Sporturi

Interviu Ionuț Stroe, ministrul sportului: “Am văzut că unele echipe au reluat pregătirea. Se hazardează. Un sportiv infectat îți suspendă toată competiția. Nicio presiune nu ne va influența în luarea unei decizii!” Exclusiv

22.04.2020 | 19:21
Interviu Ionut Stroe ministrul sportului Am vazut ca unele echipe au reluat pregatirea Se hazardeaza Un sportiv infectat iti suspenda toata competitia Nicio presiune nu ne va influenta in luarea unei decizii Exclusiv
Ministrul Ionuț Stroe a anunțat în ce condiții se vor relua antrenamentele și competițiile sportive. FOTO: contul de Facebook al lui Ionuț Stroe
ADVERTISEMENT

Ionuț Stroe, ministrul tineretului și sporturilor, era miercuri la birou și citea niște studii privind pericolul infecției cu COVID-19 la sportivii de performanță, atunci când l-a apelat reporterul. Politicianul a lăsat impresia că e foarte în temă cu fierberea din lumea sportului, care acum presează să reia cât mai curând pregătirile și competițiile.

A negat – aparent ușor ezitant – intervențiile neoficiale, dar a ținut să transmită câteva avertismente destul de clare:

ADVERTISEMENT

– nicio presiune nu va schimba deciziile guvernamentale în privința momentului când se va relua activitatea,

– cluburile precum Craiova, care și-au reluat deja pregătirile, se expun unui risc major pentru că încalcă ordonanțe și decrete prezidențiale,

ADVERTISEMENT

– dacă fie și un singur sportiv va fi găsit infectat la reluarea competițiilor, acestea se vor suspenda din nou, pe o perioadă greu de estimat.

“Să nu aibă cineva impresia că poate să se desfășoare play-off sau play-out fără o echipă sau două care sunt carantinate! Un jucător infectat suspendă toată competiția

Sporturi precum canotajul ard de nerăbdare să reia pregătirile. Specificul pregătirii crește însă riscul de infectare în sânul lotului

Domnule ministru Ionuț Stroe, în ultimele săptămâni au existat șefi de federații sau de cluburi sportive din România care au încercat să intervină, direct sau indirect, pentru a obține niște dispense privind reluarea pregătirilor și a jocurilor?

ADVERTISEMENT

– Nu, nu, nu, orice solicitări am avut, le-am trimis la legile, la ordonanțele care descriu activitatea din acest moment… Dar să știți că noi lucrăm la un plan, în momentul de față, apropo de modul în care s-ar putea relua pregătirea sau activitatea sportivă. Însă numai în condițiile în care tot cadrul ăsta de activitate va fi descris de legi! De ordonanțe! Noi gândim relansarea sportului, dar în mod gradual, după reguli clare și bine definite.

Clar.

– Sănătatea sportivului înainte de toate! Să știți că, în acest moment, orice formă de activitate colectivă, de antrenament, este limitată de lege! Iar asta cu dispensele… Nu există dispense! Există doar niște reguli.

ADVERTISEMENT

Eu vă întrebam dacă au existat astfel de…

– …de solicitări… Se interesează și ei… Pentru că unii se pregătesc pentru competiții care au fost reprogramate în luna august, de exemplu. Ca să reintri în formă, trebuie cu cel puțin o lună înainte să te pregătești. Alții se antrenează pentru Olimpiade…

Da, dar Olimpiada e la anul!

– Da, acum da…

Să știți că niciun fel de presiune din afară nu ne va influența în luarea unei decizii”

Pe de altă parte, domnule ministru, dacă bagi sportivul acum în pregătire și, Doamne ferește, pățește ceva…

– Vă spun că mai mult decât solicitările astea, instituțional venite, să știți…

Deci, neoficial nu ați fost abordați…

– Neoficial? Nu, nu… Ei se interesează. Și cluburile, și federațiile… Unii ne contactează direct, alții încearcă să… Să comunice cu noi prin e-mail… Dar chiar în momentul de față studiez niște documente, niște studii medicale care îmi arată foarte clar că sportivii care practică antrenamentele acestea de înaltă intensitate sunt chiar mai susceptibili de a contracta virusul. Nu sunt eu expert epidemiolog, dar am cerut aceste studii făcute în afara țării și am o comunicare cu ministrul sănătății. Să știți că niciun fel de presiune din afară nu ne va influența în luarea unei decizii.

Eu nu spuneam că vă vor influența. Informațiile mele erau că s-au făcut tatonări în direcția asta.

– E un dialog mai mult decât normal. Cum a fost cel cu liga profesionistă (n.r. – LPF). Știți bine, cluburile pun presiune pe ligă și pe federație să se reia activitatea.

Șefii de cluburi din fotbalul românesc au un interes major în reluarea competițiilor. FOTO: Matei Udrea

“Am văzut că mai multe cluburi de fotbal au reluat o formă de antrenamente. Mi se pare puțin hazardat

V-au și amenințat voalat. Că dacă nu le dați voie să reia pregătirile pe 15 mai și meciurile pe 5 iunie, vă vor cere despăgubiri pentru banii pierduți din drepturile TV.

– (râde) Vă spun sincer, cu cei de la LPF am avut chiar un dialog mai mult decât normal și civilizat. N-am simțit nicio presiune din partea lor. Dimpotrivă, am simțit că vor să le devenim parteneri. Am văzut că mai multe cluburi de fotbal – dar am văzut în presă, pentru că pe noi nu ne-au înștiințat – au reluat o formă de antrenament.

Da, cei de la Craiova

– Nu comentez echipe. Mi se pare puțin hazardat să dai drumul la antrenamente în momentul de față fără să ai acordul sau expertiza celor de la Ministerul Sănătății sau al Direcției de Sănătate Publică sau… Să nu se creeze acest cadru legal. Noi trebuie să avem un cadru legal care să permită aceste lucruri.

Să nu aibă cineva impresia că poate să se desfășoare play-off sau play-out fără o echipă sau două care sunt carantinate! Se supendă toată competiția”

Când estimați că le veți putea da un răspuns tuturor acestor oameni care…

– E prematur, pentru că răspunsul mult-așteptat depinde în cea mai mare măsură de evoluția acestei epidemii la noi în țară. Deci, n-aș vrea să ofer perspective pentru că am crea anumite iluzii unora. Ține foarte-foarte mult de evoluția epidemiei la noi în țară. În momentul de față e controlată destul de bine, zic eu…

De acord.

– Slavă Domnului, nu avem niciun sportiv infectat și n-aș vrea să… Chiar dacă și eu sunt pentru relansarea sportului. Dar asta trebuie să se facă cu sportivi sănătoși, să știți! Pentru că un sportiv infectat, dacă e să ne referim la fotbal, îți pune în pericol toată echipa! Și îți suspendă toată competiția!

Și coechipierii, și adversarii.

– Exact! Și suspendă competiția! Să nu aibă cineva impresia că poate să se desfășoare play-off sau play-out fără o echipă sau două care sunt carantinate! Se supendă toată competiția.

Astea nu sunt vremuri în care să avem fel de fel de inițiative individuale”

Impresia e că unii conducători de cluburi cred că putem juca după cum fac cei din Belarus.

– Legea e lege. Trebuie să o respectăm cu toții. Și trebuie să ne informăm, până la urmă. Și să dialogăm așezat, cumpătat. Astea nu sunt vremuri în care să avem fel de fel de inițiative individuale. Mai degrabă trebuie să ne adaptăm cu toții. Să avem răbdare și cumpătare.

Dumneavoastră cum puteți controla modul în care se respectă restricțiile? Dacă un șef de federație își duce lotul național în cantonament sau un șef de club își cheamă jucătorii la pregătiri, ce puteți face?

– Sunt instituții ale statului care veghează la respectarea anumitor legi și ordonanțe în acest moment.

Ei pot invoca faptul că sunt pe proprietate privată și că activitatea de acolo e problema lor.

– Își asumă o răspundere în momentul în care fac acest lucru. Iar răspunderea e descrisă de lege. Există două decrete prezidențiale, există ordonanțe care reglementează chestia asta.

Înțeleg. Vă mulțumesc.

– Cu mare drag!

ADVERTISEMENT
Tags: