News

Învățătoarea acuzată că-și ținea elevii în picioare, cu mâinile ridicate, vrea să revină din nou la catedră. Reacția șefului ISJ Bihor

Învățătoarea din Oradea a fost declarată inaptă medical, la puțin timp după ce instanța a obligat școala să o reangajeze.
11.09.2023 | 17:46
Invatatoarea acuzata casi tinea elevii in picioare cu mainile ridicate vrea sa revina din nou la catedra Reactia sefului ISJ Bihor
A început un nou an școlar, cu noi probleme în învățământ / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Octav Ganea / Inquam Photos
ADVERTISEMENT

Scandalul legat de învățătoarea care a provocat revoltă la Școala Gimnazială ”Nicolae Bălcescu” se prelungește. Anul trecut, părinții au refuzat să-și mai trimită copiii la școală, după ce au aflat cine este noul lor dascăl.

Învățătoarea a fost dată afară de două ori

Livia Ciotea, cadru didactic al Școlii Gimnaziale ”Nicolae Bălcescu” din Oradea a dat din nou în judecată instituția de învățământ, iar de această dată a mai chemat în instanță Inspectoratul Școlar Județean Bihor și DSP Bihor. Motivul: la scurt timp după ce părinții elevilor de la clasa pregătitoare au refuzat să-i mai trimită pe cei mici la școală, învățătoarea a fost din nou concediată.

ADVERTISEMENT

În acel moment, Livia Ciotea abia își recâștigase locul la catedră, după ce, în 2020, consiliul de administrație al școlii hotărâse sancționarea cu desfacerea contractului individual de muncă din motive disciplinare.

Potrivit bihon.ro, învățătoarea ar fi fost acuzată că și-ar fi ținut elevii cu mâinile în sus ”ore în șir” și le-ar fi spus acestora că au ”inimă rea”. Ciotea a admis că i-a pus pe cei mici să stea cu mâinile ridicate, însă susține că nu a fost vorba de o pedeapsă.

ADVERTISEMENT

Livia Ciotea se apără: ”I-am ridicat în picioare pentru a mă juca”

”Am ridicat copiii în picioare cu mâinile sus și o mămică a zis că nu am voie să-i ridic la marginea băncii. Dar eu i-am ridicat în scopul de a mă juca”, a declarat Livia Ciotea, conform ebihoreanul.ro.

”În 2020, doamna învățătoare Livia Ciotea a fost concediată în urma unei decizii a consiliului de administrație, după o cercetare disciplinară. Dânsa a contestat decizia conducerii unității de învățământ și a câștigat pe un viciu de procedură, dacă nu mă înșel”, a declarat Horea Abrudan, șeful ISJ Bihor, pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Potrivit motivării obținute de FANATIK, Livia Ciotea a reușit să desființeze decizia conducerii unității școlare, pe motiv că de la ședința consiliului au lipsit doi profesori, drept urmare nu s-a putut întruni numărul minim necesar de voturi.

Drept urmare, instanța a decis, anul trecut, ca Livia Ciotea să-și recapete locul la catedră și să-i fie acordate toate salariile restante, lucru care a dus la nemulțumirea părinților.

ADVERTISEMENT

Șeful ISJ Bihor, despre a doua concediere: ”A fost declarată inaptă”

Câteva luni mai târziu, învățătoarea a fost din nou concediată. Șeful ISJ Bihor a explicat că, de această dată, decizia s-a luat ca urmare a faptului că Livia Ciotea a fost declarată inaptă medical pentru a exercita meseria de cadru didactic. Doar că învățătoarea a contestat și această decizie.

”A fost concediată după ce a fost declarată inaptă de medicul de la medicina muncii. Doamna Ciotea a contestat decizia la DSP Bihor, iar instituția a decis să mențină soluția medicului de familie.

Ulterior, doamna învățătoare s-a îndreptat în instanță împotriva Inspectoratului Școlar, a școlii și a DSP Bihor. Noi am cerut instanței să constate lipsa calității procesuale a ISJ Bihor. Procesul este suspendat, pentru că doamna Ciotea a dat în judecată, separat, și pe medicul care a declarat-o inapt. Se așteaptă o soluție în celălalt proces, după care se va judeca și acesta”, a mai explicat Horea Abruddan pentru FANATIK.

În septembrie 2020, la examinarea medicală periodică a angajaților, Livia Ciotea obținuse aviz medical de apt condiționat.

Dacă va câștiga, învățătoarea se poate întoarce la catedră

”Noi evaluăm anual sănătatea lucrătorilor în învățământ, pentru că așa cere legea. Mai exact, în fiecare an, profesorii sunt consultați de un medic de medicina muncii, care dau un aviz de apt sau inapt. În general, încercăm să preîntâmpinăm probleme psihocomportamentale, la nivelul cadrelor didactice”, mai spune Horea Abrudan.

Învățătoarea Livia Ciotea ar putea reveni la catedră pentru a doua oară, dacă reușește să desființeze documentul medical care arată că nu este aptă pentru meseria de dascăl, sau dacă va dovedi că acesta a fost emis ilegal.

ADVERTISEMENT
Tags:
Apare o nouă etichetă pe produsele din România: DOR. Semnificaţia noului logo
Apare o nouă etichetă pe produsele din România: DOR. Semnificaţia noului logo
Ce s-a scris în presa din Danemarca despre jucătoarele României, după victoria la...
Ce s-a scris în presa din Danemarca despre jucătoarele României, după victoria la 16 goluri diferență
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se...
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se stabilească sportiva din Constanța
Andreea Bălan, în lacrimi! Vestea uriaşă pe care a dat-o îndrăgita cântăreaţă, alături...
Andreea Bălan, în lacrimi! Vestea uriaşă pe care a dat-o îndrăgita cântăreaţă, alături de iubitul ei, Victor Cornea
Elon Musk, redus la tăcere atunci când cineva a găsit o hibă în...
Elon Musk, redus la tăcere atunci când cineva a găsit o hibă în planul său de a coloniza planeta Marte. Despre ce este vorba
A izbucnit scandalul după moartea Ronei Hartner. Cu cine vrea fiica artistei să...
A izbucnit scandalul după moartea Ronei Hartner. Cu cine vrea fiica artistei să locuiască
PENSII MAJORATE CU 70%! Președintele Casei de Pensii a spus abia acum, la...
PENSII MAJORATE CU 70%! Președintele Casei de Pensii a spus abia acum, la final de an
Familia Regală câștigă disputa cu Statul. Instanța a decis acordarea compensațiilor pentru pădurile...
Familia Regală câștigă disputa cu Statul. Instanța a decis acordarea compensațiilor pentru pădurile protejate
Gogoașă din ”Trăsniții NATO” tot mai aproape de sfârșit! Actorul se luptă cu...
Gogoașă din ”Trăsniții NATO” tot mai aproape de sfârșit! Actorul se luptă cu aceeași boală care a răpus-o pe Rona Hartner! ”Să mai prind măcar 5 ani”
IMAGINI RARE cu fiul cel mare al Nicoletei Luciu. Detaliul care a atras...
IMAGINI RARE cu fiul cel mare al Nicoletei Luciu. Detaliul care a atras atenția tuturor celor care au văzut pozele
Un polițist și-a prins soția în apartament cu amantul. Au urmat scene de...
Un polițist și-a prins soția în apartament cu amantul. Au urmat scene de groază, bărbatul fiind grav rănit
Cele 2 zodii care au noroc în toate în luna ianuarie. Se lipesc...
Cele 2 zodii care au noroc în toate în luna ianuarie. Se lipesc banii de ele și se schimbă totul la locul de muncă
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română