News

Interesul real al lui George Simion în Basarabia. Politolog: „Unirea este doar un refren pompos”

Care sunt interesele lui George Simion în Basarabia? O întrebare la care politologul Cătălin Avramescu răspunde și are argumentele sale
04.03.2024 | 12:34
Interesul real al lui George Simion in Basarabia Politolog Unirea este doar un refren pompos
George Simion este criticat dur de politologul Cătălin Avramescu, în legătură cu atitudinea sa față de Basarabia și mai ales de Federația Rusă (sursa hepta.ro)
ADVERTISEMENT

Discuția dintre editorialistul FANATIK și politologul Cătălin Avramescu a pornit de la recenta declarație a lui Eugen Tomac, de la Antena 3 CNN, care vorbea despre interesul pro-rus al lui George Simion, legat de Basarabia și construit pe teza unirii Republicii Moldova cu România. Cum devine țara vecină și „surioară” miză de diversiune, ne-a explicat profesorul universitar intervievat.

Avramescu: „Serviciile secrete românești ne sunt datoare!”

Ce se întâmplă cu Republica Moldova și care sunt interesele mai mult sau mai puțin „naționale” ori „naționaliste” ale unei părți din zona politică românească? Este o întrebare, deloc retorică, și ne macină pe toți. George Simion, liderul AUR, mizează pe această idee, dar, în același timp, este acuzat de o parte a opiniei publice că face „jocul” Rusiei. Politologul Cătălin Avramescu a descifrat „regulile jocului”, în exclusivitate pentru FANATIK:

ADVERTISEMENT

„Referitor la interesul pro-rus al lui George Simion ar trebui să primim răspuns din partea serviciilor de informații. Fie liderul AUR este agent al spionajului rusesc – și din acest motiv nu înțeleg de ce nu se află după gratii sau măcar în tribunal –, fie serviciile de informații ar trebui să ne anunțe să-l lăsăm în pace, pentru că delirează singur și nu este agent al serviciilor ruse. Dar serviciile secrete românești sunt plătite să ne ofere acest răspuns, pe care nu l-au dat! Este scandalos!”.

„Însă personajul George Simion nu trebuie să fie racolat de spionajul rusesc, deoarece el face parte din categoria celor pe care Lenin îi numea „idioții utili”. Simion nu prea înțelege politica. Dacă îi arăți o hartă, nu se pricepe la tradiția și la istoria țărilor. Discursul său este brutal, primar, de „ultras” de pe stadion, care scuipă semințe, înjură și nici măcar nu se uită la meciul de fotbal”, a continuat profesorul universitar.

ADVERTISEMENT

Acesta este de părere că liderul AUR nu este interesat cu adevărat de jocul politic, ce presupune construirea unui consens în jurul unor politici pe care le dorești implementate, de promovarea unor politici, etc., ci doar de jocul mediatic, care în acest moment îi aduce notorietate lui Simion.

„Pe el nu-l interesează politica, ci scandalurile. Cu cât acestea sunt mai aberante, demente și dezaxate, cu atât mai bine. Dacă politica devine ceva rațional, care presupune anumite scopuri, nu interesează…”.

ADVERTISEMENT
Klaus Iohannis Maia Sandu
Klaus Iohannis și Maia Sandu, dar România și Moldova? Pare o iubire imposibilă… dincolo de cetățeniile comune (sursa hepta.ro)

Unirea cu Republica Moldova, un refren pompos

Cătălin Avramescu susține că Ambasada Rusă își manifestă admirația pentru George Simion și pentru Diana Șoșoacă. Însă, „ei scuipă doar semințe pe peluza politicii”. Nu au nicio substanță. Potrivit afirmațiilor intervievatului nostru, aceste persoane vor unirea cu Republica Moldova doar la nivel declarativ.

„Care unire? Dincolo de acest refren pompos, pe care îl tot repetă cu gura plină, ce plan concret a elaborat acest domn, pentru a fi luat în seamă? Vine îmbrăcat într-un suman, cu ochii bulbucați și vrea unire”, a declarat politologul.

ADVERTISEMENT

Întrebarea pe care o adresează acesta este legată de fondurile care ar fi necesare unirii între România și Basarabia și de țările care ar recunoaște-o. Spre exemplu, cu referire la actul de la 1 Decembrie 1918, personajele istorice care au realizat Marea Unire au avut un anumit plan.

Se pare că moldovenii simt nevoia să aibă un pașaport românesc și avantajele pe care acesta le creează. În multe țări, oameni care aparțin unor grupuri politice sau religioase sunt posesorii pașapoartelor altor țări. Este un tip de garanție. Acești oameni cred că se pot salva, consideră politologul.

Cum destabilizează Moscova, Chișinăul

Conform afirmațiilor profesorului Avramescu, Republica Moldova a fost mereu în vizorul serviciilor secrete rusești. Este clar că Rusia a încercat să destabilizeze Republica Moldova încă dinaintea programului independenței.

„De altfel, reamintesc că prima oară când Rusia s-a angajat într-o acțiune de sprijinire directă a separatismului, evenimentul nu s-a petrecut în Ucraina sau în Crimeea, ci în Republica Moldova. Atunci, Moscova i-a instigat la separatism, în mod direct, pe transnistreni. Vicepreședintele rus Aleksandr Ruțkoi, fost general de aviație, a mers la Tiraspol și le-a explicat cetățenilor că ei sunt… ruși.

Practic, Rusia nu face nimic nou. Este curios că noi abia acum începem să ne trezim în privința intereselor rusești în Moldova. Acestea au existat dintotdeauna, cu mai mult sau cu mai puțin succes. Din păcate, coloana a 5-a a Armatei Roșii, formată din trădători, este consistentă în Republica Moldova și, din păcate, inclusiv în România. Dar surprinzător este că…. suntem surprinși. Ne-am „prins” abia în cel de-al 12-lea ceas”, ne-a mai declarat politologul.

Se pare că, în ceea ce îl privește pe George Simion, deocamdată trebuie să aflăm care este miza legată de Republica Moldova. Dacă suntem atenți la acțiunile Federației Ruse, observăm că problematica Republicii Moldova este ținută la foc mic. În prezent, rușii nu pot interveni direct și consistent. Într-adevăr, există trupe în zonă, dar capacitatea lor de a destabiliza Moldova este inexistentă în acest moment.

Când intră Ucraina în ecuație

Cauza este legată de conflictul din Ucraina: „Nici Moscova nu-și poate permite să-i antagonizeze atât de dur pe ucraineni, încât aceștia să devină tentați să pătrundă, ei înșiși, în Transnistria și să elimine trupele rusești”.

„În acest moment, trupele rusești din Transnistria stau cuminți, cu capetele în tranșee, și Moscova fierbe Chișinăul la foc mic. Sigur, nu este cazul să ne amăgim, dar dacă Rusia ar câștiga războiul din Ucraina, imediat ar începe destabilizarea Republicii Moldova, și atunci am reveni la întrebarea de bază, legată de miză. În primul rând, aceasta este acapararea teritoriului”, consideră analistul politic.

Cătălin Avramescu este de părere că, din punct de vedere militar, în acest moment, Vladimir Putin nu poate face acest lucru. Rușii n-au fost capabili să cucerească Odessa. Până la începutul conflictului din Ucraina, Federația Rusă nu și-a îndreptat atât de mult privirea spre Moldova, pentru că avea subiecte mai consistente de abordat. Primul pe listă era Ucraina, unde nu au reușit să se impună. Primul pas era acaparaea zonei litoralului, iar al doilea, extinderea intereselor destabilizatoare în Republica Moldova.

„Rusia nu a făcut niciodată un secret din propria ei strategie, dar s-a împotmolit în Ucraina. Și să sperăm că se va împotmoli mult și bine, pentru că altfel ar fi jale! Dacă rușii ajung în Odessa, va fi rău pentru toată lumea”, a mai declarat, pentru FANATIK, Cătălin Avramescu.

Vladimir Putin
Președintele rus Vladimir Putin nu are nevoie de nicio prezentare… (sursa hepta.ro)

Secretul testamentului lui Vladimir Putin

Și asta, deoarece, pentru Rusia, miza politică a Republicii Moldova este legată de extinderea către vest. Putin și-a pus la căpătâi testamentul său politic  – refacerea Imperiului Țarist. Atât el, cât și apropiații săi afirmă foarte clar acest lucru, iar aici trebuie să fim categorici.

Această „refacere” are două forme. În primul rând, este vorba despre acapararea de teritorii, așa cum s-a întâmplat cu Crimeea, Donețk și Luhansk, zone ocupate și ulterior declarate drept parte a teritoriului rus.

„Este foarte probabil că, odată ajunși la Odessa, rușii vor încerca să anexeze Transnistria. A doua formă pe care ei o au în vedere trebuie sesizată din discursul politic al lui Vladimir Putin, legat de ceea ce, pe vremuri, sovieticii numeau „străinătatea apropiată”.

Practic, vorbim despre impunerea regimurilor-marionetă: „Discutăm despre aceeași tactică folosită de Adolf Hitler. Acesta avea două seturi de instrucțiuni. Primul era legat de teritoriile care urmau să fie anexate, iar al doilea, de teritoriile care trebuiau controlate”, este verdictul profesorului Avramescu.

Din acest punct de vedere, cel mai bun exemplu istoric este cel al Poloniei: „Anexarea Sileziei și a altor teritorii a creat formațiuni – marionetă. Dezmembrarea Cehoslovaciei și anexarea unor anumite teritorii este o altă dovadă. Lăsarea Slovaciei ca un stat, teoretic independent, dar în realitate controlat de o marionetă a ta este un alt exemplu. Acest procedeu a fost folosit atât de naziști, cât și de sovietici, iar acum este apanajul lui Vladimir Putin: «Ce nu poți anexa, controlezi! »”.

ADVERTISEMENT
Păreau cuplul perfect, iar divorțul lor a fost o surpriză pentru toată lumea....
Păreau cuplul perfect, iar divorțul lor a fost o surpriză pentru toată lumea. Ruptura dintre cei doi vine după 12 ani împreună, dintre care doi au fost căsătoriți
Ce-i unește pe alegătorii lui Călin Georgescu. Analiza tranșantă a lui Crin Antonescu:...
Ce-i unește pe alegătorii lui Călin Georgescu. Analiza tranșantă a lui Crin Antonescu: ”Nu-i poți condamna!”
Cât costă candelabrul cu formă de femeie din biroul Andreei Marin. „La Tuffatrice”...
Cât costă candelabrul cu formă de femeie din biroul Andreei Marin. „La Tuffatrice” este realizat în Italia, la un atelier de lux. Exclusiv
Cea mai mare fabrică de pulberi din Europa va fi în România. La...
Cea mai mare fabrică de pulberi din Europa va fi în România. La cât se va ridica investiția
Bombă! Frații Pavăl, de la Dedeman, preiau o echipă cunoscută de fotbal din...
Bombă! Frații Pavăl, de la Dedeman, preiau o echipă cunoscută de fotbal din România
A fost mare petrecere la Craiova de ziua lui Cătălin Botezatu! Vica Blochina...
A fost mare petrecere la Craiova de ziua lui Cătălin Botezatu! Vica Blochina și Raluca Bădulescu au făcut senzație cu ținutele lor! Imaginile spun tot!
Tatăl Andreei Bălan a aflat de pe TikTok că fiica lui a fost...
Tatăl Andreei Bălan a aflat de pe TikTok că fiica lui a fost cerută în căsătorie. Ce spune despre viitorul său ginere, Victor Cornea
Lovitură teribilă pentru soțul Gabrielei Cristea. Se cam confirmă plagiatul: „Am raportat încălcarea...
Lovitură teribilă pentru soțul Gabrielei Cristea. Se cam confirmă plagiatul: „Am raportat încălcarea drepturilor noastre”
Cum explică Crin Antonescu votul românilor: ”Nu mai suportă să fie batjocoriți de...
Cum explică Crin Antonescu votul românilor: ”Nu mai suportă să fie batjocoriți de stat!”
Georgescu – Lasconi, finala alegerilor prezidenţiale! Cum arată cotele la pariuri + este...
Georgescu – Lasconi, finala alegerilor prezidenţiale! Cum arată cotele la pariuri + este aşteptată o prezenţă masivă la vot
Cele mai fericite zodii de sărbători. Pleacă în marea aventură a vieții
Cele mai fericite zodii de sărbători. Pleacă în marea aventură a vieții
După succesul videochatistei de la POT, Ema Karter vrea în politică! Imaginile PORNO...
După succesul videochatistei de la POT, Ema Karter vrea în politică! Imaginile PORNO cu care a RUPT TikTok-ul
Ingredientul adăugat în cafea care face bine inimii
Ingredientul adăugat în cafea care face bine inimii
LOVITURĂ FINALĂ pentru CĂLIN GEORGESCU! S-a DESCOPERIT REȚEAUA!
LOVITURĂ FINALĂ pentru CĂLIN GEORGESCU! S-a DESCOPERIT REȚEAUA!
Ultima dorință a lui Helmut Duckadam. Ce a lăsat scris în testament. Soția...
Ultima dorință a lui Helmut Duckadam. Ce a lăsat scris în testament. Soția sa a oferit detalii neștiute
Marcel Ciolacu: „O voi sprijini pe Elena Lasconi în cel de-al doilea tur...
Marcel Ciolacu: „O voi sprijini pe Elena Lasconi în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale”
Care sunt cele 8 obiceiuri ale celor mai fericiți oameni din lume. Ce...
Care sunt cele 8 obiceiuri ale celor mai fericiți oameni din lume. Ce trebuie să faci pentru a avea un stil de viață sănătos