursă ieftină și de încredere de forță de muncă. Oficialii ruși au aprobat în mod public o posibilă trimitere de lucrători nord-coreeni în regiunile separatiste din estul Ucrainei susținute de Moscova.

Kim ar putea căuta și sprijin tehnologic din partea Rusiei pentru a dezvolt noi sisteme de armament. Coreea de Nord a dezvoltat în trecut rachete care seamănă foarte mult cu cele ale Rusiei.

Hwasong-18 a Coreei de Nord și Topol-M a Rusiei au dimensiuni fizice și date privind traiectoria de zbor “aproape identice”, ceea ce sugerează o cooperare tehnică provenită din Rusia, potrivit unui raport publicat luna trecută de think tank-ul Center for Strategic and International Studies, cu sediul la Washington.

ADVERTISEMENT