News

Interzicerea participării elevilor cu febră la examene este discriminare indirectă, anunță CNCD. Soluțiile recomandate de Avocatul Poporului

12.06.2020 | 10:00
Interzicerea participarii elevilor cu febra la examene este discriminare indirecta anunta CNCD Solutiile recomandate de Avocatul Poporului
ADVERTISEMENT

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a decis că interzicerea participării elevilor cu febră la examenele naționale reprezintă un act de “discriminare indirectă”. În acest caz, Avocatul Poporului spune că se pot găsi soluții alternative interzicerii accesului copiilor cu temperatură ridicată.

Interzicerea participării elevilor cu febră la examene este discriminare indirectă, anunță CNCD. Soluțiile recomandate de Avocatul Poporului

În cursul acestei săptămâni, CNCD a emis un comunicat în care arată că interzicerea accesului elevilor cu temperatură de peste 37,3 grade Celsius la examenele național reprezintă o ”discriminare indirectă”.

ADVERTISEMENT

CNCD a anunțat acest punct de vedere la solicitarea Avocatului Poporului, care analizează Ordinul comun al Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii nr. 4259/827/2020, prin care nu se permite accesul candidaţilor la examenele de evaluare naţională şi bacalaureat din 2020, dacă temperatura lor corporală măsurată depășește limita de 37,3 grade Celsius.

Colegiul director al CNCD constată că fapta sesizată reprezintă discriminare indirectă, în conformitate cu prevederile art. 2 alin. 3 din O.G. nr. 137/2000, republicată, precizează CNCD în documentul transmis Avocatului Poporului, citat de Digi24.

ADVERTISEMENT

CNCD face cunoscute și considerentele pentru care a ajuns la această concluzie:

  • nu există o cercetare medicală care să dovedească că o persoană care atinge temperatura corpului de 37,30 C este purtătoare de SARS-CoV-2.
  • este de aceeași notorietate faptul că purtătorii acestui virus pot avea temperatura corporală în parametri normali, din acest motiv, ei fiind numiți asimptomatici;
  • există o serie de factori care nu sunt de natură medicală, care generează o crestere a temperaturii corporale peste pragul de 37,3°C; toţi elevii au obligaţia să respecte regulile de distanţare socială, respectiv dezinfecţie, pentru prevenirea transmiterii infecţiei. Din acest motiv, condiţia limitei temperaturii corporale reprezintă doar un indiciu si nu constituie o certitudine medicală, a existenţei infecţiei SARS­CoV-2.

Ce soluții propune Avocatul Poporului

Renate Weber, Avocatul Poporului, spune că va formula o recomandare către Ministerul Educaţiei prin care va cere găsirea unei soluţii.

ADVERTISEMENT

“Mi se pare un punct de vedere foarte bine argumentat, dânșii consideră că ne-am afla în faţa unui caz de discriminare indirectă, deci o discriminare care nu este dorită, nu este intenţionată, dar se produce, având în vedere felul în care se desfăşoară lucrurile.

Văd ca la final CNCD face chiar şi o recomandare Ministerului Educaţiei, să revină asupra acelui ordin şi să găsească o altă formulă prin care toţi elevii să poată să participe la aceste examene şi de evaluare naţională şi de bacalaureat în condiţii de egalitate şi am observat că sugestia dată de ei coincide de fapt cu un lucru pe care şi eu l-am spus în alte interviuri.

ADVERTISEMENT

Se poate gândi la o încăpere în care să fie puşi cei care ar avea temperatura mai mare decât standardul normal”, a declarat Renate Weber, Avocatul Poporului, joi, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT