News

Inteligenţa artificială a creat un antibiotic care distruge o superbacterie ucigaşă. Descoperire revoluţionară pentru medicină

Inteligenţa artificială a fost folosită în descoperirea abaucin, un medicament eficient împotriva "Acinetobacter baumannii", o bacterie care provoacă infecții periculoase.
26.05.2023 | 15:22
Inteligenta artificiala a creat un antibiotic care distruge o superbacterie ucigasa Descoperire revolutionara pentru medicina
Un antibiotic care distruge o superbacterie a fost descoperit cu ajutorul inteligenţei artificiale
ADVERTISEMENT

Inteligenţa artificială (AI) a fost folosită de oamenii de știință pentru descoperirea unui nou antibiotic, care poate ucide o superbacteriecare care este de obicei rezistentă la toate antibioticele cunoscute. Potrivit unui nou studiu publicat în Nature Chemical Biology, un grup de oameni de știință de la Universitatea McMaster și de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts au descoperit un antibiotic care poate fi folosit împotriva acestei bacterii.

În 90 de minute, inteligenţa artificială a analizat peste 6.500 e compuşi

Superbacteria în cauză este “Acinetobacter baumannii”, pe care Organizația Mondială a Sănătății a clasificat-o drept o amenințare „critică” între „patogenii prioritari” – un grup de familii de bacterii care reprezintă cea mai mare amenințare pentru sănătatea umană.

ADVERTISEMENT

Potrivit OMS, aceste bacterii au abilități încorporate de a găsi noi modalități de a rezista tratamentului și pot transmite material genetic care le permite și altor bacterii să devină rezistente la medicamente.

În particular, “Acinetobacter baumannii” reprezintă o amenințare pentru spitale, casele de bătrâni și pacienții care au nevoie de ventilatoare și catetere de sânge, precum și pentru cei care au răni deschise de la operații.

ADVERTISEMENT

Bacteriile pot trăi perioade îndelungate de timp pe echipamentele comune și pot fi răspândite adesea prin mâinile contaminate. Pe lângă infecțiile din sânge, “Acinetobacter baumannii” poate provoca infecții la nivelul tractului urinar și plămânilor. Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, bacteriile pot, de asemenea, să „colonizeze” sau să trăiască într-un pacient fără a provoca infecții sau simptome.

Studiul publicat joi a dezvăluit că cercetătorii au folosit un algoritm AI pentru a analiza mii de molecule antibacteriene în încercarea de a prezice noi clase structurale. Ca rezultat al screening-ului AI, cercetătorii au reușit să identifice un nou compus antibacterian pe care l-au numit abaucin.

ADVERTISEMENT

„Aveam o mulțime de date care doar ne spuneau despre care substanțe chimice sunt capabile să omoare o grămadă de bacterii și care nu. Sarcina meaa fost să antrenez acest model și tot ceea ce avea să facă acesta era să ne spună în esență dacă moleculele noi vor avea sau nu proprietăți antibacteriene”, a spus Gary Liu, absolvent al Universităţii MacMaster care a lucrat la studiu.

După ce oamenii de știință au instruit modelul AI, l-au folosit pentru a analiza 6.680 de compuși. Analiza a durat o oră și jumătate și a ajuns să selecţioneze câteva sute de compuși, dintre care 240 au fost apoi testați într-un laborator. Testele de laborator au dezvăluit în cele din urmă nouă potențiale antibiotice, inclusiv abaucina.

ADVERTISEMENT

Oamenii de știință au testat apoi noua moleculă împotriva “Acinetobacter baumannii” într-un model de infecție a rănilor la șoareci și au descoperit că molecula a suprimat infecția. „Această lucrare validează beneficiile inteligenţei artificiale în căutarea de noi antibiotice”, a spus Jonathan Stokes, profesor asistent la departamentul de biomedicină și biochimie al Universității McMaster, care a ajutat la realizarea studiului.

„Folosind inteligenţa artificială putem explora rapid regiuni vaste ale spațiului chimic, crescând semnificativ șansele de a descoperi fundamental noi molecule antibacteriene”, a mai spus el. „Știm că antibioticele cu spectru larg sunt suboptime și că agenții patogeni au capacitatea de a evolua și de a se adapta la fiecare obstacol pe care li-l punem în faţă… Metodele AI ne oferă posibilitatea de a crește considerabil rata cu care descoperim noi antibiotice și o putem face la un cost redus. Aceasta este o cale importantă de explorare pentru noi medicamente antibiotice”, a adăugat el.

ADVERTISEMENT